Ultima verificare: 26/08/2022

Drepturile de autor

Drepturile dumneavoastră

Când realizați lucrări literare, științifice și artistice originale (de exemplu poezii, articole, filme, melodii, sculpturi), beneficiați de protecție în baza drepturilor de autor. Nimeni în afară de dumneavoastră nu are dreptul de a publica sau de a reproduce lucrarea respectivă.

În țările UE (În acest caz, cele 27 de state membre ale UE), drepturile de autor protejează proprietatea intelectuală pe o perioadă de 70 de ani de la decesul autorului sau de la decesul ultimului autor supraviețuitor în cazul unei lucrări realizate de un grup de persoane.

În afara UE, în țările semnatare ale convenției de la Berna en fr en fr en fr en fr , durata protecției în baza drepturilor de autor poate varia, dar este de minimum 50 de ani de la decesul autorului.

Dacă doriți să demonstrați existența unei lucrări, într-un anumit moment, ați putea s-o înregistrați.

Protecția în baza drepturilor de autor vă acordă următoarele drepturi exclusive:

Aflați cum puteți obține protecția drepturilor

Dacă realizați lucrări literare, științifice și artistice, beneficiați în mod automat de protecție în baza drepturilor de autor. Această protecție începe în momentul realizării lucrării, prin urmare nu trebuie să parcurgeți o procedură oficială de solicitare a acestor drepturi.

Totuși, ar putea fi util să avertizați alte persoane cu privire la faptul că sunteți autorul lucrării respective. În acest sens, puteți atașa la lucrare un aviz privind drepturile de autor – de exemplu, textul „toate drepturile rezervate" sau simbolul ©, alături de anul în care a fost realizată lucrarea.

Exemplu​

Tiago deține o brutărie în Portugalia și dorește să publice o reclamă în revista locală pentru a-și promova afacerea. A găsit pe un site o fotografie reprezentând o pâine tradițională portugheză pe care intenționează să o includă în anunțul publicitar. Însă înainte de a-i transmite revistei această fotografie, Tiago observă că ea este protejată de dreptul de autor și că deținătorul acestui drept nu permite utilizarea fotografiei. Prin urmare, Tiago nu o poate include în anunțul său. El trebuie să caute fotografii fără drepturi de autor, care pot fi utilizate în scopuri comerciale și care se găsesc, de exemplu, într-o bază de date disponibilă on-line. Dacă utilizează astfel de materiale, Tiago nu trebuie să solicite permisiunea deținătorilor drepturilor de autor pentru a include o fotografie în anunțul său publicitar.

Accesați mai jos informațiile naționale.

Alegeţi ţara

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Serviciul european de asistență în materie de DPI

Consiliere și formare gratuită privind gestionarea proprietății intelectuale pentru proiectele cofinanțate de UE sau relațiile comerciale transnaționale

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Partajați această pagină: