Επιχειρήσεις
Τελευταίος έλεγχος: 24/01/2019

Δικαιώματα επιβατών λεωφορείων και πούλμαν

Όταν αγοράζετε εισιτήριο για να ταξιδέψετε με λεωφορείο ή πούλμαν, απαγορεύεται να χρεώνεστε με επιπλέον ποσό λόγω της εθνικότητάς σας ή του τόπου έκδοσης του εισιτηρίου.

Τα λοιπά δικαιώματά σας ως επιβάτη λεωφορείου ή πούλμαν ισχύουν κυρίως στις τακτικές γραμμές μεγάλων αποστάσεων (πάνω από 250 χλμ.) λεωφορείων και πούλμαν, όταν το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται στο έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ. Μερικά από αυτά τα δικαιώματα ισχύουν επίσης σε όλες τις τακτικές γραμμές.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να αποφασίσουν να εξαιρέσουν από αυτά τα δικαιώματα τις τακτικές γραμμές αποκλειστικά του εσωτερικού ή άλλες γραμμές, εφόσον ένα σημαντικό μέρος της διαδρομής- που περιλαμβάνει τουλάχιστον μία προγραμματισμένη στάση- εκτελείται εκτός ΕΕ.

Ακύρωση ή καθυστέρηση

Εάν το δρομολόγιο ακυρωθεί ή καθυστερήσει, δικαιούστε να ενημερωθείτε πλήρως και εγκαίρως για το τι συμβαίνει όση ώρα περιμένετε.

Εάν το δρομολόγιο μεγάλων αποστάσεων (πάνω από 250 χλμ.) για το οποίο έχετε κάνει κράτηση ακυρωθεί ή η αναχώρησή του καθυστερήσει πάνω από 2 ώρες, έχετε δικαίωμα να επιλέξετε μεταξύ:

Εάν δεν σας προσφερθεί η επιλογή αυτή, μπορείτε αργότερα να διαμαρτυρηθείτε και να ζητήσετε αποζημίωση ίση με το 50% της τιμής του εισιτηρίου.

Εάν το ταξίδι σας μεγάλης απόστασης (άνω των 250 χλμ.) είχε προγραμματισμένη διάρκεια πάνω από 3 ώρες και η αναχώρησή του καθυστερήσει πάνω από 90 λεπτά ή ακυρωθεί, δικαιούστε επίσης:

Αποζημίωση και βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος

Εάν τραυματιστείτε σε ατύχημα σε λεωφορείο που εκτελεί δρομολόγιο μεγάλης απόστασης (άνω των 250 χλμ.), δικαιούστε αποζημίωση. Σε περίπτωση θανάτου, αποζημίωση μπορούν να ζητήσουν τα εξαρτώμενα από εσάς μέλη της οικογένειάς σας.

Δικαιούστε επίσης αποζημίωση από τον μεταφορέα για απώλεια ή φθορά των αποσκευών ή των προσωπικών σας αντικειμένων εξαιτίας ατυχήματος στο λεωφορείο σε γραμμή μεγάλης απόστασης.

Εφόσον χρειαστεί, ο μεταφορέας υποχρεούται να παράσχει βοήθεια για την κάλυψη άμεσων αναγκών: πρώτες βοήθειες, σίτιση, ρουχισμό, μεταφορά και κατάλυμα.

Παράπονα/καταγγελίες

Εάν θεωρείτε ότι τα δικαιώματά σας δεν έχουν γίνει σεβαστά, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στον μεταφορέα εντός 3 μηνών από την ημερομηνία που σημειώθηκε το συμβάν. Ο μεταφορέας πρέπει να αντιδράσει εντός 1 μηνός και να σας δώσει την τελική απάντηση εντός 3 μηνών από την παραλαβή της καταγγελίας.

Αν η απάντηση δεν σας ικανοποιήσει, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον εθνικό φορέα επιβολής της νομοθεσίαςpdfen.

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τους κανόνες που ισχύουν σε συγκεκριμένη χώρα;

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: