Nazadnje pregledano: 22/04/2022

Napoteni delavci

Vaš delodajalec vas lahko začasno napoti na delo v drugo državo EU. V tem času boste imeli status napotenega delavca, za vas bodo veljali enaki osnovni delovni pogoji in pravice, kot veljajo za delavce v državi gostiteljici.

Napotitev lahko traja toliko časa, kolikor je potrebno za izpolnitev posebne naloge. Po zaključku napotitve se morate vrniti na svoje delovno mesto v državo EU, iz katere ste bili napoteni.

Delovni pogoji

Za vas bodo veljali delovni pogoji v državi gostiteljici, če so ugodnejši od pogojev v matični državi. Ti delovni pogoji se nanašajo na:

Druge pravice

Če ste napoteni na delo v drugo državo EU:

Dolgotrajna napotitev

Če vaša napotitev traja dlje kot 12 mesecev (oziroma 18 mesecev, če vaš delodajalec nacionalnim organom vaše države gostiteljice predloži obrazloženo obvestilo), za vas veljajo vsi ustrezni delovni pogoji države gostiteljice, razen pogojev v zvezi s prenehanjem pogodb in dodatnimi pokojninami.

Če ste za daljše obdobje napoteni v drugo državo EU, se vam lahko vaša družina pridruži na podlagi njihovih pravic državljanov EU in ne kot vzdrževani družinski člani.

Davek od dohodkov

Če v državi gostiteljici delate manj kot šest mesecev, dohodnine načeloma ne plačujete v državi gostiteljici. Toda EU nima predpisov, ki bi določali, katera država lahko obdavči vaš dohodek v času napotitve v tujino. To urejajo nacionalni predpisi in sporazumi o obdavčevanju med državami EU.

Socialna varnost med napotitvijo v tujino

Če kot napoteni delavec želite ostati vključeni v sistem socialne varnosti v svoji državi, mora vaš delodajalec zahtevati obrazec PD A1 en pri nosilcu socialne varnosti v matični državi in o tem obvestiti organe države gostiteljice. Če napotitev traja dlje kot dve leti, se lahko bodisi:

Več informacij o zavarovanju v sistemu socialne varnosti med napotitvijo v drugo državo EU.

Pred napotitvijo

Vaš delodajalec bo morda moral za organe v državi gostiteljici izpolniti prijavo in v njej navesti:

Več informacij je na voljo v kratkem priročniku EU o napotitvi delavcev na deloOdpri na zunanji povezavi.

Glej tudi praktične smernice EU o napotitviOdpri na zunanji povezavi.

Nacionalna spletišča o napotitvi na delo

Na spletišču svoje države gostiteljice preverite delovne pogoje, ki veljajo za napotene delavce, in kontaktne podatke pristojnih lokalnih organov.

Nacionalna spletišča o napotitvi na delo

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: