Întreprinderi
Ultima verificare: 02/04/2022

Cheltuieli și rambursări: tratamente planificate în străinătate

Există două modalități de a acoperi costurile tratamentului planificat în altă țară din UE:

1. Asiguratorul dumneavoastră poate acoperi toate costurile direct.

Dacă sunteți tratat într-o țară în care pacienții plătesc pentru serviciile medicale primite și beneficiază apoi de rambursare din partea asiguratorului, va trebui probabil să achitați unele costuri imediat. Ulterior, puteți să înaintați o cerere de rambursare pe lângă autoritățile din țara în care beneficiați de tratament. Acestea vă vor rambursa direct costurile suportate, la rata aplicabilă persoanelor asigurate în țara respectivă.

O altă posibilitate ar fi să-i solicitați asiguratorului dumneavoastră să vă ramburseze costurile la întoarcerea acasă. Dacă procentul de rambursare este mai mare în țara în care sunteți asigurat decât în țara în care ați primit tratamentul, aveți dreptul să solicitați o rambursare suplimentară din partea casei dumneavoastră de asigurări de sănătate.

2. Puteți plăti dumneavoastră tratamentul și solicita ulterior rambursarea costurilor.

Totuși, s-ar putea să fiți obligat să solicitați autorizare prealabilă pentru tratament spitalicesc sau pentru tratament foarte specializat și scump. Întrebați punctul național de contact.

Avertisment

Rambursarea fără autorizare prealabilă nu se aplică în Elveția.

Exemplul 1

Nu aveți întotdeauna nevoie de autorizare prealabilă, dar e mai bine să existe

Hugo vrea să urmeze în Germania un tratament pentru cataractă (care este acoperit de asigurarea sa). Totuși, tratamentul costă mai mult în Germania decât în țara sa de origine. Pentru că dorește rambursarea integrală a costurilor, Hugo trebuie să solicite o autorizare prealabilă din partea asiguratorului. Odată obținută această autorizare, el poate beneficia de tratamentul din străinătate, în mod normal costurile urmând să-i fie rambursate direct după ce instituțiile implicate vor clarifica aspectele financiare între ele. În cazul în care va trebui să achite el însuși costul tratamentului, Hugo își va primi banii înapoi la întoarcerea în țară.

Yvonne dorește să beneficieze de același tratament pentru cataractă, tot în Germania. Și ea are asigurare medicală, dar vrea să urmeze tratamentul cât mai repede posibil. Yvonne consultă punctul național de contact pentru a afla dacă are nevoie de autorizare prealabilă și i se spune că nu. Așadar, ea poate merge la tratament în străinătate. Achită costurile ea însăși și solicită rambursarea lor la întoarcerea acasă. Pentru că nu a obținut autorizare prealabilă iar tratamentul costă puțin mai mult în Germania, Yvonne trebuie să suporte o parte din costuri. Fără autorizare prealabilă, asiguratorul îi rambursează cheltuielile doar până la rata aplicabilă în țara de origine.

Exemplul 2

Chiar și cu autorizare prealabilă, este posibil să trebuiască să plătiți unele costuri în avans

Agata va fi supusă unei intervenții chirurgicale complexe în Finlanda. Operația va avea loc într-un spital care are contract cu sistemul public de sănătate. Întrucât această intervenție face obiectul autorizării prealabile, indiferent pentru ce modalitate de plată se optează, Agata solicită autorizarea prealabilă și, dacă o obține, costurile îi vor fi acoperite direct.

Bernard va fi supus aceleiași intervenții, tot în Finlanda, dar într-un spital privat. Și el trebuie să solicite autorizare prealabilă, dar opțiunea plății directe nu se aplică în cazul său. Dacă obține autorizarea, Bernard trebuie să achite costul operației și să solicite rambursarea ulterior. El ar urma să beneficieze de rata de rambursare care se aplică în țara de origine pentru același tip de tratament.

Indiferent de varianta pentru care optați, casa de asigurări de sănătate nu vă poate refuza cererea de autorizare prealabilă, dacă:

Pentru informații suplimentare despre costuri și rambursări, contactați direct furnizorul de asistență medicală sau punctul național de contact din țara UE în care doriți să urmați tratamentul.

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: