Auton osto ja leasingvuokraus

EU:n kansalaisena voit ostaa tai myydä auton missä tahansa EU:ssa.

Oikeusturva

Kun ostat auton ulkomailta, oikeutesi sekä maksettavan arvonlisäveron määrä riippuvat seuraavista seikoista:

  • onko auto uusi vai käytetty
  • ostatko auton autoja myyvältä elinkeinonharjoittajalta vai yksityishenkilöltä
  • onko myyjän kotipaikka EU:n alueella vai sen ulkopuolella.

Paras oikeusturva sinulla on yleensä silloin, kun ostat uuden ajoneuvon EU:n alueella toimivasta autoliikkeestä.

EU:n kuluttajanoikeussääntöjen mukaan ostajalla on vähintään kahden vuoden takuu, jos ostettu tuote on viallinen tai se ei vastaa myyjän antamaa kuvausta.

Käytetyn ajoneuvon takuuaika voi joissakin EU-maissa olla vain yhden vuoden pituinen. Ostajan ja myyjän on sovittava siitä oston yhteydessä.

Ostajan on hyvä muistaa, että EU:n kuluttajanoikeussääntöjä ei sovelleta yksityishenkilön kanssa tehtäviin kauppoihin. Ole siis erityisen varovainen ostaessasi autoa yksityishenkilöltä.

Tarkista ajoneuvoa koskevat asiakirjat

Ostaessasi auton ulkomailta varmista, että saat myyjältä kaikki asiakirjat, joita tarvitaan auton rekisteröintiin asuinmaassasi. Varmista, että asiakirjat ovat alkuperäisiä.

Uuden ajoneuvon kuljetus

Kun ostat uuden auton toisesta EU-maasta, sinun on mietittävä tarkoin, kuinka tuot sen kotiin, sillä sitä ei ole vielä rekisteröity asuinmaassasi.

  • Voit hinata auton kotiin vakuutetun ja rekisteröidyn ajoneuvon perässä.
  • Voit ostaa kuljetuspalvelun kuljetusyritykseltä.
  • Voit myös itse ajaa auton kotiin. Tätä varten sinun on kuitenkin hankittava vakuutus ja väliaikaiset rekisterikilvet siitä maasta, josta ostat auton.

Tärkeää

Vakuutuksen on oltava voimassa ja rekisterikilpien tunnustettu kaikissa maissa, joiden kautta ajat. Väliaikaisia rekisterikilpiä koskevia vaatimuksia ei ole yhdenmukaistettu EU:ssa, joten niiden hankkiminen tai tunnustaminen toisessa EU-maassa voi olla vaikeaa. Varmista vaatimukset autojen vakuutus- ja rekisteröintiviranomaisilta.

Pysyvät rekisterikilvet saat siitä maasta, jossa rekisteröit auton. Se on yleensä maa, jossa asut tai jossa oleskelet pysyvästi.

Esimerkkitapaus

Irina ostaa auton Saksasta ja haluaa ajaa sen kotiinsa Devaan Romaniaan. Ostaja auttaa Irinaa saamaan väliaikaiset rekisterikilvet ja vakuutuksen niitä neljää maata varten, joiden kautta hän aikoo ajaa.

Unkarin poliisi kuitenkin pysäyttää hänet, sillä kyseisillä rekisterikilvillä ei saa ajaa Unkarissa. Käy ilmi, että Irinan saamat keltaiset kilvet ovatkin voimassa vain Saksassa. Hän saa sakon, ja rekisterikilvet takavarikoidaan. Lopulta Irina joutuu palkkaamaan kuljetusyrityksen saadakseen auton Romaniaan.

Leasingvuokratun auton vieminen ulkomaille muuton yhteydessä

Muutto ulkomaille leasingvuokratun auton kanssa voi olla vaikeaa. Auton leasingvuokraus eli liisaaminen tarkoittaa, että voit sopimuskauden päättyessä lunastaa auton itsellesi. Siihen saakka auton laillinen omistaja on kuitenkin yksityishenkilö tai yritys, jonka kanssa olet tehnyt leasingsopimuksen.

Sinulla on velvollisuus vakuuttaa ja rekisteröidä auto asuinmaassasi. Ongelmia saattaa syntyä, jos vakuutus ei olekaan voimassa siinä maassa, johon aiot muuttaa.

Auton liisannut yksityishenkilö tai yritys saattaa myös olla haluton hyväksymään auton rekisteröintiä toisessa EU-maassa.

Esimerkkitapaus

Zoltan saa työpaikan Saksasta ja muuttaa sinne asumaan perheensä kanssa. Hän tuo mukanaan myös liisaamansa auton. Kuuden kuukauden kuluttua hänelle selviää, että jos hän haluaa jatkaa auton käyttöä Saksassa, auto pitää myös rekisteröidä siellä.

Koska leasingsopimusta on vielä jäljellä kolme kuukautta, leasingyritys (unkarilainen pankki) ei hyväksy auton rekisteröinnin perumista Unkarissa. Lopulta Zoltanin on irtisanottava sopimus pankin kanssa ennen sopimuskauden päättymistä ja maksettava siitä aiheutuvat lisämaksut.

Lisätietoja: Euroopan kuluttajakeskusten verkoston (ECC-verkosto) auton ostamista ulkomailta koskevat suositukset en fr .

Ota selvää myös katsastusta, myyjän vastuuta, myyntisopimusta ja väliaikaisia rekisterikilpiä koskevista säännöistä sekä siitä, keneen voit ottaa yhteyttä riitatapauksessa tai jos joudut petoksen kohteeksi ostomaassa:

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Tarkistettu viimeksi: 28/05/2024
Jaa tämä sivu