Göra affärer
Senast kontrollerat: 03/01/2023

Sjukförsäkring vid korta vistelser

Om du som EU-medborgare blir hastigt sjuk under en tillfällig vistelse i ett annat EU-land – under semestern, affärsresan eller studierna – har du rätt till vård som inte kan vänta tills du kommer hem. Du har samma rätt till vård som invånarna i landet du besöker.

Du ska alltid ta med ditt europeiska sjukförsäkringskort (EU-kortet) när du åker utomlands. Det är ett bevis på att du är försäkrad i ett EU-land.

Om du inte har något EU-kort eller om du inte kan använda det (till exempel för privat vård), kan du inte vägras vård. Men du måste kanske betala på plats och sedan söka ersättning efter hemkomsten.

Ansök om ett europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort)

I vissa länder finns EU-kortet på samma kort som det nationella sjukförsäkringskortet. I andra länder måste du ansöka om kortet.

Kortet är gratis. Du ansöker hos din försäkringskassa innan du reser iväg.

Varning

Det finns oseriösa webbplatser där du kan beställa ett europeiskt sjukförsäkringskort mot en avgift. Använd inte dessa webbplatser utan kontakta din försäkringskassa direkt en .

Kontrollera också med din försäkringskassa om din sjukförsäkring täcker dina familjemedlemmar.

Läs mer om det europeiska sjukförsäkringskortet i olika länder:

Välj land

EU-kommissionen ansvarar inte för innehållet på externa webbplatser.

Specialfall och undantag

Exempel från verkligheten

Skaffa en reseförsäkring

Sven från Herrljunga åkte till Frankrike på en skidresa. Redan andra dagen skadade han sitt knä i skidbacken och blev undsatt av franska räddningstjänsten. När han kom hem fick han en dyr räkning. Sven måste betala hela beloppet eftersom sök- och räddningsinsatser inte täcks av EU-kortet.

Se också

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: