Tarkistettu viimeksi: 02/04/2022

Opiskelijoiden oleskeluoikeus

Sinulla on oikeus asua missä tahansa EU-maassa opintojesi ajan, jos

Kansalliset viranomaiset eivät voi edellyttää tulojen olevan suuremmat kuin kyseisessä maassa toimeentulotukeen oikeuttava tulotaso.

Voit menettää oleskeluoikeutesi, jos saat opintosi päätökseen, mutta et pysty osoittamaan, että olet töissä tai sinulla on muuten varaa elättää itsesi.

Maassa oleskelusta ilmoittaminen ja oleskelun rekisteröinti

Oleskelusi kolmen ensimmäisen kuukauden aikana uusi asuinmaasi ei voi vaatia sinua rekisteröimään oleskeluasi. Halutessasi voit kuitenkin sen tehdä.

Kolmen kuukauden kuluttua sinua voidaan vaatia rekisteröimään oleskeluoikeutesi paikallisen viranomaisen luona ja osoittamaan, että täytät ne ehdot, joita opiskelijan oleskeluoikeudelle on asetettu. Saat viranomaiselta todistuksen oleskeluoikeudestasi.

Tätä varten sinulla on oltava

Muita asiakirjoja ei tarvita.

Voidaanko sinua pyytää poistumaan maasta tai voidaanko sinut karkottaa sieltä?

Voit asua toisessa EU-maassa niin kauan kuin täytät oleskelun ehdot. Jos ehdot eivät enää täyty, kansalliset viranomaiset voivat kehottaa sinua poistumaan maasta.

Poikkeustapauksissa tämä toinen maa voi päättää karkottaa sinut maasta yleisen järjestyksen tai turvallisuuden vuoksi, mutta vain siinä tapauksessa, että todistettavasti muodostat erittäin vakavan uhan.

Karkotuspäätös tai poistumiskehotus on annettava kirjallisena. Siinä on ilmoitettava perustelut ja kerrottava, miten ja mihin mennessä päätöksestä voi valittaa.

Pysyvä oleskelu

Jos olet yhtäjaksoisesti viiden vuoden ajan asunut toisessa EU-maassa laillisesti ja täyttänyt oleskeluoikeudelle asetetut ehdot, saat automaattisesti pysyvän oleskeluoikeuden maassa. Voit siis oleskella maassa niin kauan kuin haluat.

Oleskelu katsotaan yhtäjaksoiseksi seuraavista poissaoloista huolimatta:

Voit menettää oikeutesi pysyvään oleskeluun, jos asut maan ulkopuolella yhtäjaksoisesti yli kaksi vuotta.

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: