Senest tjekket: 05/08/2020

Ophavsret

Brexit – hvad nu?

Dine rettigheder

Når du skaber originale litterære, videnskabelige eller kunstneriske værker, f.eks. digte, artikler, film, sange eller skulpturer, er du beskyttet af ophavsret. Ingen andre end du har ret til at offentliggøre dit værk, bruge det offentligt eller reproducere det.

Ophavsretten beskytter din intellektuelle ejendomsret i alle EU-lande (I dette tilfælde i alle 28 EU-lande ) i 70 år efter din død, eller 70 år efter den sidst overlevende ophavsmands død, hvis der er tale om fælles ophavsret (flere forfattere, kunstnere osv.)

I lande uden for EU, som har underskrevet Bernkonventionenpdffren , kan varigheden af ophavsretsbeskyttelsen variere, men er på mindst 50 år efter ophavsmandens død.

Hvis du gerne vil kunne bevise, at dit værk eksisterede på et bestemt tidspunkt, er det en god idé at lade det registrere.

Ophavsretten giver dig følgende enerettigheder:

Du kan læse mere i faktabladet om ophavsretpdfen , som er udarbejdet af European Intellectual Property Rights Helpdesken .

Sådan får du ophavsretlig beskyttelse

Hvis du skaber et litterært, videnskabeligt eller kunstnerisk værk, har du automatisk ophavsretlig beskyttelse, som starter i det øjeblik, du skaber værket, så du behøver ikke at gennemgå nogen ansøgningsproces.

Det kan dog være en god idé at informere andre om, at du er ophavsmanden til værket. Du kan tilføje en ophavsretsmeddelelse til dit værk, f.eks. teksten "Alle rettigheder forbeholdes" eller symbolet © sammen med årstallet for skabelsen af værket.

Eksempel

Tiago ejer et bageri i Portugal og ønsker at offentliggøre en annonce i et lokalt blad for at reklamere for sin virksomhed. På et website finder han et godt foto af traditionelt portugisisk brød, som han gerne vil bruge i annoncen. Inden han sender fotoet til bladet, opdager han, at fotoet er ophavsretligt beskyttet, og at ophavsmanden ikke tillader fri brug af billedet. Tiago har derfor ikke ret til at benytte det i sin reklame. Hvis han vil bruge et gratis billede, må han søge, f.eks. i en onlinedatabase, efter ophavsretsfrie fotos, som må bruges kommercielt. Når han bruger den slags billeder, behøver han ikke bede rettighedshaverne om lov til at bruge dem i reklameøjemed.

Hvis du vil vide mere om reglerne for ophavsret i dit eget EU-land, kan du læse de spørgsmål og svar om ophavsretdeesfriten , som Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO) har offentliggjort.

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Den europæiske IPR-helpdesk

Gratis rådgivning om og uddannelse i forvaltning af intellektuel ejendomsret i forbindelse med samfinansierede EU-projekter og tværnationale forretninger.

Lokal erhvervsstøtte

Har du spørgsmål vedrørende drift af engrænseoverskridende virksomhed, f.eks. eksport eller udvidelse til et andet EU-land? Så kan Enterprise Europe-netværket tilbyde dig gratis rådgivning

Del denne side: