Posljednji put provjereno: 22/07/2020

Erasmus za mlade poduzetnike

Utječe li Brexit na vas?

Novi poduzetnici – kako se kvalificirati za program

Ako ste upravo osnovali poduzeće ili to namjeravate uskoro učiniti, možda ispunjavate uvjete za program razmjene Erasmus za mlade poduzetnike.

Ovaj vam program, koji djelomično financira EU, omogućava da provedete određeno vrijeme u drugoj državi EU-a gdje ćete raditi i stjecati iskustva kod iskusnog poduzetnika. Imajte u vidu da je ovo program razmjene, a ne plaćeno zaposlenje.

Kako biste se kvalificirali za program, morate pokazati motivaciju i ozbiljnu namjeru za osnivanje poduzeća. Morat ćete predstaviti dobru i konkretnu poslovnu ideju te realističan poslovni plan. Uz to, morate biti u mogućnosti dopuniti sredstva programa kako biste prema potrebi pokrivali troškove povezane sa svojim boravkom u inozemstvu.

Možete se prijaviti i ako ste već počeli poslovati, međutim, u tom bi slučaju vaše poslovanje moralo trajati kraće od tri godine u trenutku podnošenja prijave.

Morate biti stariji od 18 godina i imati boravište u nekoj od država Europske unije ili u zemlji koja je stranka u sporazumu o COSME-u najmanje posljednjih 180 dana.

Trajanje programa

Program traje od jednog do šest mjeseci. Preporuča se da razmjena bude bez prekida, ali možete svoj boravak podijeliti na nekoliko dijelova ako program završite u roku od 12 mjeseci od njegova početka.

Kome se obratiti

U većini zemalja postoje lokalne kontaktne točke (posredničke organizacije)bgmtltfrcsroelesdeetitpthupllvfislsksvnldaen. Ondje će vam objasniti kako se prijaviti i kako funkcionira razmjena te vam isplatiti financijsku potporu. Ako u vašoj zemlji nema posredničkih organizacija, možete se obratiti organizaciji te vrste u drugoj zemlji.

Financijska potpora Europske unije

Možete zatražiti financijsku pomoć za pokrivanje dijela putnih i dnevnih životnih troškova tijekom sudjelovanja u programu. Iznos koji ćete dobiti ovisi o zemlji u kojoj ćete boraviti.

Financijska potpora po zemljama

Zemlja u kojoj boravi novi poduzetnik Mjesečni iznos dodijeljen za boravak u zemlji (u eurima)
Danska 1100
Irska, Ujedinjena Kraljevina 1000
Finska, Švedska 950
Austrija, Francuska, Island, Italija 900
Belgija, Njemačka, Luksemburg, Nizozemska, Španjolska 830
Cipar, Grčka, Portugal 780
Turska 750
Hrvatska, Malta, Slovenija 720
Estonija, Mađarska 670
Armenija, Češka, Latvija, Poljska, Slovačka 610
Bugarska, Sjeverna Makedonija, Litva, Crna Gora, Rumunjska, Srbija 560
Albanija, Moldova 530
Najudaljenije regije EU-a, PZP-ovi i poduzetnici s posebnim potrebama 1100

Kako se prijaviti

Dokumenti za prijavu:

Za dodatne informacije pogledajte Vodič za prijavu za nove poduzetnikepdfen

Postanite domaćin novom poduzetniku

Ako ste uspješan i iskusan poduzetnik ili vlasnik malog poduzeća, mogli biste ispunjavati uvjete za ugošćavanje novog poduzetnikabgmtltfrcsroelesdeetitpthupllvfislsksvnldaen. Sudjelovanjem u ovom programu možete imati brojne koristi, na primjer:

Kako se prijaviti kao domaćin

Što vam je potrebno za sudjelovanje u programu kao domaćin

Dodatne informacije o svojoj ulozi pročitajte u vodiču za poduzetnike domaćinepdfen

Povezane teme

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Potpora lokalnim poduzećima

Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Europska poduzetnička mreža može vam dati besplatan savjet.

Podijeli: