Nazadnje pregledano: 14/12/2022

Najem vozila

Za najem vozil ni posebnih pravil EU, vendar pri najemu vozila v drugi državi EU še vedno veljajo temeljne pravice potrošnikov, in sicer:

Pri najemu vozila je treba razlikovati med podjetji za najem vozil in posredniki. Posredniki ne dajejo sami vozil v najem, ampak vozilo najamejo v vašem imenu pri podjetju za najem vozil. V primeru spora je za izvedbo pogodbe odgovoren zgolj podjetje za najem vozil, razen če je drugače navedeno v pogodbi.

Omejena pravica do odpovedi

Če ste avtomobil v EU rezervirali po spletu, telefonu ali elektronski pošti, nimate samodejne pravice, da rezervacijo odpoveste ali zahtevate povračilo, čeprav lahko pogoji podjetja za najem vozila to omogočajo.

Opozorilo

Predpisi EU, ki določajo 14-dnevno obdobje za razmislek pri nakupu blaga in storitev, za najem vozila ne veljajo.

Načelo nediskriminacije

Podjetje za najem vozil lahko v različnih državah EU prosto določi svoje cene in pogoje na podlagi stroškov in drugih dejavnikov. Vendar pri najemu vozila – na spletu ali neposredno v prostorih podjetja za najem vozil – pravila EU prepovedujejo diskriminacijo na podlagi državljanstva ali države, v kateri prebivate.

Praktični primer

Stefanie iz Nemčije je želela najeti avtomobil na Irskem. Cena za najem avtomobila na spletni strani družbe je znašala 70 evrov.

Ko pa jim je Stefanie povedala, kje živi, se je povečala na 140 evrov. Razlog za to naj bi bilo dejstvo, da ni irska državljanka.

Stefanie se to ni zdelo pošteno, zato se je obrnila na evropski potrošniški centerOdpri na zunanji povezavi, ki je poskrbel, da je podjetje za najem vozil svoje pogoje najema uskladilo s pravili EU.

Najprej preverite pogoje najema!

Preden najamete avtomobil, se seznanite s pogoji najema. Najpomembnejši so:

Zavarovanje

Vsako vozilo za najem mora biti zavarovano za odgovornost do tretjih oseb, ki velja v vseh državah EU. To zavarovanje mora biti vključeno v ceno najema.

Lahko se še dodatno zavarujete za druga tveganja, npr. zavarovanje voznika, škode na vozilu, kraje vozila in njegove vsebine, dejanj vandalizma in zavarovanje pravne zaščite.

Prepričajte se, kaj krije avtomobilsko zavarovanje. To je navedeno v pogojih pogodbe o najemu vozila.

Vožnja z najetim vozilom v drugi državi

Če nameravate najeto vozilo voziti v več državah, morate podjetje za najem vozil o tem obvestiti pri rezervaciji vozila. Če vam podjetje dovoli, da vozilo poleg države, ki ste jo obiskali, odpeljete še v drugo državo, lahko zagotovi, da odpotujete s pravilno dokumentacijo o vozilu in avtomobilskim zavarovanjem.

Če živite v EU, avtomobil pa najamete v državi zunaj EU, na primer v Švici, veljajo posebna pravila za vožnjo s tem vozilom v državah EU.

Podjetje za najem vozil morate vnaprej obvestiti, če nameravate potovati z najetim vozilom v državah EU in zunaj EU – denimo iz Švice v Francijo, Nemčijo, Avstrijo ali Italijo. Podjetje vam bo zagotovilo vozilo, registrirano v EU, ki izpolnjuje pravila carinske zakonodaje EU. Večina podjetij za najem vozil v Švici omogoča najem vozil z registrskimi tablicami EU za državljane EU zaradi izpolnjevanja carinskih predpisov EU, vendar raje preverite pri podjetju, pri katerem najemate vozilo.

Podjetje za najem vozil mora tudi zagotoviti, da vozilo izpolnjuje prometne in carinske predpise države, v kateri boste potovali. V številnih državah je denimo v določenih mesecih obvezna uporaba zimskih pnevmatik.

Ko vozite v drugi državi EU, preverite informacije o varnosti v cestnem prometu.

Veljavnost vozniškega dovoljenja

Če nameravate vozilo najeti ali voziti v drugi državi EU, boste tudi morali preveriti, ali je vaše vozniško dovoljenje tam veljavno.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: