Tarkistettu viimeksi : 10/10/2018

Sopimustiedot

Ennen ostopäätöstä annettavat tiedot

Kun olet EU:n alueella ostamassa tuotetta tai palvelua, sinulla on oikeus saada myyjältä selkeät ja totuudenmukaiset tiedot tuotteesta tai palvelusta ennen ostopäätöksen tekoa.

Tällaisia sopimustietoja ovat seuraavat:

Osaa näistä tiedoista ei tarvitse antaa erikseen, jos ne käyvät selkeästi ilmi kaupassa esille asetetun tuotteen tiedoista.

Jos teet ostoksia verkossa, puhelimitse, postimyyntipalvelun kautta tai ovelta ovelle -myyjältä, ennen ostopäätöstäsi sinun tulee lisäksi saada seuraavat tiedot:

Tällaisissa tapauksissa on hyvä muistaa, että sinun ei tarvitse maksaa toimituskuluja tai muita maksuja, joista sinulle ei ole kerrottu etukäteen .

Ennalta annettavat tiedot ovat osa sopimusta, ellette sovi myyjän kanssa erikseen muutoksista esimerkiksi myyjän verkkosivuilla esitettyihin kauppaehtoihin.

Sopimusten on oltava kieliasultaan selkeitä ja helposti ymmärrettäviä, eikä niihin saa sisältyä kohtuuttomia ehtoja.

Joissakin EU-maissa oikeus tilausvahvistukseen ja tilauksen peruuttamiseen sekä muut lakisääteiset vaatimukset eivät koske ovelta ovelle -myyjältä tehtyjä alle 50 euron ostoksia.

Digitaalinen sisältö

Digitaalisen sisällön (esimerkiksi musiikin tai videoiden lataamisen tai suoratoiston) verkkokauppaa koskevat erityiset tietovaatimukset. Ennen ostotapahtumaa sinulle on kerrottava sisällön laitteisto- ja ohjelmistovaatimuksista (yhteensopivuus) ja sisällön toimintarajoituksista, esimerkiksi siitä, onko sen käytöllä maantieteellisiä rajoituksia ja saako sitä kopioida omaan käyttöön.

Ostaminen EU:n ulkopuolisilta verkkokauppiailta

EU:n sääntöjen mukaiset kuluttajan oikeudet pätevät yleensä myös EU:n ulkopuolisilta verkkokauppiailta tehtyihin ostoksiin, jos tuotteita markkinoidaan EU-alueen kuluttajille. Kuluttajan oikeuksien puolustaminen EU:n ulkopuolella toimivaa myyjää vastaan saattaa kuitenkin olla vaikeampaa kuin EU:n sisällä.

Aina kannattaa tarkistaa, missä maassa myyjä on rekisteröitynyt. Vaikka myyjän internet-osoite päättyy esimerkiksi tunnukseen .eu, .ie tai .co.uk, tämä EI vielä takaa, että myyjän toimipaikka on EU:n alueella ja että se on rekisteröity EU:hun.

Tilausvahvistus

Sinulle on toimitettava vahvistus verkkokaupassa tai ovelta ovelle -myyjältä tekemästäsi ostoksesta. Tilausvahvistus tulee toimittaa paperilla, sähköpostina, faxina tai viestinä ostajan henkilökohtaiselle tilille myyjän verkkosivustolla eli sellaisessa muodossa, että vahvistuksen pystyy tallentamaan eikä myyjä pysty sitä yksipuolisesti muuttamaan.

Myynnin jälkeinen puhelinpalvelu

Jos myyjä tarjoaa kuluttajille puhelinpalvelua, puheluista voidaan veloittaa vain paikallisverkko- tai matkapuhelumaksu. Myyjä ei saa esimerkiksi vaatia kuluttajia soittamaan erityismaksullisiin palvelunumeroihin, jos he joutuvat kysymään tai valittamaan ostoksesta tai tilaussopimuksesta.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko asiantuntija-apua?

Võtke ühendust spetsiaalse nõuandeteenistusega

Jaa tämä sivu: