Senast kontrollerat: 28/10/2021

Geografiska beteckningar

Om din produkt har ett specifikt geografiskt ursprung och anseende – en särskild kvalitet eller andra egenskaper som är kopplade till ursprunget – kan du skydda den med en geografisk beteckning.

Geografiska beteckningar skyddar:

Dina rättigheter

Geografiska beteckningar skyddar dina produkter mot missbruk och kopior av det registrerade namnet och garanterar produktens ursprung. Skyddet innebär att du och alla andra producenter i det särskilda geografiska området har gemensamma rättigheter över produkten så länge ni uppfyller vissa villkor.

EU:s kvalitetssystem

I EU skyddas namnen på produkter där det finns ett naturligt samband mellan kvaliteter och egenskaper och geografiskt ursprungen. Det finns följande produktbeteckningar:

Läs mer om EU:s kvalitetssystemen.

I listan över produktnamnen hittar du produkter som antingen har ansökt om skydd eller är registrerade som SUB, SGB eller GI.

Så ansöker du om skydd av geografisk beteckning

Läs om hur du skyddar namnet på din produkten.

Relaterade ämnen

Påverkas du av Storbritanniens utträde ur EU?

Offentliga samråd

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

EU:s helpdesk för immateriella rättigheterLänk öppnas på ny sida

Gratis rådgivning och utbildning om immateriella rättigheter i samband med EU-finansierade projekt eller internationella affärsavtal.

Lokalt företagsstöd

Har du frågor om att göra affärer utomlands , till exempel exportera eller expandera i ett annat EU-land? Enterprise Europe Network kan ge dig gratis rådgivning.

Fler rådgivningstjänster

Dela denna sida :