Senast kontrollerat: 04/02/2019

Tillgång till internet

Tillgång till internet

Var du än bor i EU ska du ha tillgång till grundläggande elektroniska kommunikationstjänster. Tjänsterna ska hålla hög kvalitet och ha rimliga priser. Det gäller även internet. Det ska finnas minst en operatör som kan erbjuda dig internet. Det kallas principen om samhällsomfattande tjänster.

I vissa fall, t.ex. vid tekniska svårigheter, kan det hända att din begäran inte anses vara "rimlig" och därför avslås.

Tillsynsmyndigheten i ditt land kan tala om för dig vilken operatör som ska erbjuda samhällsomfattande tjänster i ditt land (USO-operatör).

Exempel från verkligheten

Du har alltid rätt att få tillgång till internet

Stathis bor i Grekland och när han flyttade till en avlägsen ö ville han skaffa internet i sitt nya hus. Efter att flera bolag sagt att de inte hade täckning i hans område lyckades han till slut hitta det internetbolag som var USO-operatör i Grekland. Han kontaktade bolaget och fick sin internetanslutning.

Nätneutralitet

Du har rätt att få tillgång till och sprida vilket nätinnehåll du vill. Operatören får inte blockera, sakta ned eller diskriminera innehåll, applikationer eller tjänster utom när det är nödvändigt för att

Den här regeln kallas nätneutralitet.

Exempel från verkligheten

Du har rätt att komma åt vilket nätinnehåll du vill

John från Irland började nyligen på ett nytt jobb i Tyskland. I stället för att ringa dyra telefonsamtal ville han använda en app för videosamtal för att hålla kontakten med sin familj. Han hade nämligen upptäckt att det fanns flera sådana appar som lät honom ringa gratis via internet.

Enligt EU:s nätneutralitetsregel får internetleverantörerna inte blockera applikationer eller ta extra betalt för appar för videosamtal.

Internetabonnemang

Internetleverantören ska informera dig om

Exempel från verkligheten

Internetleverantören ska informera dig om sina tjänster

Laura från Rumänien ville skaffa ett internetabonnemang men visste inte riktigt hur bra de olika paketerbjudandena var.

Som tur var måste alla internetleverantörer enligt lag ha tillräcklig information på sina webbplatser. Laura kunde dessutom få ytterligare information från den rumänska telekommyndigheten.

Internetleverantören ska också

Exempel från verkligheten

Orimligt långa avtal är olagliga

Enrique ville ha internet i sin lägenhet när han pluggade i Berlin ett år, men fick höra av flera leverantörer att man måste teckna ett abonnemang på minst två år.

Enrique kontaktade då den tyska telekommyndigheten för att ta reda på sina rättigheter och när han frågade leverantörerna igen fick han teckna ett abonnemang på bara ett år.

För dig med funktionsnedsättning

Du som har en funktionsnedsättning ska kunna använda samma tjänster som andra konsumenter.

Du kan också ha rätt till särskilda hjälpmedel från din leverantör, till exempel program för förstoring eller skärmläsare om du är synskadad.

Kontakta tillsynsmyndigheten i ditt land om du vill veta mer om dina rättigheter.

Exempel från verkligheten

Det ska finnas särskilda tjänster för personer med funktionsnedsättning

Véronique från Frankrike är synskadad och behöver hjälp med att läsa på webben.

Efter ett tips från en kompis kontaktade hon den franska USO-operatören för att höra om hon kunde få en skärmläsare. Hon fick då det program hon behövde.

EU-lagstiftning

Behöver du veta mer om reglerna i ett visst land?

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: