Angajarea de șoferi: timpul de conducere și perioadele de odihnă

Timpul săptămânal de lucru

Dacă angajați șoferi pentru activități de transport rutier, trebuie să vă asigurați că ei respectă normele UE privind timpul mediu săptămânal de lucru de 48 de ore.

Se consideră că un lucrător activează în domeniul transportului atunci când:

  • desfășoară activități de transport rutier (condus, încărcare, descărcare, asistarea pasagerilor la urcarea și coborârea din vehicul, curățenie și întreținere tehnică, monitorizarea activităților de încărcare și descărcare, îndeplinirea unor formalități administrative)
  • nu are timp liber și este obligat să aștepte la postul de lucru/în vehicul, de exemplu în timpul încărcării sau descărcării

Avertisment

Dacă sunteți șofer independent, puteți include în timpul de lucru activități pe durata cărora sunteți nevoit să rămâneți la postul de lucru/în vehicul, vă aflați la dispoziția clientului sau desfășurați alte operațiuni de transport.

Ca angajator, nu uitați că șoferii pot conduce maximum 9 ore pe zi. Cu toate acestea, puteți prelungi durata zilnică de conducere la maximum 10 ore și nu mai mult de două ori pe săptămână. Șoferii dumneavoastră nu pot conduce însă mai mult de 56 de ore pe săptămână, iar pe o perioadă de două săptămâni timpul total de condus nu trebuie să depășească 90 de ore.

Dacă este necesar, puteți prelungi timpul de lucru la maximum 60 de ore într-o săptămână. Această prelungire este posibilă numai dacă media pe 4 luni consecutive a șoferilor respectivi rămâne de 48 de ore pe săptămână.

Caz real

Angajați un șofer să transporte marfă în altă țară din UE. În cursul unei săptămâni, conduce 56 de ore și efectuează activități de întreținere a vehiculului timp de 4 ore – în total 60 de ore. Pentru a respecta normele UE privind timpul mediu săptămânal de lucru de 48 de ore, șoferul trebuie să lucreze mai puțin de 48 de ore în săptămânile care urmează acestei misiuni în perioada de referință de 4 luni.

Avertisment

Normele UE privind timpul de conducere și perioadele de repaus se aplică vehiculelor care:

  • transportă mărfuri și au o masă maximă admisibilă mai mare de 3,5 tone sau

  • transportă pasageri și au o capacitate de minimum 10 locuri, inclusiv conducătorul auto

Pauzele pe durata zilei de lucru

Angajații dumneavoastră nu ar trebui să lucreze mai multe de 6 ore consecutive fără pauză. Dacă lucrează între 6 și 9 ore, au dreptul să ia o pauză de cel puțin 30 de minute. Dacă lucrează mai mult de 9 ore, pauza ar trebui să fie de cel puțin 45 de minute.

După o perioadă de condus de 4,5 ore, trebuie să vă asigurați că șoferii dumneavoastră iau o pauză neîntreruptă de cel puțin 45 de minute, dacă nu este prevăzută o perioadă de odihnă. Alternativ, această pauză poate fi împărțită în două: o primă pauză de cel puțin 15 minute, urmată de o a doua de cel puțin 30 de minute.

Munca pe timp de noapte

„Muncă de noapte” înseamnă orice muncă efectuată în timpul nopții. Conform normelor UE, munca pe timp de noapte se referă la o perioadă de cel puțin 4 ore cuprinsă între orele 00:00 și 07:00. Totuși, această perioadă variază de la o țară UE la alta.

Dacă angajații dumneavoastră lucrează într-un interval de cel puțin 4 ore cuprins între orele 00:00 și 07:00, se consideră că sunt lucrători de noapte. Dacă efectuează muncă pe timp de noapte, angajații dumneavoastră nu pot lucra mai mult de 10 ore într-o perioadă de 24 de ore.

Perioadele de odihnă

Perioada zilnică de odihnă

Trebuie să le asigurați angajaților o perioadă normală de repaus zilnic de cel puțin 11 ore consecutive. Puteți reduce perioada de repaus la 9 ore de cel mult 3 ori între oricare două perioade de repaus săptămânal. Șoferii pot împărți în două perioada normală de odihnă zilnică: prima parte trebuie să fie de cel puțin 3 ore, a doua parte de cel puțin 9 ore, astfel încât suma celor două părți să fie de cel puțin 12 ore.

Ei trebuie să finalizeze perioada zilnică de odihnă în termen de 24 de ore de la începutul zilei de lucru.

Repausul săptămânal

Șoferii care își efectuează perioada de odihnă neîntreruptă de cel puțin 45 de ore trebuie să se odihnească într-un spațiu de cazare adecvat, adaptat genului, cu spații de dormit și instalații sanitare corespunzătoare, și nu în vehicul. În calitate de angajator, trebuie să suportați costurile unei astfel de cazări.

Angajații dumneavoastră ar trebui să aibă o perioadă de odihnă neîntreruptă de 45 de ore pe săptămână, care poate fi redusă la 24 de ore o dată la două săptămâni. Dacă reduceți perioada săptămânală de odihnă, trebuie să conveniți cu angajații dumneavoastră asupra unei perioade compensatorii de repaus.

Atunci când gestionați programul de lucru al unui angajat, trebuie să vă asigurați că acesta are la dispoziție 45 de ore de repaus neîntrerupt după 6 zile de conducere și cel puțin 24 de ore o dată la două săptămâni.

Angajații dumneavoastră pot efectua o perioadă de repaus redusă doar o dată la două săptămâni, dacă îi compensați pentru reducere cu o perioadă unică de repaus echivalentă înainte de sfârșitul celei de-a treia săptămâni care urmează. Trebuie să adăugați această compensație la o altă perioadă de repaus de cel puțin 9 ore.

Norme speciale pentru conducătorii auto care transportă mărfuri

Norme excepționale îi vizează pe conducătorii auto care efectuează transporturi internaționale de mărfuri:

  • Conducătorii auto pot efectua două perioade consecutive reduse de repaus săptămânal în străinătate, cu condiția ca în oricare 4 săptămâni consecutive să efectueze cel puțin 4 perioade de repaus săptămânal. Cel puțin două dintre aceste perioade de repaus trebuie să fie perioade normale de repaus săptămânal.
  • După două perioade consecutive reduse de repaus săptămânal, trebuie să organizați întoarcerea conducătorului auto în cursul celei de-a treia săptămâni.
  • În cursul celei de-a treia săptămâni, perioada de repaus compensatorie trebuie să preceadă și să fie luată în considerare împreună cu perioada normală de repaus săptămânal.

Norme speciale pentru conducătorii auto care transportă pasageri

Dacă șoferii de autocar transportă ocazional pasageri și conduc cel puțin 24 de ore consecutiv în altă țară din UE sau din afara UE, perioada de odihnă săptămânală poate fi amânată. Șoferii pot amâna odihna săptămânală timp de maximum 12 zile, începând de la sfârșitul ultimei perioade de odihnă săptămânală pe care au luat-o. Această regulă este cunoscută și sub denumirea de „regula celor 12 zile” și se aplică numai atunci când vehiculul este echipat cu un tahograf digital sau inteligent.

Conducătorii auto pot efectua perioadele reduse de repaus săptămânal după cum urmează:

  • cu cel puțin 45 de ore înainte de călătorie
  • cel puțin o perioadă normală de repaus săptămânal și o perioadă redusă de repaus săptămânal consecutive (69 de ore) sau două perioade normale de repaus săptămânal (45 ore + 45 ore), după călătorie

Angajații dumneavoastră pot efectua o perioadă de repaus redusă doar o dată la două săptămâni, dacă îi compensați cu o perioadă unică de repaus echivalentă înainte de sfârșitul celei de-a treia săptămâni care urmează. Trebuie să adăugați această compensație la o altă perioadă de repaus de cel puțin 9 ore.

Dacă vehiculele dumneavoastră sunt conduse de un singur șofer, acesta trebuie să facă o pauză la fiecare 3 ore atunci când conduce între orele 22:00 și 6:00.

Caz real

Dețineți o agenție de voiaj în Slovenia și doriți să organizați o călătorie cu autocarul de 10 zile în Portugalia, cu opriri în alte țări din UE. Călătoria are loc în perioada 11-21 aprilie. Șoferul are dreptul la 48 de ore de odihnă în week-endul 9-10 aprilie și începe să conducă în ziua de 11 aprilie. Potrivit normelor referitoare la perioadele de odihnă, șoferul poate să își înceapă odihna săptămânală la sfârșitul călătoriei. Totuși, perioada de odihnă nu poate fi amânată mai mult de 12 zile după data de 11 aprilie, adică trebuie să înceapă cel târziu în ziua de 23 aprilie.

Întoarcerea șoferului

În calitate de angajator, trebuie să organizați activitatea și timpul liber al șoferului în așa fel încât acesta să nu fie plecat în interes de serviciu mai mult de 4 săptămâni consecutive.

În conformitate cu normele UE, locul de întoarcere al șoferului poate fi:

  • reședința sa oficială sau
  • centrul operațional al angajatorului

Rămâne la latitudinea șoferului să aleagă locul de întoarcere. În cazul în care acesta nu face o alegere, angajatorul poate lua această decizie.

Tahograful

Un tahograf este un dispozitiv care înregistrează:

  • timpul de conducere
  • pauzele și perioadele de odihnă
  • viteza vehiculului și distanța parcursă
  • alte activități sau sarcini efectuate de șofer (cum ar fi încărcarea și descărcarea mărfurilor)

În calitate de angajator, trebuie să vă asigurați că șoferii dumneavoastră sunt instruiți să utilizeze corect tahograful. Trebuie să păstrați înregistrările tahografului timp de cel puțin 1 an. Copiile pot fi furnizate șoferului sau autorităților locale, la cerere.

Întrebări și răspunsuri privind înregistrarea manuală în tahografe a informațiilor privind trecerea frontierei en

Autoritățile locale pot inspecta tahograful în orice moment în timpul controalelor în trafic. Dacă se identifică nereguli în înregistrări, se pot aplica sancțiuni.

Detașarea șoferilor face obiectul unor norme speciale.

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Ultima verificare: 01/02/2023
Partajați această pagină