Senast kontrollerat: 24/01/2019

Bussresor

När du köper en bussbiljett ska du inte behöva betala mer på grund av din nationalitet eller beroende på var du köper biljetten.

Dina andra rättigheter som bussresenär gäller för långfärdsbussar i linjetrafik (över 25 mil) och turistbussar där resan startar eller avslutas i ett EU-land. Vissa av rättigheterna gäller all linjetrafik.

EU-länderna kan undanta inrikes linjetrafik och trafik där en stor del av sträckan – inklusive ett planerat uppehåll – ligger utanför EU.

Inställd eller försenad buss

Om bussen är inställd eller försenad har du alltid rätt till information medan du väntar.

Om långfärdsbussen (över 25 mil) du har biljett till är inställd eller över 2 timmar försenad har du två valmöjligheter:

Om du inte erbjuds de här valmöjligheterna kan du klaga och begära ersättning för biljetten plus 50 procent av biljettpriset.

Om din resa på över 25 mil skulle ha varat i över 3 timmar och bussen är inställd eller över 90 minuter försenad har du också rätt till

Olyckor – ersättning och hjälp

Om du skadas i en bussolycka under en långresa på över 25 mil har du rätt till ersättning. Om du omkommer i olyckan kan dina anhöriga begära ersättning.

Du har också rätt till ersättning från bussbolaget om ditt bagage eller andra tillhörigheter försvinner eller skadas i en olycka under en längre resa.

Om det behövs måste bussbolaget också erbjuda första hjälpen, mat, kläder, transport och hotell.

Klagomål

Om du anser att dina rättigheter inte har respekterats kan du klaga hos bussbolaget inom tre månader efter händelsen. Bussbolaget måste reagera inom en månad och ge dig ett slutgiltigt svar senast tre månader efter att de tagit emot klagomålet.

Om du är missnöjd med svaret kan du kontakta tillsynsmyndighetenpdfen i ditt land.

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du veta mer om reglerna i ett visst land?

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: