Senast kontrollerat: 27/01/2020

Frakt och leverans

Påverkas du av Storbritanniens utträde ur EU?

Om du inte tar med dig produkten hem direkt när du köper den, eller om du har beställt hemleverans, ska försäljaren skicka produkten till dig inom 30 dagar, utom om ni uttryckligen har kommit överens om ett annat leveranstillfälle.

Leveranskostnader

Du måste alltid bli tydligt informerad om det totala priset för ditt köp, inklusive leveranskostnader och andra avgifter.

Försäljaren får ta ut ett annat pris för leverans av varor till ett annat EU-land, eftersom EU-länderna har olika portoavgifter. Före köpet måste försäljaren informera dig om vilka alternativ för paketleverans till andra länder som finns och vad de kostar.

Försäljaren behöver ditt uttryckliga medgivande för extra avgifter, t.ex. för expressleverans eller presentförpackning. En förkryssad ruta på säljarens hemsida är inte likvärdig med uttryckligt medgivande och du har rätt till ersättning om du har fått betala på grund av en sådan ruta.

Transportskador

Försäljaren är ansvarig för eventuella skador på dina varor från det att de skickas tills du tar emot dem.

Om du vid leveransen upptäcker att det är fel på din vara, har du rätt att få den lagad eller ersatt. Om det inte går har du rätt att begära ett lägre pris eller få pengarna tillbaka.

Tänk på att du alltid har två års reklamationsrätt utan extra kostnad, oavsett om du köper varan i en vanlig butik eller någon annanstans, t.ex. via nätet, katalog eller telefon. Läs mer om garanti, reklamation och ångerrätt.

Borttappad vara

Om du inte har fått din vara inom 30 dagar eller inom den överenskomna tiden, måste du påminna försäljaren och ge en rimlig ny leveranstid. Om försäljaren t.ex. har informerat dig om en veckas försening på grund av problem med sina leverantörer, bör du ge försäljaren en extra vecka.

Om försäljaren inte levererar inom den förlängda leveranstiden heller, har du rätt att avbryta köpet och få pengarna tillbaka så fort som möjligt. Du behöver inte förlänga leveranstiden om försäljaren vägrar att leverera i tid eller om leveranstiden är extra viktig, exempelvis om du behöver varan för ett särskilt tillfälle, t.ex. en bröllopsklänning.

Exempel

Du kan annullera beställningen om varan inte levereras inom överenskommen tid

I mitten av november beställde Andrej från Slovakien en låda vin på nätet från Italien som skulle vara till hans familjs julfirande. Julen kom och gick men vinet blev inte levererat.

Eftersom produkten inte leverades inom 30 dagar, trots att Andrej påminde försäljaren och förlängde leveranstiden, har Andrej rätt att få pengarna tillbaka.

Priser

EU-företag som levererar paket till andra länder måste varje år lämna sina prislistor till EU så att de kan publiceras. På så sätt kan du kontrollera vilka paketleveranstjänster du kan använda för att skicka paket inom EU. Prisuppgifterna gäller bara brev och paket som väger mellan 500 g och 5 kg.

För att se vilka företag som finns och vilka priser de tar ut väljer du avsändarland, mottagarland och pakettyp.

Företagets namnPris

Du bör alltid kolla slutpriset med paketleverantören, eftersom det exakta priset kan bero på ytterligare information som paketets mått eller vikt och postnumret i mottagarlandet. Alla priser visas i lokal valuta och utan moms. Prisuppgifterna uppdateras varje år den 31 mars.

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du veta mer om reglerna i ett visst land?

Dela denna sida: