Tarkistettu viimeksi: 02/04/2022

Sopimustiedot

Ennen ostopäätöstä annettavat tiedot

Kun olet EU:n alueella ostamassa tuotetta tai palvelua, sinulla on oikeus saada myyjältä selkeät ja totuudenmukaiset tiedot tuotteesta tai palvelusta ennen ostopäätöksen tekoa.

Tällaisia sopimustietoja ovat mm.

Osaa näistä tiedoista ei tarvitse antaa erikseen, jos ne käyvät selkeästi ilmi esimerkiksi kaupassa esille asetetun tuotteen tiedoista.

Jos teet ostoksia verkossa, puhelimitse, postimyynnistä tai ovelta ovelle -myyjältä, ennen ostopäätöstäsi sinun tulee lisäksi saada seuraavat tiedot:

Tällaisessa myynnissä on hyvä muistaa, että sinun ei tarvitse maksaa toimituskuluja tai muita maksuja, joista sinulle ei ole kerrottu etukäteen .

Sopimusten on oltava kieliasultaan selkeitä ja helposti ymmärrettäviä, eikä niihin saa sisältyä kohtuuttomia ehtoja.

Tärkeää

Joissakin EU-maissa oikeus tilausvahvistukseen ja tilauksen peruuttamiseen sekä muut lakisääteiset vaatimukset eivät koske ovelta ovelle -myyjältä tehtyjä alle 50 euron ostoksia.

Tilausvahvistus

Jos ostat tavaraa muualta kuin myymälästä, esimerkiksi verkkokaupasta, puhelimitse tai postimyynnistä, sinun on saatava kirjallinen vahvistus tekemästäsi ostoksesta. Tilausvahvistus on toimitettava paperilla, sähköpostina tai viestinä ostajan henkilökohtaiselle tilille myyjän verkkosivustolla eli sellaisessa muodossa, että vahvistuksen pystyy tallentamaan eikä myyjä pysty sitä yksipuolisesti muuttamaan.

Digitaalinen sisältö

Digitaalisen sisällön (esimerkiksi musiikin tai videoiden lataamisen tai suoratoiston) verkkokauppaa koskevat erityiset tietovaatimukset. Ennen ostotapahtumaa sinulle on kerrottava sisällön laitteisto- ja ohjelmistovaatimuksista (yhteensopivuus) ja sisällön toimintarajoituksista, esimerkiksi siitä, onko sen käytöllä maantieteellisiä rajoituksia ja saako sitä kopioida omaan käyttöön.

Myynnin jälkeinen puhelinpalvelu

Jos myyjä tarjoaa kuluttajille puhelinpalvelua, puheluista voidaan veloittaa vain paikallisverkko- tai matkapuhelumaksu. Myyjä ei saa vaatia kuluttajia soittamaan erityismaksullisiin palvelunumeroihin, jos he joutuvat kysymään tai valittamaan ostoksesta tai tilaussopimuksesta.

Ostaminen EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista

EU:n sääntöjen mukaiset kuluttajan oikeudet pätevät yleensä myös EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tehtyihin ostoksiin, jos tuotteita markkinoidaan EU-alueen kuluttajille. Kuluttajan oikeuksien puolustaminen EU:n ulkopuolella toimivaa myyjää vastaan saattaa kuitenkin olla vaikeampaa kuin EU:n sisällä.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: