Senest tjekket: 27/01/2020

Oplysninger i aftaler

Brexit – hvad nu?

Det skal du vide, før du køber noget

Når du køber en vare eller tjenesteydelse i EU, skal forhandleren give dig utvetydige, korrekte og forståelige oplysninger om produktet eller tjenesten, inden du foretager købet.

Oplysningerne i aftalen skal omfatte:

Nogle af disse oplysninger skal forhandleren muligvis ikke give direkte, hvis det giver sig selv ud fra sammenhængen – f.eks. egenskaberne ved et produkt på hylden i en forretning.

Hvis du køber noget på nettet, over telefonen, pr. postordre eller hos en dørsælger, skal du desuden have følgende mere detaljerede oplysninger, inden du foretager købet:

Ved sådanne køb skal du være opmærksom på, at du ikke har pligt til at betale eventuelle leveringsomkostninger eller andre afgifter, som du ikke er blevet gjort opmærksom på forud for købet.

Aftaler skal skrives på et klart og forståeligt sprog og må ikke indeholde urimelige kontraktvilkår.

I nogle EU-lande gælder retten til at få sin bestilling bekræftet og til at annullere den samt andre juridiske krav ikke for dørsalg på under 50 euro.

Købsbekræftelse

Hvis du har købt noget på anden måde end i en butik (f.eks. på nettet, over telefonen eller via postordre), skal forhandleren give dig en skriftlig bekræftelse på købet. Bekræftelsen skal være på papir eller på et varigt medium såsom e-mail, fax eller besked til din personlige konto på forhandlerens websted, og du skal kunne gemme bekræftelsen, og forhandleren må ikke selv kunne ændre i den.

Digitalt indhold

Når du køber digitalt indhold på nettet, f.eks. når du downloader eller streamer musik eller film, gælder der specifikke oplysningskrav. Inden du foretager et køb, skal forhandleren oplyse dig om, hvordan indholdet af produktet eller tjenesteydelsen fungerer med relevant hardware/software (interoperabilitet). Du skal desuden have at vide, hvilke funktioner det har, bl.a. om der er nogen geografiske restriktioner for brugen af indholdet, og om det er tilladt at tage private kopier.

Efterfølgende kommunikation pr. telefon

Forhandlere, som har særlige telefonlinjer til eftersalgsservice, skal sikre sig, at sådanne opkald kun koster kunderne den almindelige samtaletakst. Forhandlere må ikke pålægge deres kunder at ringe til dyre telefonlinjer for at forhøre sig om eller klage over deres køb eller aftale.

Køb ved forhandlere uden for EU

Dine forbrugerrettigheder efter EU-reglerne gælder normalt også køb hos internetforhandlere uden for EU, som sælger til forbrugere i EU. Det kan dog være svært at gøre dine rettigheder gældende over for forhandlere, der befinder sig uden for EU.

Spørgsmål og svar

EU-lovgivning

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Få hjælp og råd fra det europæiske forbrugercenter i dit hjemlanden

Del denne side: