Senest tjekket : 26/09/2018

Urimelige priser

I hele EU skal handlende angive produktpriser så tydeligt, at du let kan sammenligne med tilsvarende produkter og træffe et begrundet valg – uanset indpakningen, eller hvor mange enheder der sælges sammen.

Virksomhederne er juridisk forpligtet til helt klart at vise, hvilken pris du skal betale, når de reklamerer for en vare eller sælger den til dig.

Fuldstændige prisoplysninger

Den pris, der er angivet i et tilbud, skal indeholde alle afgifter og leveringsomkostninger. Og hvis der er ekstraomkostninger, som ikke kan indregnes på forhånd, skal du også have det at vide.

Sagseksempel

Steven fra Skotland fandt nogle meget billige flybilletter til Spanien på nettet, men da han havde bestilt dem, var den endelige pris blevet fordoblet – med forskellige gebyrer, som ikke var nævnt på noget trin i bestillingen.

Steven kontaktede flyselskabets kundeservice og fik at vide, at startprisen kun var vejledende. Men da han ringede til det skotske forbrugercenter, fik han bekræftet, at selvom flyselskaber godt må kræve ekstragebyrer for ting som bagage eller måltider, skal de oplyse det lige fra starten (sammen med alle andre ekstragebyrer, afgifter m.m.). Desuden skal ekstraomkostninger, som ikke er valgfrie, f.eks. administrations- eller betalingsgebyr, altid være inkluderet i startprisen.

Efter en henvendelse fra forbrugercenteret angiver flyselskabet nu alle pristillæg klart og utvetydigt ved begyndelsen af bestillingen.

Når en annonce omtaler noget som "gratis", er du ikke forpligtet til at betale andet end udgifterne til:

Let at sammenligne – pris per enhed

Du skal også kunne sammenligne priser mellem varemærker og pakkestørrelser – så du f.eks. kan se, hvad du sparer ved at købe en stor pakke havregryn i stedet for en lille.

For at gøre det lettere for dig skal alle varer være mærket med ikke bare salgsprisen, men også prisen per enhed – f.eks. kilo- eller literprisen. Oplysningerne skal være utvetydige, klart læselige og lette at se.

Reglen gælder også for annoncer, der nævner en salgspris.

Sagseksempel

Nadine bor i Belgien tæt på den tyske grænse med hendes datter på 5 måneder. I forsøget på at spare penge, begyndte hun at sammenligne priserne på bleer i forskellige forretninger både i Belgien og på den anden side af grænsen i Tyskland.

Hun fandt en tysk forretning, der tilbød de bleer, hun normalt købte, til samme pris. Men da hun så nærmere på stykprisen, fandt hun ud af, at de tyske pakker indeholdt 140 bleer, mens de belgiske kun indeholdt 90 og dermed var væsentligt dyrere. Hun gik straks over til kun at købe bleer i den tyske forretning.

Husk at tjekke stykprisen, inden du køber.

Undtagelser

Her er nogle eksempler på varer, hvor reglen om stykprisen nok ikke gælder – fordi angivelse af en pris pr. enhed ville være forvirrende eller på grund af varernes særlige karakter eller formål:

EU-lovgivning

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Få hjælp og råd fra det europæiske forbrugercenter i dit hjemlanden

Få hjælp og råd fra din nationale forbrugersammenslutningen

Del denne side: