Senest tjekket: 08/09/2022

Moms

Betal moms i det land, hvor du køber varer

Når du handler som privatperson i EU, skal du kun betale moms én gang i det land, hvor du har foretaget købet.

Du kan medbringe alt, hvad du køber i et andet EU-land, uden at skulle stoppe ved grænsen eller foretage en toldangivelse. Den eneste betingelse er, at dine varer skal være til eget eller familiens brug og ikke til videresalg.

Momsrefusion

Hvis du er på besøg fra et land uden for EU, kan du få tilbagebetalt momsen på varer, du har købt under opholdet i EU, såfremt varerne fremvises i tolden ved afrejsen senest 3 måneder efter købet sammen med dokumenterne om toldrefusion. Normalt ordner sælgeren papirerne, men da ordningen er frivillig, er det ikke alle forretninger, der deltager. Visse lande har fastsat en mindsteværdi for indkøbte varer, hvis der skal gives momsrefusion.

Onlinekøb fra et andet EU-land

Der kan gælde særlige regler, hvis du køber varer fra et andet EU-land til levering i det land, hvor du bor. Hvis den virksomhed, du køber hos, har solgt og leveret varer for over et bestemt beløb til dit land, må den ikke pålægge moms i det land, hvor du har foretaget købet.

Den skal i stedet pålægge moms i det land, varerne leveres til – moms i bestemmelseslandet. Det højeste beløb for disse grænseoverskridende køb fastsættes af de enkelte EU-lande en til enten 35 000 euro eller EUR 100 000 euro. Det vil sige, at de fleste store onlineforhandlere, som leverer inden for EU, skal anvende bestemmelsen om moms i bestemmelseslandet.

Eksempel

Nogle gange skal du betale en højere momssats

Katrin fra Holland bestilte en bog i en stor netbutik i Irland. Da hun skulle betale for bogen og indtaste sin adresse, opdagede hun, at prisen pludselig var steget. Hun undersøgte sagen og opdagede, at virksomheden havde pålagt hende hollandsk moms på 9 % i stedet for irsk moms på 0 %.

I Holland er loftet for at kunne levere varer uden at skulle pålægge hollandsk moms på 100 000 euro. Det betyder, at en virksomhed, som i det foregående regnskabsår har solgt varer for over 100 000 euro til Holland, skal anvende momssatsen i bestemmelseslandet, altså Holland. Den virksomhed, som Lucie havde bestilt varer fra, leverer ofte til Holland og skal derfor pålægge hende hollandsk moms, selv om bogen sendes fra Irland.

Advarsel

Reglen gælder ikke brugte genstande, kunstgenstande, samlerobjekter eller antikviteter.

Punktafgifter

Hvis du køber tobaksvarer eller spiritus over internettet fra et andet EU-land, indgår punktafgiften i prisen uanset mængden, og uanset om der er tale om en gave.

Sælgeren er ansvarlig for at betale den skyldige punktafgift i EU-bestemmelseslandet.

Du bør derfor forvente, at prisen for disse typer varer afspejler punktafgiften. Hvis prisen er meget lav, så husk at spørge sælgeren, om punktafgiften er betalt, før du foretager indkøbet. Hvis sælgeren ikke har betalt punktafgiften, kan dine varer blive beslaglagt af toldvæsenet ved ankomsten, eller du kan blive forpligtet til selv at betale punktafgiften. Du bør altid sikre dig, at sælgeren betaler den nødvendige punktafgift i EU-bestemmelseslandet.

Advarsel

Hvis du køber varer over internettet fra lande uden for EU, skal der altid betales told og punktafgifter.

Undtagelse for teleydelser, radio- og tv-spredningstjenester og elektroniske tjenesteydelser

Moms af teleydelser, radio- og tv-spredningstjenester og elektroniske ydelser betales i det land, hvor du er bosat (det land, hvor du er etableret eller har din bopæl eller dit sædvanlige opholdssted), og ikke i det land, hvorfra du købte tjenesten. Disse regler gælder for tjenesteydelser, der er købt både inden for og uden for EU.

Eksempel

Moms på digitalt indhold i bopælslandet

Senta bor i Sverige og køber ofte e-bøger hos en finsk onlineboghandel. Den finske leverandør skal pålægge hende svensk og ikke finsk moms.

Udtagelser for tjenesteydelser, der er købt online

Når du køber tjenesteydelser online fra en erhvervsdrivende i EU, skal du betale den momssats, der gælder i det land, hvor den erhvervsdrivende er etableret. Det gælder også, selv om du bor i et andet EU-land end den erhvervsdrivende.

Eksempel

Moms i det land, hvor den erhvervsdrivende er etableret

Joao har et konsulentfirma i Lissabon. Han leverer konsulenttjenester til en privatperson i København. Fordi Joaos firma er indregistreret i Portugal, skal hans danske kunde betale den portugisiske momssats.

Der er dog mange undtagelser fra denne regel. Nogle af de mest almindelige undtagelser er:

Denne liste er ikke fuldstændig.

Undtagelse for biler

For nye biler købt i et andet EU-land skal momsen betales i det land, som du importerer bilen til og indregistrerer den i (dit bopælsland). Denne momsordning gælder også for andre nye transportmidler såsom store motorcykler, både og flyvemaskiner.

Få mere at vide om at betale moms, når du køber bil i et andet EU-land.

Spørgsmål og svar

EU-lovgivning

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: