Senest tjekket : 10/10/2018

Oplysninger i aftaler

Det bør du vide, før du køber noget

Når du køber et produkt eller en tjeneste i EU, skal forhandleren give dig utvetydige, korrekte og forståelige nøgleoplysninger om produktet eller tjenesten, inden du foretager købet.

Disse oplysninger i aftalen skal omfatte:

Nogle af disse oplysninger skal muligvis ikke gives direkte, hvis det giver sig selv ud fra sammenhængen - f.eks. egenskaberne ved et produkt på hylden i en forretning.

Hvis du køber noget på nettet, pr. telefon, pr. postordre eller hos en dørsælger, skal du desuden have følgende mere detaljerede oplysninger, inden du foretager købet:

Ved sådanne køb skal du være opmærksom på, at du ikke har pligt til at betale eventuelle leveringsomkostninger eller andre afgifter, som du ikke er blevet gjort opmærksom på .

Forudgående oplysninger er en del af aftalen, medmindre du og forhandleren i fællesskab bliver enige om ændringer til de betingelser, der f.eks. fremgår af forhandlerens websted.

Aftaler skal skrives på et klart og forståeligt sprog og må ikke indeholde urimelige kontraktvilkår.

I nogle EU-lande gælder retten til at få bekræftelse på din bestilling og til at annullere den samt andre juridiske krav ikke for dørsalg på under 50 euro.

Digitalt indhold

Når du køber digitalt indhold på nettet, f.eks. når du downloader eller streamer musik eller film, gælder der specifikke oplysningskrav. Inden du foretager et køb, skal du oplyses om, hvordan indholdet af produktet eller tjenesteydelsen fungerer med relevant hardware/software (interoperabilitet), samt om dets funktionalitet, herunder om der er nogen geografiske restriktioner for brugen af indholdet, og om det er tilladt at tage private kopier.

Køb ved forhandlere uden for EU

Dine forbrugerrettigheder efter EU-reglerne gælder normalt også køb ved internetforhandlere uden for EU, som sælger til forbrugere i EU. Det kan dog være svært at gøre dine rettigheder gældende over for forhandlere, der befinder sig uden for EU.

Det er altid en god idé at undersøge, hvor forhandleren er registreret. En internetadresse, der slutter på ".eu", ".dk", ".co.uk" osv., garanterer IKKE, at forhandleren er etableret – og registreret – i EU.

Købsbekræftelse

Når du har foretaget et køb på nettet eller hos en dørsælger, skal du have skriftlig bekræftelse på det. Bekræftelsen skal være på papir eller andet varigt medium såsom e-mail, fax eller besked til din personlige konto på forhandlerens websted - forudsat at du kan gemme den, og at forhandleren ikke kan ændre i den.

Efterfølgende kommunikation pr. telefon

Sælgere, som tilbyder telefonlinjer til eftersalgsservice til deres kunder, skal sikre sig, at sådanne opkald kun koster den almindelige opkaldstakst. Sælgere må ikke pålægge deres kunder at ringe til f.eks. dyre telefonlinjer for at forhøre sig om eller klage over deres køb eller aftale.

Spørgsmål og svar

EU-lovgivning

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: