Senest tjekket: 09/03/2020

Urimelige priser

Brexit – hvad nu?

Forhandlere i hele EU skal angive produktpriser så tydeligt, at du let kan sammenligne med tilsvarende produkter og træffe et begrundet valg – uanset indpakningen eller hvor mange enheder der sælges sammen.

Virksomheder er juridisk forpligtet til at angive tydeligt, hvilken pris du skal betale, når de reklamerer for en vare eller sælger noget til dig.

Fuldstændige prisoplysninger

Den pris, der er angivet i et tilbud, skal indeholde alle afgifter og leveringsomkostninger. Hvis der er ekstraomkostninger, som ikke kan indregnes på forhånd, skal du også have det at vide.

Eksempel

Skatter og afgifter skal indregnes i den samlede pris

Stefaan fra Belgien fandt nogle meget billige flybilletter til Spanien på nettet, men da han havde bestilt dem, var den endelige pris blevet fordoblet – med forskellige gebyrer, som ikke var nævnt på noget trin i bestillingen.

Stefaan kontaktede flyselskabets kundeservice og fik at vide, at startprisen kun var vejledende. Men da han ringede til det belgiske forbrugercenter, fik han bekræftet, at selvom flyselskaber godt må kræve ekstragebyrer for ting som bagage eller måltider, skal de oplyse det fra starten (sammen med alle andre ekstragebyrer, afgifter m.m.). Desuden skal ekstraomkostninger, som ikke er valgfrie, f.eks. administrations- eller betalingsgebyrer, altid være inkluderet i startprisen.

Det pågældende flyselskab angiver nu tydeligt alle pristillæg i starten af bestillingsprocessen.

Når en annonce omtaler noget som "gratis", er du ikke forpligtet til at betale andet end udgifterne til:

Let at sammenligne – pris pr. enhed

Du skal også kunne sammenligne priser mellem varemærker og pakkestørrelser – så du f.eks. kan se, hvad du sparer ved at købe en stor pakke havregryn i stedet for en lille.

For at gøre det lettere for dig skal alle varer være mærket med ikke bare salgsprisen, men også prisen pr. enhed – f.eks. kilo- eller literprisen. Oplysningerne skal være letforståelige og lette at læse og se.

Reglen gælder også for annoncer, der nævner en salgspris.

Eksempel

Tjek stykprisen på den vare, du køber

Nadine bor i Luxembourg tæt på den tyske grænse med sin datter på 5 måneder. I et forsøg på at spare penge, begyndte hun at sammenligne priserne på bleer i forskellige forretninger både i Luxembourg og på den anden side af grænsen i Tyskland.

Hun fandt en tysk forretning, der solgte de bleer, hun normalt købte, til samme pris. Men da hun så nærmere på stykprisen, fandt hun ud af, at de tyske pakker indeholdt 140 bleer, mens de luxembourgske kun indeholdt 90 og dermed var væsentligt dyrere. Hun gik straks over til kun at købe bleer i den tyske forretning.

Undtagelser

Her er nogle eksempler på varer, hvor reglen om stykprisen ikke altid gælder – fordi angivelse af en pris pr. enhed ville være forvirrende eller på grund af varernes særlige karakter eller formål:

Forbud mod prisdiskrimination

Inden for EU må en forhandler ikke kræve mere for en vare eller tjenesteydelse alene på grund af din nationalitet eller dit bopælsland. Visse prisforskelle kan være berettigede, hvis de baseres på objektive kriterier og ikke bare nationalitet. For eksempel kan forskelle i fragtafgifter betyde, at du skal betale mere for leveringen i ét land end i et andet. Forhandlere må dog gerne fastsætte forskellige nettosalgspriser på forskellige salgssteder som f.eks. butikker og websites eller målrette bestemte tilbud til et bestemt område inden for et medlemsland. Ifølge EU-reglerne skal alle disse tilbud også gælde for forbrugere fra andre EU-lande.

Forskelle i adgangen til varer eller tjenesteydelser for kunder fra forskellige EU-lande kan dog aldrig berettiges i følgende tre tilfælde:

Hvis en forhandler har forskellige landeversioner af det samme website såsom en webshop, der sælger produkter til forskellige lande i EU, skal du selv kunne vælge, hvilken version du vil bruge. Du skal give tilladelse til at blive omdirigeret til en bestemt landeversion af websitet. Du skal også når som helst kunne ændre dit valg.

EU-lovgivning

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: