Întrebări şi răspunsuri - Munca în sectorul public din străinătate

Ca funcţionar public detaşat în străinătate de angajator, trebuie să solicitaţi formularul S1 (fostul formular E 106) de la casa de asigurări de sănătate din ţara de origine. Acesta vă dă, dumneavoastră şi membrilor de familie, dreptul la asistenţă medicală pe durata şederii în străinătate. Odată ce v-aţi găsit o locuinţă, trimiteţi formularul S1 (fostul formular E 106) casei de asigurări de sănătate pentru care aţi optat în noua ţară (dacă o astfel de opţiune este posibilă).

Avertisment

Aflaţi cât mai multe informaţii despre sistemul medical al ţării în care sunteţi detaşat: poate fi foarte diferit de structurile cu care aţi fost obişnuit în ţara de origine.

Pentru a beneficia de asistenţă medicală în ţara în care sunteţi detaşat, cereţi de la casa de asigurări din ţara în care lucraţi în mod normal documentul DA1 care oferă detalii despre boala sau accidentul suferit. Înaintaţi acest document organismului competent din ţara în care sunteţi detaşat.

Alocaţiile de înlocuire a veniturilor pentru perioada în care nu puteţi lucra se plătesc de către casa de asigurări din ţara în care lucraţi în mod normal.

DA — Ţara care vă oferă locul de muncă nu trebuie să vă subaprecieze experienţa profesională, doar pentru că aţi obţinut-o în altă ţară din UE. Experienţele similare trebuie evaluate în acelaşi mod, când vine vorba despre salarii, grade sau alte condiţii de lucru. Aceste reguli trebuie să se aplice şi în cazul accesului la locurile de muncă din serviciul public.

NU — Orice condiţie care vă cere să fi locuit în noua ţară înainte de a lucra în sectorul public al acesteia este ilegală, cu excepţia cazului în care este justificată de nevoile specifice ale postului în cauză.

Principalele informații pe această temă

Ultima verificare: 12/06/2024
Partajați această pagină