Posljednji put provjereno: 12/10/2020

Pravila tržišnog natjecanja u EU-u

Utječe li Brexit na vas?

U EU-u vrijede stroga pravila za zaštitu slobodnog tržišnog natjecanja. U skladu s tim pravilima određene su prakse zabranjene.

Ako prekršite pravila EU-a o tržišnom natjecanju, moguća kazna može iznositi do 10% vašeg godišnjeg prometa na svjetskoj razini. U nekim se državama članicama EU-a upravitelji poduzeća koja prekrše ta pravila mogu suočiti s teškim kaznama, uključujući i kaznama zatvora.

Pravila EU-a o tržišnom natjecanju izravno se primjenjuju u svim državama članicama, a poštovat će ih sudovi u vašoj državi članici. Pravila se ne primjenjuju samo na poduzeća, nego na sve organizacije koje obavljaju gospodarsku djelatnost (npr. trgovinska udruženja, industrijske skupine itd.).

Na internetskom portalu Glavne uprave za tržišno natjecanje možete pronaćibgcsdadeelesetfifrhuitltlvmtnlplptroskslsven.

Nezakoniti kontakti i sporazumi

Ti su sporazumi poznati kao karteli. Zabranjeni su jer se njima ograničava tržišno natjecanje. Mogu imati različite oblike i trgovačka društva koja su uključena ne moraju ih službeno odobriti. Najčešći primjeri tih praksi su:

Može se smatrati da se svim sporazumima i razmjenama informacija između vas i vaših konkurenata kojima se umanjuje vaša strateška nesigurnost na tržištu (npr. u vezi s troškovima proizvodnje, prometom, kapacitetom, marketinškim planovima itd.) narušava tržišno natjecanje.

Čak i jednostrani čin otkrivanja takvih strateških informacija putem e-pošte, telefona ili na sastancima može se smatrati povredom tog pravila.

Kako biste bili sigurni:

Neki sporazumi nisu zabranjeni ako se mogu opravdati time da kupci i gospodarstvo u cjelini od njih ostvaruju korist. Primjer takvih sporazuma su sporazumi o istraživanju i razvoju te prijenosu tehnologije. Ti slučajevi obuhvaćeni su uredbama o skupnom izuzećuen.

Zloupotreba vodećeg položaja

Ako vaše trgovačko društvo ima velik tržišni udio, ono ima vodeći položaj i mora posebno voditi računa o sljedećem:

Povezane teme

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Potpora lokalnim poduzećima

Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Europska poduzetnička mreža može vam dati besplatan savjet.

Podijeli: