Întreprinderi
Ultima verificare: 13/05/2022

Munca în sectorul public din străinătate

Funcționari publici în străinătate

Veți fi considerat funcționar public în străinătate dacă:

În schimb, dacă lucrați în sectorul public al țării-gazdă, fără a fi cetățean al acesteia, intrați în categoria lucrătorilor migranți.

Va trebui să verificați:

Accesul la locuri de muncă în sectorul public

În calitate de cetățean al UE, aveți dreptul să lucrați în orice țară din Uniune, inclusiv în sectorul public (întreprinderi de stat, organisme guvernamentale, autorități publice etc.).

În general, statele membre pot rezerva anumite locuri de muncă pentru cetățenii proprii doar dacă posturile respective presupun:

Este vorba, de obicei, despre posturi din serviciul diplomatic, armată, poliție și forțele de securitate, autoritățile judiciare și fiscale. Totuși, dacă funcțiile nu implică exercitarea autorității publice, chiar și aceste sectoare trebuie să fie deschise cetățenilor altor țări din UE. De exemplu, locurile de muncă din departamentele de administrație și asistență tehnică nu presupun exercitarea autorității publice, ceea ce înseamnă că nu pot fi rezervate cetățenilor unui anumit stat.

Pentru a obține un post de funcționar public, ați putea avea nevoie de recunoașterea oficială a calificărilor în țara în care doriți să lucrați.

Aceasta nu are dreptul de a vă subaprecia experiența pe care ați dobândit-o în altă țară din UE:

Avertisment

În calitate de cetățean european care își caută un loc de muncă în altă țară din UE, aveți dreptul la același sprijin din partea oficiilor de ocupare a forței de muncă sau a altor servicii publice competente ca și resortisanții țării respective.

Caz real

Experiența dobândită în UE contează

Elisa, cetățean francez, a lucrat în Franța timp de 10 ani, ca profesoară. Când s-a mutat în Italia, autoritățile i-au recunoscut calificarea, dar nu și nivelul de experiență, motiv pentru care au încadrat-o ca începător și i-au acordat cel mai mic grad și salariu.

Dacă experiența profesională este un criteriu de stabilire a gradului și a salariului, autoritățile italiene sunt obligate să ia în calcul anii de experiență similară acumulată de Elisa în alte țări din UE.

A se vedea, de asemenea:

Recunoașterea calificărilor profesionale

Europass

Posturi vacante în Europa

Întrebări şi răspunsuri

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: