Spørgsmål og svar - Køb og leasing af bil

Du skal hen på det nationale toldkontor, hvor du skal aflevere en særlig momsangivelse og betale moms af din nye bil.

Du skal også have din bil forsikret, og den skal synes, hvis den er brugt. Så skal den indregistreres, og du skal betale de gældende afgifter i dit hjemland, f.eks. registreringsafgift.
NEJ – Det er ulovligt.
Hvis du har planer om at købe en ny bil, kan du let sammenligne priserne på nettet. Når du sammenligner priser på en bestemt model i forskellige lande, skal du huske at sammenligne biler med samme udstyr og interiør. Tekniske detaljer (aircondition, varmesystem osv.) kan variere alt efter, hvor bilen sælges.

Du skal også tage momsen med i udregningen:
For en ny bil bliver den endelige pris, du skal betale, nettoprisen i det land, hvor du køber den, plus moms og afgifter i dit hjemland.
For en brugt bil skal du ikke betale moms, hvis sælgeren er en privatperson. Hvis sælgeren derimod er bilforhandler, betaler du den lokale momssats i det land, hvor du køber bilen.
Midlertidige nummerplader giver dig mulighed for at køre en bil, du lige har købt i ét land, til dit hjemland, så du kan indregistrere den der. Du kan få udleveret midlertidige nummerplader i det EU-land, hvor du køber bilen. Det bør sælger kunne hjælpe dig med.

Eftersom midlertidige nummerplader ikke er gensidigt anerkendt inden for EU, skal du først tjekke, om alle de lande, du vil køre igennem, accepterer de midlertidige nummerplader, der er udstedt i det land, hvor du køber bilen.

Du skal have permanente nummerplader til din bil i det land, hvor du indregistrerer den.

Du skal også have en forsikring, der gælder i alle de lande, du skal køre gennem.
Du er dækket af en retsgaranti på mindst to år, når du køber en ny bil af en forhandler. Garantiperioden kan begrænses til mindst ét år for en brugt bil. Garantien dækker fabrikationsfejl, som sælgeren er ansvarlig for.

Måske får du også en yderligere handelsmæssig garanti. Det kan give dig en højere grad af beskyttelse, men det kan aldrig erstatte eller mindske den mindstegaranti på to år, som du altid har ifølge EU-reglerne.

EU-retten siger, at du kan påberåbe dig garantien hos enhver forhandler i producentens netværk, uanset i hvilket EU-land du købte bilen. Så hvis du f.eks. køber din bil i Tyskland og tager den med hjem til Danmark, kan du henvende dig til den nærmeste forhandler af bilmærket og bede om at få en fabrikationsfejl udbedret (inden for garantiperioden). Du behøver ikke tage tilbage til Tyskland.
Det afhænger af, hvad forhandleren fortalte dig om bilen, da du købte den, og hvad problemet er.

EU-retten siger, at varers kvalitet og ydeevne skal være tilfredsstillende. Selv hvis du køber et brugt produkt, skal sælgeren levere varen i overensstemmelse med salgsaftalen. Produktet skal være i overensstemmelse med sælgers beskrivelse af det og egnet til sit særlige formål. Produktet skal overholde de betingelser, du accepterede ved aftalens indgåelse.

Sælgeren er ikke ansvarlig for defekter, du allerede kendte på købstidspunktet, eller som følger af almindeligt slid på bilen.

Hvis der er noget alvorligt galt med bilen, og du ikke var klar over det, da du købte den, er du formentlig berettiget til erstatning.

I henhold til EU-retten har du mindst to år til at påberåbe dig garantien, hvis produktet viser sig at være defekt eller ikke være, som sælger hævdede. Garantiperioden kan begrænses til mindst ét år for en brugt bil. Dette skal gøres klart for dig på købstidspunktet.

Hvis manglen viser sig inden for de første 6 måneder, antages det, at den eksisterede på leveringstidspunktet og først blev tydelig senere.

Efter 6 måneder kan du stadig påberåbe sig garantien, men hvis forhandleren bestrider, at defekten eksisterede fra starten, skal du måske dokumentere det, sandsynligvis ved at inddrage en teknisk ekspert.

Hvis du støder på et teknisk problem, skal du underrette sælger så hurtigt som muligt, men senest inden for to måneder.

Du skal først kontakte sælgeren for at sikre dig, at han indvilliger i, at du får bilen repareret på et lokalt værksted. Det er generelt ikke noget problem for nye biler, men kan være det for brugte.
I så fald er dine rettigheder meget begrænsede. Forbrugerlovgivningen gælder ikke et privat salg – men kun når en virksomhed sælger til en forbruger. Du skal derfor være meget forsigtig, når du køber af en privatperson.

Hvis I ikke kan løse problemet i mindelighed, kan du overveje at rejse sag mod sælgeren, men det kan blive dyrt og vanskeligt.

Se de vigtigste oplysninger om dette emne

EU-lovgivning

Senest tjekket: 28/05/2024
Del denne side