Cheltuieli și rambursări: tratamente planificate în străinătate

Există două moduri de a acoperi costurile tratamentului medical planificat în altă țară din UE:

1. Asiguratorul dumneavoastră poate acoperi toate costurile direct.

  • Acest sistem este valabil în cazul unităților medicale de stat, deci nu acoperă tratamentele private.
  • Înainte de a pleca în străinătate pentru a urma un tratament, trebuie să obțineți o autorizare din partea asiguratorului. Dacă acesta v-o acordă, vă va emite formularul de autorizare relevant (formularul S2).
  • Costul tratamentului va fi acoperit de asigurator în conformitate cu ratele de rambursare valabile în țara în care sunteți tratat.
  • Dacă aveți autorizare prealabilă, problema rambursărilor este de obicei soluționată la nivelul instituțiilor implicate, deci nu va trebui să plătiți dumneavoastră tratamentul.

Însă dacă sunteți tratat într-o țară în care pacienții plătesc pentru serviciile medicale primite și beneficiază apoi de rambursare din partea asiguratorului, va trebui probabil să achitați chiar dumneavoastră costurile tratamentului. Ulterior, puteți să înaintați o cerere de rambursare către autoritatea relevantă din țara în care beneficiați de tratament. Aceasta vă va rambursa direct, la rata aplicabilă persoanelor asigurate în țara respectivă.

O altă posibilitate ar fi să-i solicitați asiguratorului dumneavoastră să vă ramburseze costurile la întoarcerea acasă. Dacă rata de rambursare din țara în care sunteți asigurat este mai mare decât în țara în care ați primit tratamentul, aveți dreptul să solicitați o rambursare suplimentară din partea casei dumneavoastră de asigurări de sănătate.

2. Puteți plăti dumneavoastră tratamentul și solicita ulterior rambursarea costurilor.

  • Această opțiune acoperă toți furnizorii, din sectorul public și privat.
  • Veți beneficia de rambursarea costurilor tratamentului la ratele aplicabile în țara de origine, dar numai dacă tratamentul respectiv este unul la care aveți dreptul acasă.

Totuși, s-ar putea să fiți obligat să solicitați autorizare prealabilă pentru un tratament care necesită spitalizare sau o infrastructură medicală foarte specializată și scumpă. Aflați detalii de la casa de asigurări de sănătate sau de la punctul național de contact. Aici puteți găsi linkuri către listele de tratamente care fac obiectul autorizării prealabile în țara dumneavoastră.

Cu această opțiune, în altă țară din UE ați putea fi tratat ca pacient privat, la prețuri private, chiar și în unitățile medicale de stat. Rambursarea se va face întotdeauna în raport cu prețurile din sistemul de stat și, prin urmare, va trebui să suportați diferența.

Avertisment

Rambursarea fără formularul S2 nu se aplică în Elveția.

Exemplul 1

Nu aveți întotdeauna nevoie de autorizare prealabilă, dar costurile vor fi diferite

Hugo vrea să urmeze în Germania un tratament pentru cataractă (care este acoperit de asigurarea sa). Totuși, tratamentul costă mai mult în Germania decât în țara sa de origine. Pentru că dorește rambursarea integrală a costurilor, Hugo trebuie să solicite o autorizare prealabilă din partea asiguratorului (formularul S2). Odată obținută această autorizare, el poate beneficia de tratament în străinătate, iar costurile ar trebui, în mod normal, să îi fie acoperite direct, după ce instituțiile implicate vor clarifica aspectele financiare între ele. Cu toate acestea, casa de asigurări de sănătate poate refuza să îi elibereze formularul S2, dacă Hugo are acces la tratament în țara sa de origine, într-un interval de timp justificabil din punct de vedere medical. 

Yvonne dorește să beneficieze de același tratament pentru cataractă, tot în Germania. Și ea are asigurare medicală care acoperă acest tratament, dar vrea să urmeze tratamentul cât mai repede posibil. Yvonne consultă punctul național de contact din țara ei de origine pentru a afla dacă are nevoie de autorizare prealabilă și i se spune că nu, deoarece tratamentul nu implică spitalizare și nici o infrastructură medicală foarte specializată sau scumpă. Prin urmare, ea se deplasează în străinătate și beneficiază de tratament într-o clinică privată. Achită costurile și solicită casei sale de asigurări rambursarea acestora la întoarcerea acasă. Fără formularul S2, asiguratorul îi rambursează cheltuielile doar până la rata aplicabilă în sistemul public din țara de origine. Astfel, Yvonne trebuie să suporte diferența dintre prețul pe care l-a plătit clinicii private din Germania și rata de rambursare din țara sa de origine.

Exemplul 2

Chiar și cu autorizare prealabilă, este posibil să trebuiască să plătiți unele costuri în avans

Agata va fi supusă unei intervenții chirurgicale complexe în Finlanda. Operația va avea loc într-un spital care are contract cu sistemul public de sănătate. Această intervenție chirurgicală este condiționată de obținerea unei autorizări prealabile din partea țării sale de origine. Astfel, Agata solicită autorizarea prealabilă (un formular S2) și, în cazul în care o primește, costul tratamentului este acoperit în mod direct.

Bernard va fi supus aceleiași intervenții, tot în Finlanda, dar într-un spital privat. Și el trebuie să solicite autorizare prealabilă, dar opțiunea acoperirii directe a costurilor nu se aplică în sistemul privat. Dacă obține autorizarea, Bernard trebuie să achite costul operației și să solicite rambursarea ulterior. El ar trebui să beneficieze de rambursare până la nivelul aplicat în țara sa de origine pentru același tip de intervenție chirurgicală și să suporte diferența dintre prețul tratamentului și tariful de rambursare.

Indiferent de varianta pentru care optați, casa de asigurări de sănătate nu vă poate refuza cererea de autorizare prealabilă, dacă:

  • tratamentul de care aveți nevoie este acoperit de asigurarea obligatorie de sănătate,
  • dar nu îl puteți obține la timp, în țara de origine, date fiind starea actuală de sănătate și evoluția bolii.

Puteți obține informații suplimentare despre costuri și rambursări direct de la casa de asigurări de sănătate sau de la punctul național de contact din țara UE în care sunteți asigurat.

Întrebări şi răspunsuri

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Ultima verificare: 29/11/2022
Partajați această pagină