Senest tjekket : 04/04/2018

Lovregulerede erhverv

Storbritanniens beslutning om at aktivere artikel 50 i EU-traktaten: Mere information

Indtil videre er Storbritannien fuldgyldigt medlem af EU, og alle rettigheder og forpligtelser gælder fortsat i og for Storbritannien:

  • Spørgsmål og svar baseret på den fælles rapport af 8. december 2017 fra EU og Storbritannienen
  • EU-publikationer om Brexit
  • Information og vejledning fra den britiske regering om Brexiten

Find ud af, om dit erhverv er lovreguleret i udlandet

På denne side kan du læse om, hvordan du får dine erhvervsmæssige kvalifikationer anerkendt, så du kan arbejde i udlandet. Der gælder andre regler, hvis du vil studere. Læs om anerkendelse af akademiske eksamensbeviser.

Hvis du vil arbejde i et andet EU-land, kan du have brug for at få dine erhvervsmæssige kvalifikationer (uddannelse og erhvervserfaring) officielt anerkendt, hvis dit erhverv er lovreguleret i dét land.

Et erhverv er lovreguleret, hvis du skal have en bestemt grad, bestå bestemte eksamener eller registreres hos en faglig organisation, inden du kan udøve det.

I databasen over lovregulerede erhverven kan du se, hvilke erhverv der er lovregulerede i hvilke EU-lande og af hvilke myndigheder.

Du skal dog kende jobbetegnelsen på det lokale sprog. Hvis du vil arbejde som bager i Tyskland, kan du klikke på "Bäcker" i databasen.

Hvis dit erhverv er lovreguleret i dit hjemland, kan du også først søge efter det på dit eget sprog for at finde den engelske oversættelse i beskrivelsen. Så søger du på det engelske navn for at finde de andre lande, hvor det er reguleret. Hvis det land, du vil flytte til, ikke dukker op, kan det betyde, at erhvervet ikke er reguleret dér.

Hvis du ikke kan finde dit erhverv i databasen, kan du kontakte det nationale kontaktpunkt for anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationeren i det land, du vil arbejde i. De kan forklare dig, hvilke regler der gælder i dit tilfælde.

Dit erhverv er lovreguleret i det nye land, men ikke i hjemlandet

Hvis dit erhverv og den tilhørende uddannelse er lovreguleret i det EU-land, du gerne vil arbejde i, men ikke i dit hjemland, vil du måske skulle bevise, at du har udøvet erhvervet i dit hjemland i mindst 1ud af de seneste 10 år, inden du får lov til at udøve erhvervet eller yde tjenestevirksomhed i en midlertidig periode i det nye land.

Spørg det nationale kontaktpunkt for anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationeren i det land, hvor du vil arbejde, om de kan rådgive dig om, hvordan du skal forberede din sag, og hvilke dokumenter du skal indgive.

Dit erhverv er lovreguleret i hjemlandet, men ikke i det nye land

Hvis det erhverv, du gerne vil udøve, ikke er lovreguleret i dit nye land, kan du udøve det på samme vilkår som landets egne statsborgere.

I det nye land anser man måske dit erhverv som en del af et andet lovreguleret erhverv, selvom erhvervet som sådan ikke er lovreguleret. Du bør altid spørge myndighederne i det land, du tager til, om dit erhverv er lovreguleret eller ej. Det nationale kontaktpunkt for anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationeren kan hjælpe dig med at finde frem til den myndighed, der kan give dig svar.

Sagseksempel

Undgå problemer ved at undersøge forholdene, inden du flytter

Dirk er en ung hollandsk ejendomsmægler, der for nylig er flyttet til Østrig. Hans erhverv er ikke lovreguleret i Holland, så han regnede med uden videre at kunne oprette en virksomhed som uafhængig mægler i Østrig med speciale i hollændere og belgiere, der søger ferieboliger i Alperne. Da han ville registrere sig som selvstændig, fik han imidlertid at vide, at han skulle bevise, at han var kvalificeret til at arbejde som ejendomsmægler. Det betød, at hans planer blev væsentligt forsinket.

Risto er en finsk arkitekt, der har planer om at flytte til Italien. Inden han flytter, tjekker han i databasen over lovregulerede erhverven , hvilke formaliteter der er for at kunne begynde at arbejde i landet, og hvem det italienske kontaktpunkt for erhvervet er. Efter have snakket med dem er han nu godt forberedt på sin flytning.

Find ud af, hvordan du får dine erhvervsmæssige kvalifikationer anerkendt, så du kan udøve et lovreguleret erhverv i et andet EU-land.

Spørgsmål og svar

EU-lovgivning

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: