Forretninger
Senest tjekket: 01/04/2022

eCall – 112-baseret nødopkald fra din bil

Coronavirus: At rejse sikkert igen

eCall er et system, som bruges i biler i alle EU-lande, og som automatisk foretager et gratis 112-nødopkald, hvis din bil er involveret i et alvorligt færdselsuheld. Du kan også selv aktivere eCall ved at trykke på en knap.

Sådan virker eCall-systemet

eCall-systemet fungerer i alle EU-lande. Hvis din bil bliver involveret i et alvorligt trafikuheld bliver du, uanset hvor du er, forbundet med det nærmeste nødberedskabsnetværk. Det betyder ikke noget , hvor du har købt bilen, eller hvor den er registreret.

Når eCall aktiveres, opretter den forbindelse til den nærmeste alarmcentral via både telefon og datalink. Det betyder, at du og passagererne i bilen kan tale med en alarmcentralmedarbejder, og at der samtidig automatisk sendes nogle data til alarmcentralen: bilens nøjagtige placering, tidspunktet for uheldet samt bilens registreringsnummer og kørselsretning. På den måde kan alarmcentralens medarbejdere vurdere og håndtere situationen korrekt.

Hvis eCall-systemet ikke fungerer, vil du få vist en advarselsbesked.

Advarsel

Der vil kun blive sendt informationer fra din bil, hvis den bliver involveret i et alvorligt uheld.

eCall-tjenester udbudt af tredjeparter

Ifølge EU-reglerne har du ret til at anvende et eCall-system fra en tredjepart som supplement til den normale 112-baserede tjeneste. En sådan supplerende tjeneste kan f.eks. omfatte vejhjælp. I modsætning til den gratis 112-baserede eCall-tjeneste skal du muligvis betale for de yderligere serviceydelser, som en tredjepartstjeneste yder.

Alle tredjepartstjenester skal

Advarsel

Hvis du får ekstra serviceydelser via en tredjepartstjeneste, skal du give din udtrykkelige tilladelse til at spore og behandle dine personlige data i forbindelse med ydelserne.

Obligatorisk for nye bilmodeller

Hvis du køber en ny bilmodel, som er godkendt til produktion efter den 31. marts 2018, skal den have være udstyret med det 112-baserede eCall-system. Denne regel gælder både for biler med op til 8 sæder og lette erhvervskøretøjer. Hvis du har en bil, der allerede er registreret, er du ikke forpligtet til at få efterinstalleret eCall-systemet, men du kan godt få det gjort, hvis din bil lever op til de tekniske krav.

Beskyttelse af persondata ved brug af eCall

eCall bliver kun aktiveret, hvis din bil er involveret i et alvorligt uheld. Ellers er systemet inaktivt. Det betyder, at når du bare kører i din bil, sker der ingen sporing (dvs. ingen registrering af din bils position eller overvågning af din kørsel) eller videresendelse af data.

Når der foretages et opkald via dit 112-baserede eCall-system, bliver dine persondata behandlet i overensstemmelse med EU's databeskyttelsesregler. Det betyder, at alarmcentralen kun modtager de begrænsede informationer, de skal bruge for at kunne håndtere uheldet, og at dine persondata kun opbevares så længe, det er nødvendigt, og derefter slettes. Læs mere om EU's regler for persondatabeskyttelse.

EU-lovgivning

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: