Senast kontrollerat: 16/06/2022

Domännamn

Om du har ett företag och vill göra det lättare för kunderna att hitta information om företaget kan du skapa en webbplats.

Man kan hitta en webbplats med hjälp av dess IP-adress som består av en sifferkombination, t.ex. 136.173.60.59.

Men det är också viktigt att ha ett bra domännamn som är lätt att komma ihåg, som europarl.europa.eu eller regeringen.se.

Domännamnet är kopplat till IP-adressen. När du skriver europarl.europa.eu i din webbläsare kommer du automatiskt till IP-adressen 136.173.60.59.

Varning

Genom att registrera domännamnet får du rätt att använda namnet, men du får inget särskilt immaterialrättsskydd. Om domännamnet liknar ett varumärke kan det dock innebära ett intrång i immaterialrätten.

Hur registrerar jag ett domännamn?

Om det namn du vill ha är ledigt kan du registrera domännamnet hos en ackrediterad registrar (ett ombud) som erbjuder den toppdomän som du vill ha. Det finns många att välja mellan, t.ex. generiska toppdomäner och landsdomäner.

Reglerna och villkoren varierar beroende på vilken toppdomän du väljer. När du har bestämt dig för domännämn och toppdomän betalar du en registreringsavgift. Hur mycket du ska betala beror på

Om du äger ett företag i ett EU-land kan du också ansöka om att registrera ett domännamn med toppdomänen .eu. Du kan se vilka domännamn som är lediga på EURidLänk öppnas på ny sida

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

EU:s helpdesk för immateriella rättigheter

Gratis rådgivning och utbildning om immateriella rättigheter i samband med EU-finansierade projekt eller internationella affärsavtal.

Har du frågor om att göra affärer utomlands, till exempel exportera eller expandera i ett annat EU-land? Enterprise Europe Network kan ge dig gratis rådgivning.

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Dela denna sida