Senest tjekket: 20/10/2022

Erasmus for unge iværksættere

Nye iværksættere – hvem kan deltage i ordningen?

Hvis du lige har startet forretning eller har planer om at gøre det snart, er du muligvis berettiget til at deltage i udvekslingsordningen Erasmus for unge iværksættere.

Ordningen – som er finansieret delvis af EU – giver dig mulighed for at tilbringe en periode i et andet EU-land, hvor du arbejder for og lærer af en erfaren iværksætter. Vær opmærksom på, at der er tale om en udvekslingsordning og ikke lønnet ansættelse.

For at kunne deltage i ordningen, skal du vise, at du er motiveret og fast besluttet på at starte din egen virksomhed. Du skal fremlægge en gennemarbejdet forretningsidé, som skal indeholde en realistisk forretningsplan. Du skal også være i stand til at supplere midlerne fra programmet efter behov, så du kan afholde omkostningerne til dit ophold i udlandet.

Du kan også ansøge, selv om du allerede har startet en virksomhed, forudsat at det på ansøgningstidspunktet er under tre år siden, den blev etableret.

Du skal være over 18 år og have boet i et EU-land eller i et land, der er med i Cosme en -programmet, i de seneste 180 dage.

Ordningens varighed

Udvekslingsordningen varer mellem 1 og 6 måneder. Det anbefales at gennemføre udvekslingen uden afbrydelse, men det er muligt at dele dit ophold op i flere dele, blot du afslutter opholdet senest 12 måneder efter påbegyndelsen.

Hvem skal du henvende dig til?

I de fleste lande findes der lokale kontaktpunkter (formidlingsorganisationer). De guider dig gennem udvekslingen og udbetaler din finansielle støtte. Hvis der ikke findes nogen formidlingsorganisation i dit hjemland, kan du kontakte en formidlingsorganisation i et andet land.

EU-støtte

Du kan søge om tilskud til at dække dine rejseudgifter og daglige leveomkostninger under opholdet. Det beløb, du kan modtage, varierer fra land til land.

Støttebeløb pr. land

Land, hvor den nye iværksætter er på udvekslingsophold Månedligt tilskud under opholdet (i euro)
Danmark 1 100
Irland 1 000
Finland og Sverige 950
Østrig, Frankrug, Island og Italien 900
Belgien, Tyskland, Luxembourg, Holland og Spanien 830
Cypern, Grækenland og Portugal 780
Tyrkiet 750
Kroatien, Malta og Slovenien 720
Estland og Ungarn 670
Armenien, Tjekkiet, Letland, Polen og Slovakiet 610
Bulgarien, Nordmakedonien, Litauen, Montenegro, Rumænien og Serbien 560
Albanien og Moldova 530
Regionerne i EU's yderste periferi, oversøiske lande og territorier samt iværksættere med særlige behov 1 100

Hvordan søger man?

Dokumenter, som skal indsendes, når du ansøger:

Du kan finde flere oplysninger i registreringsvejledningen for nye iværksættere en

Sådan bliver du vært for en ny iværksætter

Er du succesrig og erfaren iværksætter eller ejer af en lille virksomhed, kan du komme i betragtning som vært for en ny iværksætter. Du kan drage nytte af at indgå i denne ordning på mange måder, f.eks.:

Sådan ansøger du om at blive vært

Dette kræves for at blive vært for en iværksætter

Du kan læse mere om din rolle som vært i vejledningen for værtsiværksættere en

Se også

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Har du spørgsmål vedrørende drift af en grænseoverskridende virksomhed, f.eks. eksport eller udvidelse til et andet EU-land? Så kan Enterprise Europe Network tilbyde dig gratis rådgivning.

Du kan også bruge vejviser til bistandstjenester til at finde den rette hjælpe- eller rådgivningstjeneste.

Del denne side: