Senest tjekket: 03/06/2022

Sådan opretter du en onlinebutik

Håndtering af onlinebetalinger

Betalinger fylder meget i onlinesalgsprocessen og kan foregå med kredit- eller debetkort, bankoverførsler, forudbetalte kort eller andre midler.

En god betalingsudbyder giver dig et sikkert betalingsmiljø og en fælles grænseflade til de betalingsmetoder, du vælger at anvende, og vil gøre det muligt for dig at sælge til internationale kunder.

Når du kommer ind på nye markeder, er det vigtigt at se på de betalingsmetoder, der accepteres i det enkelte land. Du bør så vidt muligt undgå at diskriminere ud fra beliggenhed og tilbyde de betalingsmuligheder, som kunderne er mest vant til.

Vælg de rigtige betalingsmetoder til din virksomhed

De vigtigste faktorer, der afgør anvendelsen af specifikke betalingsmetoder, er:

Sørg for, at de valgte betalingsmetoder er enkle og intuitive at bruge, og giv dine kunder mulighed for at gennemføre transaktionen hurtigt. Onlinebetalingskonti, forudbetalte kort, onlinebankoverførsler, realtidsbankoverførsler via netbank eller kontantbaserede e-kuponer er også alternative betalingsmidler.

Der er mange fordele ved at tilbyde alternative betalingsmidler:

Valg af udbyder til din betalingstjeneste

Du kan vælge imellem tre primære betalingstjenester. Dit valg afhænger af, hvilken type kunder du har, hvad du sælger, og i hvilke områder salget foregår:

Brug af en enkelt udbyder af betalingstjenester

Betalingstjenesteudbyderen styrer informationsstrømmen (f.eks. transaktionsoplysninger) og giver dig en betalingsportal til én eller flere onlinebetalingsmetoder, som de fungerer som mellemmand for.

Hvis du ønsker at nå ud til internationale kunder, har du brug for en betalingstjenesteudbyder, der låser op for betalingsmetoder i andre lande og understøtter den valuta, du ønsker at modtage betalinger i.

Hvis du er en lille forhandler, er det bedst at bruge en enkelt betalingstjenesteudbyder, når du sælger til forskellige lande med forskellige præferencer. Betalingstjenesteudbydere er eksperter i nationale markeder og har veletablerede forbindelser til de fleste af Europas traditionelle og alternative onlinebetalingssystemer.

Betalingstjenesteudbydere er underlagt et specifikt regelsæt. De skal være registreret i deres hjemland og hos Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA). Du kan kontrollere gyldigheden af den betalingstjenesteudbyder, du vælger at arbejde med i de nationale registre en .

En hosted eller integreret løsning?

Som med den generelle opsætning af websitet kan du, når du opretter betalingsportalen for din onlinebutik, enten vælge et site, der hostes af din udbyder af betalingstjenester, eller en integreret betalingsløsning:

Hvis du bruger en betalingstjenesteudbyder, får du også de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger til at sikre dine betalinger i form af f.eks. en stærk kundeautentifikation af betalinger samt foranstaltninger til forebyggelse af betalingssvig.

Alle betalingstjenesteudbydere opkræver et gebyr pr. transaktion. Omkostningen til en transaktion kan være en fast sats pr. transaktion og/eller en procentdel af transaktionens værdi. Du kan ikke opkræve dette transaktionsgebyr af din kunde, uden at gøre denne udtrykkeligt opmærksom på det under betalingsprocessen. Du må heller ikke hæve det til mere, end hvad det koster dig.

Du skal respektere dine kunders rettigheder

En betalingsaftale er en kontrakt med en kunde. Sørg for, at du opfylder følgende forpligtelser i hele denne proces:

Advarsel

Hvis du bruger en betalingstjenesteudbyder, skal du være opmærksom på, at du i tilfælde af uautoriserede betalingstransaktioner og fakturerings- eller behandlingsfejl er forpligtet til straks at refundere dine kunder for den uautoriserede transaktion.

Når betalingen er bekræftet af kunden, skal du sende en e-mail for at vise, at transaktionen er gennemført. Afhængigt af typen af betaling for e-handel og aftalen kan du være nødt til at give forskellige typer oplysninger.

Du kan læse mere om dine kunders rettigheder i vores afsnit om kunder.

Sørg for at overholde skatte- og momsforpligtelserne

Salg over internettet betyder også, at der skal være styr på forpligtelser vedrørende skat og moms. Der gælder forskellige regler, alt efter hvem du sælger til, hvor du gør det, hvilken vare du sælger, eller hvilken tjenesteydelse du leverer. Sørg for at overholde reglerne i det land, hvor momsen skal betales, og brug den korrekte sats (såsom standardsats, nedsat sats eller nulsats).

Bemærk, at du også skal tjekke, om du skal betale punktafgifter. Læs mere om din onlinevirksomheds skattemæssige forpligtelser.

EU-lovgivning

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Har du spørgsmål vedrørende drift af en grænseoverskridende virksomhed, f.eks. eksport eller udvidelse til et andet EU-land? Så kan Enterprise Europe Network tilbyde dig gratis rådgivning.

Du kan også bruge vejviser til bistandstjenester til at finde den rette hjælpe- eller rådgivningstjeneste.

Del denne side: