Nazadnje pregledano: 03/06/2022

Vzpostavitev spletne trgovine

Obravnavanje spletnih plačil

Večina postopka spletne prodaje se nanaša na plačila, ki lahko vključujejo kreditne ali debetne kartice, bančne transferje, predplačilne kartice ali nekatera druga sredstva.

Dober ponudnik plačilnih storitev vam bo ponudil varno plačilno okolje in enoten vmesnik za načine plačila, za katere se boste odločili, omogočil pa vam bo tudi poslovanje v tujini.

Ko vstopate na nove trge, je pomembno preučiti, katere načine plačila sprejemajo lokalno. Po najboljših močeh se potrudite, da se izognete diskriminaciji na podlagi lokacije in da zagotovite načine plačila, ki so jih stranke najbolj vajene.

Izbira pravih načinov plačila za vaše podjetje

Ključni dejavniki, ki opredeljujejo uporabo določenih načinov plačila, so:

Poskrbite za to, da izberete načine plačila, katerih uporaba je preprosta in intuitivna ter ki vašim strankam omogočajo hitro dokončanje transakcije. Alternativni načini plačila so tudi spletni plačilni računi, predplačilne kartice, spletni bančni transferji, bančni transferji v realnem času na podlagi spletnega bančništva ali celo na gotovini temelječi e-kuponi.

Ponudba alternativnih plačil ima več prednosti:

Izbira vašega ponudnika plačilnih storitev

Izbirate lahko med tremi glavnimi plačilnimi storitvami. Vaša izbira bo odvisna od tega, kakšen tip strank imate, kaj prodajate in kje prodajate:

Uporaba enotnega ponudnika plačilnih storitev

Ponudnik plačilnih storitev upravlja tok informacij (kot so informacije o transakcijah) in vam omogoča plačilni portal do enega ali več načinov spletnega plačila, za katerega deluje kot posrednik.

Če želite poslovati v tujini, boste potrebovali ponudnika plačilnih storitev, ki sprosti načine plačila v drugih državah in podpira valuto, v kateri želite prejemati plačila.

Če ste majhen trgovec in poslujete v različnih državah z razlikujočimi se nacionalnimi preferencami, je najbolje uporabiti enega samega ponudnika plačilnih storitev. Ponudniki plačilnih storitev dobro poznajo nacionalne trge ter imajo vzpostavljene povezave z večino tradicionalnih in alternativnih sistemov za spletno plačevanje.

Ponudnike plačilnih storitev ureja poseben skupek pravil in predpisov. Registrirani morajo biti v domači državi članici in pri Evropskem bančnem organu (EBA). Verodostojnost ponudnika plačilnih storitev, s katerim želite sodelovati, lahko preverite v nacionalnih registrih en .

Gostujoč ali integriran?

Kot velja pri postavitvi spletnega mesta na splošno, se lahko pri vzpostavitvi plačilnega portala za svojo spletno trgovino odločite za stran, ki jo gosti vaš ponudnik plačilne storitve, ali za integrirano plačilno storitev:

Uporaba ponudnika plačilnih storitev zagotavlja tudi, da so vzpostavljeni varnostni ukrepi za zagotovitev varnih in zaščitenih plačil, kot je močna avtentikacija stranke za plačila, ter ukrepi za preprečevanje goljufije.

Vsi ponudniki plačilnih storitev zaračunavajo pristojbine na podlagi posameznih transakcij. Strošek transakcije je lahko v obliki pavšalnega zneska na transakcijo in/ali odstotka vrednosti obsega transakcije. Te pristojbine za transakcijo svoji stranki ne morete zaračunati, če tega izrecno ne navedete med plačilnim postopkom, poleg tega pa ne morete zaračunati višjih stroškov, kot so bili zaračunani vam.

Spoštovanje pravic strank

Plačilna pogodba je pogodba s stranko. Zagotovite, da v tem postopku izpolnite naslednje obveznosti:

Opozorilo

Če uporabljate ponudnika plačilnih storitev, upoštevajte, da mora v primeru nedovoljenih plačilnih transakcij in obračunavanja ali napak pri obdelavi vašim strankam nedovoljeno transakcijo nemudoma povrniti.

Po tem ko je stranka plačilo potrdila, ji ne pozabite poslati elektronskega sporočila, s katerim potrdite, da je bila transakcija dokončana. Odvisno od vrste plačila in pogodbe pri e-trgovanju boste morda morali zagotoviti različne vrste informacij.

Obiščite naš razdelek o strankah, da preberete več o pravicah svojih strank.

Spoštovanje davčnih obveznosti in obveznosti glede DDV

Spletna prodaja pomeni tudi obravnavanje davčnih obveznosti in obveznosti glede davka na dodano vrednost (DDV). Veljajo različna pravila, kar je odvisno od tega, komu, kje in kakšno blago prodajate oziroma storitev ponujate. Zagotovite, da uporabljate pravila države, v kateri je treba plačati DDV, in pravilno stopnjo (lahko se uporablja standardna, znižana ali celo ničelna stopnja).

Upoštevajte, da morate tudi preveriti, ali bi morali plačati trošarine. Dodatno se pozanimajte o davčnih obveznostih v zvezi s spletnim poslovanjem.

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno.

Za iskanje ustrezne pomoči lahko uporabite tudi iskalnik služb za pomoč.

Daj to stran v skupno rabo: