Senast kontrollerat: 09/03/2020

Tillgång till digitalt innehåll utomlands

När du reser till ett annat EU-land har du rätt att få tillgång till digitala innehållstjänster som du har betalt för på samma sätt som i ditt hemland. Det betyder att om du exempelvis betalar för ett webb-tv-abonnemang och reser till ett annat EU-land ska du kunna titta på och ladda ner samma filmer och serier som hemma.

Det här gäller alla abonnemang där du betalar för digitalt innehåll, t.ex. e-böcker, spel, musik och sportsändningar.

Om ditt avtal begränsar tillgången till innehåll i andra EU-länder, eller om du enligt avtalet måste betala extra medan du är utomlands, så gäller dessa begränsningar inte längre.

Tillgång till gratis digitalt innehåll utomlands

Om du har ett gratisabonnemang är reglerna för tillgång till innehåll i ett annat EU-land frivilliga. Det betyder att din tillgång till gratis innehåll utomlands beror på din innehållsleverantör.

Kontroll av ditt hemland i EU

Din innehållsleverantör får använda högst två av följande uppgifter för att avgöra vilket EU-land som är ditt hemland:

Vid behov kan leverantören också använda någon av följande uppgifter för att se vilket EU-land som är ditt hemland, men bara i kombination med en av uppgifterna ovan:

Exempel från verkligheten

Du har tillgång till betalt digitalt innehåll när du reser i EU

Sarah studerar i Belgien och abonnerar på en streamingtjänst för 10 euro i månaden för att kunna lyssna på musik på sin surfplatta. När hon åker till Spanien på ett tre månader långt Erasmusutbyte avbryter hennes leverantör tjänsten med argumentet att hon inte längre bor i Belgien.

Hon klagar hos leverantören och de kollar vilket som är hennes hemland. De ser att hon fortfarande är bosatt i Belgien eftersom utlandsvistelsen bara är tillfällig och ger henne åter tillgång till streamingtjänsten.

Tillgång till samma innehåll var du än befinner dig

När du är i ett annat EU-land får din innehållsleverantör inte ta extra betalt för att ge dig tillgång till innehåll som du redan har betalt för. Du ska också ha tillgång på samma villkor som i ditt hemland, dvs. samma innehåll, samma typ och antal apparater, samma antal användare och samma funktioner.

Leverantören får heller inte avsiktligt minska kvaliteten på innehållet medan du är utomlands. Du bör dock tänka på att kvaliteten också är beroende av nätverket (t.ex. wifi-uppkopplingen eller 3G-/4G-nätet).

Om du hämtar digitalt innehåll via ett 3G- eller 4G-nät i ett annat EU-land räknas detta som dataanvändning enligt ditt mobilabonnemang. Läs mer om EU:s roamingregler

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Påverkas du av Storbritanniens utträde ur EU?

Offentliga samråd

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: