Συχνές ερωτήσεις - Εργασία στον δημόσιο τομέα στο εξωτερικό

Όταν ο εργοδότης σας σάς μεταθέτει στο εξωτερικό ως δημόσιο υπάλληλο, πρέπει να ζητήσετε την έκδοση εντύπου S1 (πρώην έντυπο E 106) από τον ασφαλιστικό σας φορέα, έτσι ώστε τόσο εσείς όσο και τα μέλη της οικογένειάς σας να έχετε πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη στη χώρα διαμονής σας. Μόλις εγκατασταθείτε, πρέπει να υποβάλετε το έντυπο S1 (πρώην έντυπο E 106) σε ασφαλιστικό φορέα που θα επιλέξετε (εφόσον υπάρχει δυνατότητα επιλογής) στη νέα σας χώρα.

Προειδοποίηση

Ενημερωθείτε για το σύστημα υγειονομικής ασφάλισης της χώρας στην οποία εργάζεστε τώρα: μπορεί να διαφέρει σημαντικά από το σύστημα που ισχύει στη χώρα προέλευσής σας.

Για να λάβετε ιατρική περίθαλψη στη χώρα στην οποία έχετε μετατεθεί, πρέπει να ζητήσετε από τον ασφαλιστικό σας φορέα (στη χώρα συνήθους απασχόλησής σας) την έκδοση εντύπου DA1 που θα παρέχει λεπτομέρειες για το ατύχημα ή την ασθένεια. Στη συνέχεια πρέπει να υποβάλετε το έντυπο αυτό στον ασφαλιστικό φορέα της χώρας στην οποία έχετε μετατεθεί.

Το επίδομα υποκατάστασης εισοδήματος για κάθε περίοδο απουσίας καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό σας φορέα (στη χώρα συνήθους απασχόλησής σας).

ΝΑΙ — Η νέα σας χώρα απασχόλησης δεν μπορεί να θεωρήσει υποδεέστερη την επαγγελματική εμπειρία σας μόνο και μόνο επειδή την αποκτήσατε σε άλλη χώρα της ΕΕ. Κάθε επαγγελματική εμπειρία πρέπει να αξιολογείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εφόσον πρόκειται για καθορισμό αμοιβής, βαθμού στην ιεραρχία και άλλων όρων εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση σε θέσεις απασχόλησης του δημοσίου.

ΟΧΙ — Κάθε κανόνας που σας επιβάλλει να έχετε ζήσει κάποιο διάστημα στη νέα σας χώρα προτού σας επιτραπεί να εργαστείτε στο δημόσιο είναι παράνομος, εκτός αν για τη συγκεκριμένη θέση υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις.

Δείτε τις βασικές πληροφορίες για το θέμα αυτό

Τελευταίος έλεγχος: 12/06/2024
Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα