Senest tjekket: 14/12/2022

Billeje

Der findes ingen særlige EU-regler om leje af bil, men du har dine grundlæggende forbrugerrettigheder, når du lejer en bil i et andet EU-land. Disse rettigheder omfatter:

Når du bestiller en bil, skal du skelne mellem biludlejningsfirmaer og mellemmænd eller mæglere. Mæglerne lejer ikke selv biler ud, men reserverer en bil i dit navn hos et biludlejningsfirma. Hvis der opstår tvister, er det biludlejningsfirmaet, der er ansvarligt for at opfylde aftalen, med mindre andet er fastsat i aftalen.

Begrænset ret til afbestilling

Hvis du har reserveret en bil online, pr. telefon eller pr. e-mail i EU, har du ikke automatisk ret til at afbestille den og kræve pengene tilbage, men nogle biludlejningsfirmaer giver mulighed for det.

Advarsel

Biludlejning er ikke omfattet af EU-reglerne om en 14-dages fortrydelsesret.

Ikke-diskriminationsprincippet

Biludlejningsfirmaer har ret til at fastsætte deres egne priser og vilkår i de forskellige EU-lande på basis af deres omkostninger og andre faktorer. Men når du lejer en bil – enten online eller på biludlejningsfirmaets kontor – er du beskyttet af EU's forbud mod forskelsbehandling på grund af nationalitet eller bopælsland.

Eksempel

Stefanie fra Tyskland ønskede at leje en bil i Irland. Den pris, der blev opgivet på udlejningsfirmaets website, var 70 euro.

Men da Stefanie opgav sin adresse, steg prisen pludselig til over 140 euro. Den begrundelse, firmaet kom med, var, at hun ikke var bosat i Irland.

Da Stefanie syntes, at dette var urimeligt, kontaktede hun europæiske forbrugercenterLinket fører til en anden website, som sørgede for, at firmaets udlejningspolitik blev bragt i overensstemmelse med EU-reglerne.

Se dig for, før du booker!

Du bør sikre dig, at du forstår aftalevilkårene, inden du lejer en bil. Du skal især være opmærksom på følgende:

Forsikringsdækning

Alle lejebiler skal være dækket af en ansvarsforsikring, som gælder i alle EU-lande. Denne forsikring skal være inkluderet i lejeprisen.

Du kan også tegne en frivillig forsikring, der dækker andre risici, f.eks. personskade på føreren, skade på bilen, tyveri af bilen eller af ting i bilen, hærværk og juridisk bistand.

Sørg for at sætte dig ind i, hvilke typer skade din forsikringsaftale dækker. Det står i vilkårene i lejeaftalen.

Kørsel af lejebil i et andet land

Hvis du har til hensigt at køre i din lejebil i flere forskellige lande, skal du oplyse udlejningsfirmaet om det, når du bestiller bilen. Hvis firmaet tillader, at du kører bilen til et andet land end der, hvor du henter den, kan firmaet hjælpe dig med at sørge for, at du har den rette køretøjsdokumentation, forsikring og havaridækning.

Hvis du bor i EU og lejer en bil i et land uden for EU, f.eks. Schweiz, gælder der særlige regler, hvis du kører med bilen inden for EU.

Hvis du har planer om at køre i din udlejningsbil både i og uden for EU – f.eks. fra Schweiz til Frankrig, Tyskland, Østrig eller Italien – skal du informere biludlejningsfirmaet om det på forhånd. Firmaet kan så sørge for, at du får en EU-registreret bil, så EU's toldregler overholdes. De fleste biludlejningsfirmaer i Schweiz udlejer biler med EU-nummerplader til EU-borgere for at overholde EU's toldregler, men spørg alligevel dit udlejningsfirma.

Udlejningsfirmaet skal også sørge for, at bilen overholder toldreglerne og færdselsreglerne i det land, hvor du rejser. F.eks. er det obligatorisk i mange lande at køre med vinterdæk i visse af årets måneder.

Tjek information om trafiksikkerhed, når du kører i et andet EU-land.

Gyldigt kørekort

Hvis du har planer om at leje og køre bil i et andet EU-land, skal du også tjekke, at dit kørekort gælder der.

Spørgsmål og svar

EU-lovgivning

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: