Senest tjekket: 02/02/2023

Kørekort og forsikring

Når du skal rejse med bil i et andet EU-land, skal du huske at sikre dig, at dit kørekort og din bilforsikring er gyldige i de lande, du skal til.

Anerkendelse og gyldighed af kørekort

EU-kørekort

Hvis dit kørekort er udstedt i et EU-land, kan du bruge det hvor som helst i EU.

Inden du rejser, skal du sikre dig, at dit kørekort stadig er gyldigt. Hvis dit kørekort udløber under en tur til udlandet, bliver det automatisk ugyldigt og anerkendes ikke i andre lande.

Vær opmærksom på, at du ikke må køre i at andet land med et midlertidigt kørekort.

Standardformat

Siden 2013 har alle kørekort en cs , der udstedes i EU, haft samme standardformat – et plastikkort i kreditkortstørrelse med foto og forbedrede sikkerhedselementer.

Følgende kategorier af kørekort anerkendes i hele Europa: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D og DE.

Advarsel

Teenagere: Vær opmærksom på, at i nogle EU-lande gælder der forskellige aldersbegrænsninger for visse kategorier af køretøjer.

Eksempel

Sofia er 14 og har knallertkørekort i Italien. Hun vil gerne køre knallert i Belgien, men der skal man være 16 for at måtte køre på knallert.

Sofia er derfor nødt til at vente, til hun bliver 16, før hun lovligt kan køre knallert i Belgien uden først at skulle bestå en belgisk køreprøve.

EU-kørekort (udstedt som erstatning for et ikke-EU-kørekort)

Hvis du har udskiftet dit ikke-EU-kørekort med et EU-kørekort i det land, hvor du nu bor, kan du køre med det i hele EU.

Ikke-EU-kørekort

Hvis du vil køre i EU med et kørekort fra et land uden for EU, skal du kontakte myndighederne i det land, du besøger, eller dit lands ambassade eller konsulat i det pågældende land.

Mistet eller stjålet kørekort

Hvis du mister dit kørekort eller får det stjålet på en rejse i udlandet, skal du kontakte det lokale politi og konsulatet eller ambassaden for at anmelde det.

Dit konsulat vil kontakte de nationale myndigheder, som har udstedt dit kørekort (for at kontrollere, at det ikke er begrænset, inddraget, annulleret eller tilbagetrukket).

På grundlag af oplysningerne fra konsulatet, kan politiet udstede et midlertidigt dokument, som giver dig ret til at køre i det pågældende land i en begrænset periode.

Du kan kun ansøge om et nyt kørekort i det land, hvor du har din sædvanlige bopæl.

Midlertidige kørekort og certifikater, som udstedes for i en begrænset periode at erstatte et mistet eller stjålet kørekort, anerkendes ikke automatisk i andre EU-lande.

Eksempel

Henrik fra Danmark ville til Tyskland, Frankrig og Italien i sin ferie. Desværre mistede han sin pung og sit kørekort i Tyskland først på turen. Uden kørekort ville han få en bøde, hvis han blev stoppet af politiet.

Han kontaktede derfor den danske ambassade i Tyskland, som rådede ham til at melde tabet til det lokale politi. Den danske ambassade gav ham desuden en bekræftelse på, at han havde et dansk kørekort.

Henrik måtte så kontakte de italienske og franske myndigheder for at spørge, om de ville anerkende det midlertidige certifikat fra de danske myndigheder.

Har du mistet dit kørekort under ferien? Læs mere om, hvad du skal gøre:

Vælg land

Læs mere om kørekort, når du bor i udlandet.

Bilforsikringers dækning

Din bilforsikring fra dit hjemland dækker dig i hele EU, hvis du forvolder skade på nogen.

Få mere at vide om de nationale regler for forsikringsdækning, når du rejser i udlandet på

Vælg land

Nummerpladen på din bil er bevis på, at du har en ansvarsforsikring. Det betyder, at politiet i andre lande normalt ikke stopper dig for at kontrollere, om du er forsikret. Hvis du rejser med en anhænger, skal den også være forsikret. I visse EU-lande skal du have en særlig forsikring til en anhænger. Spørg dit forsikringsselskab, før du rejser.

Sørg altid for at have forsikringspapirerne med. Det kan gøre det lettere, hvis du er involveret i et uheld eller bliver stoppet af politiet.

Eksempel

Ronaldo blev stoppet for at køre for stærkt i Frankrig. Han havde ikke sine forsikringspapirer med, så derfor fik politiet ham til at ringe til sit forsikringsselskab i Portugal, så han kunne bevise, at han var forsikret.

Selv om det ikke er lovpligtigt at have sine forsikringspapirer med, er det den bedste måde at bevise på, at du er forsikret. På den måde kan du spare tid og penge, hvis du får problemer i udlandet.

Læs mere om bilforsikring, når du bor i udlandet.

EU-lovgivning

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: