Întrebări şi răspunsuri - Mașini cumpărate sau luate în leasing

Trebuie să mergeți la biroul vamal din țara dumneavoastră, unde veți depune o declarație specială de TVA și veți plăti TVA-ul aplicabil în cazul mașinii dumneavoastră.

De asemenea, va trebui să încheiați o asigurare auto, să faceți un control tehnic, dacă este vorba despre o mașină de ocazie, să înmatriculați vehiculul și să plătiți celelalte taxe aplicabile în țara dumneavoastră, cum ar fi taxa de drum.
NU. Acest lucru este ilegal.
Dacă doriți o mașină nouă, cel mai simplu ar fi să comparați prețurile pe internet. Când comparați prețurile practicate în diferite țări pentru un anumit model, asigurați-vă că este vorba despre aceleași dotări și echipamente. Caracteristicile tehnice (aer condiționat, încălzire etc.) pot fi diferite de la o țară la alta.

Trebuie să luați în considerare și nivelul TVA-ului:

- la mașinile noi, prețul final reprezintă suma dintre prețul net din țara de achiziție și TVA-ul aplicabil în țara în care locuiți.
- la mașinile de ocazie, nu plătiți TVA dacă vânzătorul este persoană fizică. Însă, dacă vânzătorul este dealer sau concesionar auto, veți plăti TVA-ul aplicabil în țara din care ați cumpărat mașina.
Certificatul sau plăcuțele temporare de înmatriculare vă permit să conduceți mașina pe care ați cumpărat-o din străinătate până în țara în care urmează să o înmatriculați. Le puteți obțineți în țara din care cumpărați mașina. Vânzătorul ar trebui să fie în măsură să vă ajute.

Având în vedere că nu toate țările recunosc plăcuțele temporare de înmatriculare emise în alte țări, vă recomandăm să verificați mai întâi dacă țările prin care veți trece acceptă plăcuțele temporare emise de țara din care cumpărați mașina.

În ceea ce privește plăcuțele permanente, acestea vor fi obținute în țara în care înmatriculați mașina.

De asemenea, veți avea nevoie de o asigurare valabilă în toate țările prin care treceți.
Beneficiați de o garanție legală de minimum 2 ani, dacă achiziționați o mașină nouă de la un vânzător profesionist. Această perioadă se reduce la un an în cazul mașinilor de ocazie. Garanția acoperă defectele de fabricație, de care răspunde vânzătorul.

Puteți primi și o garanție comercială adițională. Această garanție vă poate oferi un plus de protecție, dar nu poate înlocui sau reduce garanția minimă de 2 ani la care aveți întotdeauna dreptul, în baza legislației UE.

Potrivit legislației UE, puteți invoca această garanție pe lângă orice dealer din rețeaua constructorului, indiferent din ce țară ați cumpărat mașina. De exemplu, dacă ați cumpărat o mașină din Germania, dar ați înmatriculat-o în Franța, puteți merge la un concesionar al constructorului în cauză situat în apropierea dumneavoastră pentru a solicita efectuarea unei reparații (dacă mașina este în garanție). Nu sunteți obligat să vă întoarceți în Germania.
Depinde de informațiile pe care concesionarul vi le-a furnizat în momentul achiziției și de natura problemei.

În baza legislației UE, calitatea și funcționarea produselor trebuie să fie satisfăcătoare. Chiar și atunci când cumpărați un produs de ocazie, vânzătorul trebuie să vă furnizeze produsul în conformitate cu contractul de vânzare-cumpărare. Produsul trebuie să fie conform cu descrierea furnizată de vânzător și să corespundă scopului pentru care l-ați cumpărat. Acesta trebuie să fie conform cu condițiile pe care le-ați acceptat la momentul încheierii contractului.

Vânzătorul nu răspunde pentru defectele deja constatate la momentul cumpărării și nici pentru cele care rezultă din uzura obișnuită a mașinii.

Dacă mașina are un defect major, de care nu ați fost conștient când ați cumpărat-o, este posibil să aveți dreptul la despăgubiri.

Potrivit legislației UE, garanția produsului poate fi invocată timp de minimum 2 ani de la achiziție, dacă produsul se dovedește a fi defect sau neconform cu descrierea. Această perioadă se reduce la 1 an în cazul mașinilor de ocazie. Acest lucru trebuie precizat clar, în momentul achiziționării bunurilor.

Dacă defectul apare în primele 6 luni de utilizare, se presupune că acesta exista deja în momentul livrării și a devenit evident abia mai târziu.

După primele 6 luni, puteți invoca în continuare garanția, dar unii comercianți pot contesta existența defectului la livrare. În acest caz, s-ar putea să trebuiască să dovediți prezența defectului, probabil cu ajutorul unui expert.

Când constatați o problemă tehnică, trebuie să informați vânzătorul cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 2 luni de la apariția problemei.

Pentru intervențiile sub garanție, trebuie să contactați mai întâi vânzătorul pentru a-l întreba dacă vă permite să duceți mașina la un service local. În general, aceasta nu este o problemă în cazul mașinilor noi, dar ar putea fi în cazul vehiculelor de ocazie.
În acest caz, drepturile dumneavoastră sunt extrem de limitate. Legislația privind protecția consumatorilor nu se aplică în cazul vânzărilor între persoane fizice, ci doar în cel al tranzacțiilor încheiate între o întreprindere și un consumator. Prin urmare, trebuie să fiți foarte precaut când cumpărați de la o persoană fizică.

Dacă problema nu se rezolvă pe cale amiabilă, ați putea intenta acțiune civilă împotriva vânzătorului, dar procedura poate fi complicată și costisitoare.

Principalele informații pe această temă

Legislația UE

Ultima verificare: 28/05/2024
Partajați această pagină