Secrete comerciale

Dacă dețineți informații valoroase cu privire la tehnologie sau la alte aspecte ale afacerii dumneavoastră, le puteți proteja sub forma unui secret comercial, atâta timp cât îndepliniți următoarele condiții:

  • informațiile pe care doriți să le protejați nu sunt cunoscute nici de publicul larg, nici de experții din domeniu
  • informațiile au valoare comercială
  • ați luat măsuri pentru ca informațiile să rămână secrete: de exemplu, le-ați stocat într-un loc sigur și ați semnat acorduri de nedivulgare cu persoanele cărora le-ați împărtășit aceste informații sau care au acces la ele

Ce informații pot fi acoperite de secretul comercial?

Secretele comerciale pot include o cantitate vastă de informații și cunoștințe care nu sunt protejabile sau care nu pot fi protejate corespunzător prin brevete, ca de exemplu:

  • invenții aflate în faze incipiente
  • procese de fabricație
  • liste de furnizori și clienți

Informațiile protejate de secrete comerciale pot fi strategice pe termen lung (de ex., rețete sau compuși chimici) ori pe termen scurt (de ex., rezultatele unui studiu de marketing, o denumire de marcă, prețul și data lansării unui produs nou sau prețul oferit în cadrul unei licitații).

Cum funcționează protejarea secretelor comerciale

Faptul că dețineți un secret comercial nu înseamnă că aveți drepturi exclusive asupra informațiilor în cauză. Orice altă persoană care elaborează aceleași informații le poate folosi gratuit.

Totuși, sunteți protejat împotriva comportamentului necinstit: de exemplu, dacă cineva accesează documentele legate de informațiile secrete fără autorizația dumneavoastră, dacă le copiază pentru uz personal sau dacă le transmite altcuiva. De asemenea, beneficiați de protecție dacă cineva încalcă un acord de nedivulgare sau comunică informațiile secrete unei alte entități.

În caz de comportament necinstit, aveți dreptul la despăgubiri și la alte căi de atac. De exemplu, o instanță poate interzice utilizarea sau divulgarea ulterioară a secretului comercial de către persoana care a obținut, a utilizat sau a divulgat secretul comercial în mod ilegal.

Pentru informații suplimentare, consultați pagina privind secretele comerciale en a Serviciului european de asistență în materie de drepturi de proprietate intelectuală en .

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Serviciul de asistență în materie de proprietate intelectuală (PI)

Serviciul european de asistență în materie de proprietate intelectuală sprijină IMM-urile transfrontaliere și activitățile de cercetare pentru a gestiona, disemina și valorifica tehnologiile, alte drepturi de proprietate intelectuală (PI) și active de PI la nivelul UE.

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Ultima verificare: 26/01/2024
Partajați această pagină