Værktøjer

Sprogvælger

EU-flaget

Sti

Menu

Opdateret : 28/09/2017

Moms – merværdiafgift

Betal moms i det land, du handler i

Når du handler som privatperson i EU, skal du kun betale moms én gang i det land, hvor du har foretaget købet.

Du kan medbringe alt, hvad du køber i et andet EU-land, uden at stoppe ved grænsen eller foretage en toldangivelse. Den eneste betingelse er, at det købte skal være til egen eller til din families brug og ikke til videresalg.

Momsrefusion

Hvis du rejser ind i EU kan du få momsen tilbage på de varer, du har købt under dit ophold i EU, hvis du fremviser varerne i tolden ved afrejsen senest tre måneder efter købet sammen med momsrefusionsdokumenterne. Dokumenterne fås normalt i forretningen, men da ordningen er frivillig, er det ikke alle forretninger, der deltager. I nogle lande kan man kun få momsen tilbage, hvis varen har en vis minimumsværdifrançaisDeutschEnglish.

Køb på nettet fra et andet EU-land

Der kan gælde særlige regler, når du køber varer fra et andet EU-land til levering i dit bopælsland. Hvis den virksomhed, du køber hos, sælger varer for over et vist beløb til dit land og leverer dem dér, kan den ikke pålægge moms i det land, du køber varerne fra.

De skal i stedet pålægge moms i det land, varerne leveres til – moms i bestemmelseslandet. Det samlede loft for salg over grænsen fastsættes af hvert enkelt EU-landpdfEnglish til 35 000 euro eller 100 000 euro. Det vil sige, at de fleste store onlineforhandlere, som leverer inden for EU, skal anvende bestemmelsen om moms i bestemmelseslandet.

Eksempel

Nogle gange skal du betale en højere momssats

Lucie fra Belgien ville bestille en bog fra en stor onlineforhandler i Storbritannien. Da hun skulle betale for bestillingen og indtaste sin adresse, opdagede hun, at prisen pludselig var steget. Hun undersøgte sagen og opdagede, at virksomheden havde pålagt hende belgisk moms på 6 % i stedet for britisk moms på 0 %.

Belgien anvender reglen om en tærskel for moms i bestemmelseslandet på 35 000 euro. Det vil sige, at en virksomhed, som har solgt varer for mere end 35 000 euro til Belgien i løbet af det foregående regnskabsår, skal anvende den belgiske momssats. Den virksomhed, som Lucie har bestilt varer fra, leverer ofte til Belgien og skal derfor pålægge hende belgisk moms, selvom hendes bog sendes fra Storbritannien.

Undtagelse for teleydelser, radio- og tv-spredningstjenester og elektroniske tjenesteydelser

Moms af teleydelser, radio- og tv-spredningstjenester og elektroniske ydelser betales i det land, hvor du er bosat (det land, hvor du er etableret eller har din bopæl eller dit sædvanlige opholdssted), og ikke i det land, hvorfra du købte tjenesten. Disse regler gælder for tjenesteydelser, der leveres både i og uden for EU.

Eksempel

Moms på digitalt indhold i bopælslandet

Senta bor i Sverige og køber e-bøger fra en finsk onlineboghandel. Den finske leverandør skal pålægge hende svensk og ikke finsk moms.

Undtagelse for biler

For nye biler købt i et andet EU-land skal momsen betales i det land, hvor du importerer og indregistrerer bilen (dit bopælsland). Denne momsordning gælder også for andre nye transportmidler såsom store motorcykler, både og flyvemaskiner.

Hvad angår moms, er en ny bil én, der har kørt under 6 000 km eller er mindre end seks måneder gammel. En brugt bil er én, der er over seks måneder gammel og har kørt over 6 000 km.

Læs mere om at betale moms, når du køber bil i et andet EU-land.

Offentlige høringer
    Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?
    Få hjælp og rådgivning