Nazadnje pregledano: 08/06/2022

Garancije in vračila

Po pravilih EU mora prodajalec kupljeno blago, za katero se izkaže, da je okvarjeno ali ni videti oziroma ne deluje tako kot oglaševani izdelek, popraviti, zamenjati, znižati ceno oziroma vrniti kupnino.

Pri nakupu blaga ali storitve na spletu ali zunaj trgovine (po telefonu, kataloška prodaja, trgovski zastopnik na domu) ima kupec tudi pravico, da naročilo iz kakršnegakoli razloga in brez obrazložitve prekliče ali vrne v 14 dneh.

Če niste prepričani, kam sodi vaš primer, uporabite naše orodje o pravicah potrošnikov, ki vam bo pomagalo pri uveljavljanju vaših pravic pri nakupih v EU.

Več informacij o:

Reklamacija izdelkov z napako

Brezplačna dveletna garancija za vse vrste blaga

Vedno velja najmanj dveletni brezplačni garancijski rok, ne glede na to, ali je blago kupljeno trgovini, na spletu ali prek kataloške prodaje.

Dveletna garancija je minimalna pravica potrošnikov. Nacionalni predpisi lahko zagotavljajo še dodatno varstvo.

Če je izdelek, ki ga kupimo kjerkoli v EU, okvarjen ali ni videti oziroma ne deluje tako kot oglaševani, ga mora prodajalec popraviti ali zamenjati brezplačno oziroma ponuditi znižano ceno ali vrniti kupnino v celoti.

Na splošno velja, da lahko polno ali delno vračilo kupnine zahtevamo, samo kadar izdelka ni mogoče popraviti ali zamenjati.

Opozorilo

Do vračila kupnine ne bomo upravičeni pri manjših napakah, kot je denimo praska na škatlici CD.

Dodatna garancija (tržna garancija prodajalca in proizvajalca)

Prodajalec ali proizvajalec pogosto ponudita tudi dodatno tržno garancijo, ki je bodisi vključena v ceno izdelka bodisi je treba zanjo doplačati.

Ta garancija pomeni dodatno varstvo, nikakor pa ne nadomesti ali skrajša minimalne dveletne garancije, ki je obvezna po pravilih EU.

Podobno velja, kadar prodajalec proda izdelek po nižji ceni in trdi, da je „brez garancije‟, to samo pomeni, da kupec nima dodatnega varstva, vedno pa lahko uveljavlja dveletno brezplačno garancijo, če se izkaže, da je izdelek okvarjen ali da ne ustreza oglaševanemu.

Praktični primer

Dodatna tržna garancija ne more skrajšati obvezne dveletne garancije

Karla je kupila sušilnik za lase s šestmesečno garancijo prodajalca. Ko se je sušilnik po osmih mesecih pokvaril, ga je odnesla nazaj v trgovino. Prodajalec ji je zatrjeval, da ni upravičena do vračila, ker je garancija že potekla.

Karla ga je povsem pravilno opozorila, da ima po potrošniškem pravu EU pravico do dveletne brezplačne garancije in da je garancija prodajalca vsebovala le dodatne storitve. Prodajalec je sušilnik za lase zamenjal z novim.

Rabljeno blago

Minimalni dveletni garancijski rok velja tudi za rabljene izdelke, kupljene v trgovini, ne velja pa za izdelke, ki jih kupimo od posameznikov zasebno.

V nekaterih državah EU se prodajalec in kupec rabljenega izdelka lahko dogovorita o garancijskem roku, krajšem od dveh let. Vendar rok ne sme biti krajši od enega leta. Kupec mora biti o tem ob nakupu jasno obveščen.

Popravilo, zamenjava, vračilo blaga

Dveletna garancija začne veljati, ko kupec prejme blago. Če se kupljeno blago pokvari v teh dveh letih, mora trgovec vedno poiskati ustrezno rešitev. V nekaterih državah EU lahko zahtevate popravilo tudi od proizvajalca.

  • Če se vaš izdelek pokvari v prvih šestih mesecih, se domneva, da je bil okvarjen že ob prejemu, razen če trgovec dokaže drugače. Zato imate pravico do brezplačnega popravila ali zamenjave, če pa se izkaže, da bi bilo popravilo prezahtevno ali predrago, vam prodajalec lahko ponudi znižanje cene ali vračilo kupnine.
  • Če se vaš izdelek pokvari po šestih mesecih, ste še vedno upravičeni do brezplačnega popravila ali zamenjave ali vsaj do znižanja cene ali vračila kupnine. Vendar morate dokazati, da je bil izdelek okvarjen že ob prejemu.

Pri evropskem potrošniškem centruOdpri na zunanji povezavi v vaši državi vam bodo pomagali pri težavah z izdelki, ki ste jih kupili ali naročili v drugi državi EU.

Če vas zanima, kakšne pravice imate po nacionalnem pravu države, v kateri ste kupili izdelek, preverite njene predpise o zakonskem garancijskem roku in tržni garanciji:

Imate vprašanja o posamezni državi?

Vaša pravica do preklica in vračila blaga

14dnevno obdobje za razmislek

V EU ima kupec pravico do vračila blaga, kupljenega na spletu ali prek drugih oblik prodaje na daljavo, kot so npr. telefon, kataloška prodaja, trgovski zastopnik na domu, in sicer v 14 dneh in ob polnem vračilu kupnine. To lahko stori iz katerega koli razloga – tudi če si samo premisli.

14-dnevno obdobje za premislek ne velja za vse izdelke. Nekatere izjeme:

  • letalske in železniške vozovnice, koncertne vstopnice, rezervacijo hotelske sobe ali avtomobila, gostinske storitve za določen datum
  • redna dostava hrane in pijače (npr. redna dostava mleka)
  • blago, izdelano po naročilu (npr. po meri narejena obleka)
  • zapečateni avdio ali videoposnetki ali računalniška programska oprema, npr. nosilci DVD, pri katerih ste po prejemu odlepili varnostni pečat
  • spletna digitalna vsebina, če se je prenos ali pretakanje že začelo in če ste sprejeli pogoje, ki določajo, da z začetkom prenosa ali pretakanja izgubite pravico do odstopa od naročila
  • blago, kupljeno zasebno pri posamezniku, ne pri podjetju/trgovcu
  • nujna popravila in vzdrževalna dela – če ste denimo za nujno popravilo tuša poklicali vodovodarja in ste se dogovorili o ceni storitve, storitve ne morete več preklicati

Ta seznam ni izčrpen.

Obdobje za premislek poteče v 14 dneh od dneva prejema blaga. Pri storitvah obdobje za premislek poteče v 14 dneh od dneva sklenitve pogodbe. Če rok za premislek poteče na nedelovni dan, se podaljša do naslednjega delovnega dne.

Praktični primer

Pri nekaterih nakupih si ne morete več premisliti

Jane je na spletu kupila vstopnico za koncert skupine U2 na Irskem. Naslednji dan je ugotovila, da je na dan koncerta ne bo na Irskem, zato je skušala vstopnico vrniti. Vendar pa spletni trgovec ni hotel sprejeti vstopnice in ji vrniti denarja, saj 14-dnevno obdobje za premislek ne velja za nakup koncertnih vstopnic.

Pri nakupu blaga v trgovini kupec po zakonodaji EU nima pravice do vračila blaga (zamenjava ali povračilo kupnine), razen če je izdelek okvarjen. Kljub temu veliko trgovcev kupcem omogoča, da kupljeno blago v določenem obdobju vrnejo ali zamenjajo. Za podrobnejše informacije preverite račun ali pogoje vračanja izdelkov, ki veljajo v trgovini, v kateri ste jih kupili.

Preklic naročila

Prodajalca je treba obvestiti, da želite preklicati vaše naročilo. Ni dovolj, da mu samo pošljete blago. Prodajalec vam mora dati obrazec odstopne izjave, ki ga lahko uporabite ali ne, ko mu sporočate svojo odločitev za odstop od pogodbe. Trgovca lahko obvestite istočasno, ko mu vrnete blago, tako da na primer pisno izjavo priložite poštni pošiljki, tako da trgovcu pošljete elektronsko pošto ali tako da izpolnite obrazec za vračilo blaga na spletišču trgovca.

Blago je treba vrniti v 14 dneh od dneva, ko ste obvestili trgovca.

Nekateri trgovci vam stroškov vračila blaga morda ne bodo zaračunali. V vsakem primeru vas mora trgovec vnaprej obvestiti, (preden naročite blago), če boste morali za morebitno vračilo blaga plačati. Če vas trgovec ne obvesti, da morate sami plačati stroške pošiljanja blaga, jih bo moral plačati sam. Kupcu ni treba plačati stroškov, o katerih ni bil obveščen.

Pri večjih kosih blaga (denimo velikih gospodinjskih napravah ali pohištvu) vam mora trgovec navesti vsaj okvirne stroške vračila blaga. Toda večje izdelke, ki ste jih kupili zunaj poslovnih prostorov, denimo po katalogu ali pri trgovskem zastopniku na domu in so vam bili nemudoma dostavljeni, mora vedno na lastne stroške odpeljati trgovec.

Vračilo kupnine

Trgovec vam mora vrniti znesek kupnine v 14 dneh od prejema vaše izjave o odstopu od pogodbe, vendar pa lahko rok vračila podaljša, če v tem času ni prejel vrnjenega blaga ali dokazila, da ste ga poslali.

Vrnjeni znesek mora zajemati tudi stroške dostave, ki ste jih plačali ob nakupu blaga. Po drugi strani pa vam trgovec lahko zaračuna stroške dostave, če ste sami zahtevali nestandardno dostavo (denimo hitro dostavo).

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: