Nazadnje pregledano: 04/02/2019

Dostop do interneta

Internetna povezava

Potrošnik mora povsod v Evropski uniji imeti dostop do kakovostnih elektronskih komunikacijskih storitev po zmerni ceni, tudi osnovni dostop do interneta. V vsaki državi mora vsaj en ponudnik interneta zagotavljati tako storitev: to je načelo univerzalne storitve.

V nekaterih okoliščinah, denimo pri težavah s tehnično izvedljivostjo storitve, lahko vaš zahtevek zavrnejo, ker velja za „nerazumnega".

Več informacij boste dobili pri nacionalnem regulativnem organu, tudi o ponudniku univerzalne storitve.

Praktični primer

Potrošnik ima vedno pravico do osnovnega dostopa do interneta

Stathis se je preselil na odročen grški otok in je želel v novi hiši imeti internetno povezavo. Več podjetij mu je odgovorilo, da njihovo omrežje ne pokriva tega območja, šele nato je ugotovil, kdo je izvajalec univerzalne storitve v Grčiji. To podjetje je nato poskrbelo za dostop do interneta.

Nevtralnost interneta

Potrošniki imajo pravico dostopa do želenih spletnih vsebin in storitev in njihove distribucije. Ponudnik interneta ne sme blokirati, upočasniti ali diskriminirati nobene spletne vsebine, aplikacije in storitve, razen v treh določenih okoliščinah:

To je tako imenovana nevtralnost interneta.

Praktični primer

Potrošnik lahko dostopa do vseh spletnih vsebin

John z Irske je pred kratkim našel novo službo v Nemčiji. Odločil se je, da bo za pogovor z domačimi uporabljal spletno aplikacijo za videoklice in si tako prihranil telefonske stroške. Z veseljem je ugotovil, da lahko izbira med različnimi aplikacijami in jih brezplačno uporabi na svoji internetni povezavi.

Predpisi EU o nevtralnosti interneta prepovedujejo internetnim ponudnikom, da bi blokirali spletne aplikacije ali dodatno zaračunali uporabo aplikacije za videoklice.

Naročilo internetnih storitev

Ponudnik interneta mora uporabniku dati naslednje informacije:

Praktični primer

Ponudnik interneta mora uporabniku dati informacije o svojih storitvah

Laura iz Romunije je želela doma uporabljati internet, vendar ni bila prepričana o kakovosti storitev, ki so jih ponujali različni paketi.

Na srečo so bile – v skladu z zakonom – informacije na spletiščih ponudnikov dovolj izčrpne. Še več informacij je dobila pri romunskem regulativnem organu za elektronske komunikacije.

Ponudnik interneta mora tudi:

Praktični primer

Dolgotrajne pogodbe so prepovedane

Enrique je želel med enoletno študijsko izmenjavo v Berlinu naročiti internet. Več ponudnikov mu je povedalo, da je minimalno obdobje vezave 2 leti.

Posvetoval se je z nacionalnim regulativnim organom za elektronske komunikacije in se pozanimal o svojih pravicah. Nato se je ponovno obrnil na ponudnike storitev in tokrat mu je uspelo skleniti naročniško razmerje samo za eno leto.

Posebna podpora za uporabnike invalide

Uporabniki s posebnimi potrebami imajo pravico do enakega obsega in ponudbe internetnih storitev, kot veljata za večino uporabnikov.

Če izpolnjujejo pogoje, imajo lahko tudi pravico do posebnih podpornih orodij za izboljšanje dostopnosti, ki jih zagotovi ponudnik storitev – denimo programske opreme za povečavo slike ali bralnika zaslona za slabovidne osebe.

O pravicah glede dostopnosti se lahko natančneje pozanimate pri nacionalnem regulativnem organu.

Praktični primer

Uporabniki s posebnimi potrebami imajo pravico do uporabe internetnih storitev

Francozinja Véronique slabo vidi in potrebuje posebno pomoč pri branju spletnih strani.

Prijateljica ji je svetovala, naj se obrne na francoskega ponudnika univerzalne storitve in zaprosi za bralnik zaslona. Ponudnik ji je zagotovil potrebno programsko opremo.

Zakonodaja EU

Potrebujete več informacij o predpisih v posamezni državi?

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: