Usein kysyttyä - Auton osto ja leasingvuokraus

Sinun on käännyttävä oman maasi tulliviranomaisten puoleen ja tehtävä arvonlisäveroilmoitus sekä maksettava uuden autosi arvonlisävero.

Lisäksi tarvitset autollesi vakuutuksen. Jos auto on käytetty, se on katsastettava. Auto on myös rekisteröitävä ja siitä on maksettava kaikki muut omassa maassasi vaadittavat verot, kuten ajoneuvovero.
ET – Se on laitonta.
Jos suunnittelet uuden ajoneuvon ostoa, voit vertailla hintoja helposti verkossa. Kun vertaat jonkin tietyn mallin hintaa eri maissa, tarkista, että vertaamiesi autojen varustelutaso on samanlainen. Lisävarusteet (esim. ilmastointi ja lämmitys) voivat poiketa toisistaan sen mukaan, missä maassa auto on myynnissä.

Kannattaa ottaa huomioon myös arvonlisäveron osuus:
- kun ostat uuden auton, maksettavaksesi tuleva lopullinen hinta muodostuu ostomaan verottomasta hinnasta sekä oman maasi arvonlisäverosta
- kun ostat käytetyn ajoneuvon yksityishenkilöltä, arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. Jos sen sijaan ostat käytetyn ajoneuvon liikkeestä, maksat ostomaan paikallisen arvonlisäveron.
Kun hiljattain ostamassasi ajoneuvossa on väliaikaiset rekisterikilvet, voit ajaa sen ostomaasta siihen maahan, jossa aiot rekisteröidä sen. Voit hankkia väliaikaiset rekisterikilvet siitä EU-maasta, josta ostit ajoneuvon. Myyjä voi todennäköisesti auttaa sinua tässä asiassa.

Väliaikaisia rekisterikilpiä ei ole tunnustettu vastavuoroisesti EU:ssa. Sen vuoksi kannattaa ensin varmistaa, että ajoneuvon ostomaasta hankkimasi väliaikaiskilvet hyväksytään kaikissa niissä maissa, joiden läpi aiot ajaa.

Pysyvät rekisterikilvet saat siitä maasta, jossa rekisteröit ajoneuvon.

Tarvitset myös vakuutuksen, joka on voimassa kaikissa niissä maissa, joiden kautta ajat.
Uudelle ajoneuvolle annetaan vähintään kahden vuoden nk. laillinen takuu, kun ostat sen liikkeestä. Käytetyn ajoneuvon takuuaika voi olla tätä lyhyempikin, mutta sen on kuitenkin oltava vähintään vuoden pituinen. Takuu kattaa valmistusviat, joista myyjä on vastuussa.

Tuotteelle saatetaan lisäksi antaa myös nk. kaupallinen takuu. Tämä takuu voi antaa lisäsuojaa, mutta se ei korvaa tai lyhennä kahden vuoden vähimmäistakuuta, johon sinulla on aina uuden auton kohdalla oikeus EU:n sääntöjen mukaisesti.

EU:n lainsäädännön mukaan takuusta vastaavat kaikki valmistajan jälleenmyyjäverkostoon kuuluvat jälleenmyyjät riippumatta siitä, mistä EU-maasta auto on ostettu. Jos siis ostat auton Saksasta ja viet sen kotimaahasi Ranskaan, voit kääntyä kyseisen automerkin jälleenmyyjän puoleen kotipaikkakunnallasi, kun haluat korjauttaa valmistusvian tai hakea siitä hyvitystä (takuuajan puitteissa). Saksaan sinun ei tarvitse matkustaa.
Vastaus riippuu siitä, mitä tietoja kauppias antoi autosta ostohetkellä ja millaisesta viasta on kyse.

EU:n lainsäädännön mukaan tavaroiden täytyy olla laadultaan ja ominaisuuksiltaan kelvollisia. Vaikka ostat tuotteen käytettynä, myyjän on toimitettava se sinulle kauppasopimuksen mukaisessa kunnossa. Tuotteen on oltava myyjän kuvauksen mukainen ja sovelluttava käyttötarkoitukseensa. Tuotteen on täytettävä ne ehdot, jotka ostaja hyväksyi kauppasopimuksen tekohetkellä.

Myyjä ei ole vastuussa vioista, jotka olivat ostajan tiedossa jo ostohetkellä ja jotka johtuvat ajoneuvon tavanomaisesta kulumisesta.

Sinulla voi olla oikeus hyvitykseen, jos autossa on huomattava vika, josta et tiennyt ostohetkellä.

EU:n lainsäädännön mukaan ostajalla on vähintään kaksi vuotta aikaa vedota takuuseen, jos ostettu tuote on viallinen tai se ei vastaa myyjän kuvausta. Käytetyn ajoneuvon takuuaika voi olla tätä lyhyempikin, mutta sen on kuitenkin oltava vähintään vuoden pituinen. Myyjän tulee mainita tästä ostohetkellä.

Jos vika ilmenee ensimmäisten 6 kuukauden aikana, voidaan olettaa, että se on ollut olemassa jo ostohetkellä mutta tullut vasta myöhemmin esiin.

Kuuden kuukauden jälkeenkin voi yhä vedota takuuseen, mutta jos myyjä kiistää väitteen, että vika oli olemassa jo kaupantekohetkellä, voi joutua hankkimaan todisteita väitteensä tueksi esimerkiksi tekniseltä asiantuntijalta.

Jos ajoneuvossa havaitsee teknisen vian, siitä on ilmoitettava myyjälle mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään kahden kuukauden kuluttua.

Ennen kuin vie ajoneuvon korjattavaksi omassa maassa, kannattaa ottaa yhteyttä myyjään ja varmistaa, että myyjä hyväksyy korjauksen. Tämä sujuu yleensä ongelmitta, kun kyseessä on uusi ajoneuvo, mutta voi olla vaikeampaa käytettyjen ajoneuvojen tapauksessa.
Tässä tapauksessa oikeutesi ovat erittäin rajalliset. Kuluttajansuoja ei koske yksityisiä kauppoja, vaan sitä sovelletaan vain silloin, kun myyjänä on liikeyritys ja ostajana kuluttaja. Yksityishenkilöiden kanssa kauppaa tehdessäsi sinun on siis oltava erittäin varovainen.

Jos asiassa ei päästä sovintoon, voit harkita vahingonkorvauskanteen nostamista myyjää vastaan, mutta se saattaa osoittautua kalliiksi ja vaikeaksi.

Aiheen pääsivulle

EU-lainsäädäntö

Tarkistettu viimeksi: 28/05/2024
Jaa tämä sivu