Nazadnje pregledano: 08/06/2022

Dostop do spletnih vsebin v tujini

Kadar se nahajate v drugi državi EU, imate pravico, da dostopate do plačljivih spletnih vsebin na enak način kot doma. To pomeni, da lahko pri potovanju v drugo državo EU gledate in prenesete iste filme in televizijske oddaje, kot bi jih doma, če plačujete naročnino ponudniku spletne televizije.

Enaka pravila se uporabljajo za vse plačljive naročnine spletnih vsebin, denimo e-knjige, igre, glasbene in športne dogodke.

Če vaša pogodba s ponudnikom spletnih vsebin omejuje dostop v drugih državah EU ali če morate plačati za dostop do vsebin v tujini, te omejitve ne veljajo več.

Dostop do brezplačnih spletnih vsebin v tujini

Pravila EU zajemajo tudi brezplačne naročnine na spletne vsebine pri potovanju v drugo državo EU, vendar neobvezno. To pomeni,da je dostop do storitev brezplačnih spletnih vsebin odvisen od vašega ponudnika storitev.

Preverjanje države prebivališča v EU

Ponudnik spletnih vsebin sme uporabiti največ dva od naslednjihnačinov za preverjanje države prebivališča v EU:

Po potrebi lahko ponudnik vsebin uporabi tudi enega od naslednjih načinov za preverjanje prebivališča, vendar samo skupaj z enim od zgoraj navedenih načinov:

Praktični primer

Pri potovanju v Evropi lahko dostopate do plačljivih spletnih vsebin

Belgijska študentka Sarah je plačala naročnino za pretočno predvajanje glasbe na spletu v znesku 10 evrov, ker je želela poslušati glasbo na svoji tablici. Ko je bila na trimesečni Erasmusovi izmenjavi v Španiji, je njen ponudnik storitev prekinil dostop z razlogom, da ne prebiva več v Belgiji.

Sarah se je pritožila in ponudnik je preveril kraj prebivališča. Ugotovili so, da še vedno prebiva v Begiji in da je v tujini le začasno, ter ji ponovno omogočili popoln dostop do storitve pretočnega predvajanja.

Dostop do enake vsebine, kjer koli se nahajate

Ponudnik storitev vam ne sme dodatno zaračunati za dostop do vsebin, za katere ste že plačali naročnino, kadar se nahajate v drugi državi EU. Za dostop morajo veljati enaki pogoji kot v domači državi – tj. dostop do enakih vsebin, v enakem obsegu in na enakem številu naprav, za enako število uporabnikov in z istimi funkcionalnostmi.

Ponudnik storitev tudi ne sme namenoma zmanjšati kakovost vsebin, ki jih prejemate v tujini. Vendar pa morate upoštevati, da je kakovost spletnih vsebin odvisna tudi od omrežja, ki ga uporabljate za dostop do vsebin (denimo povezava Wi-Fi ali omrežje 3G/4G).

Kadar v drugi državi EU dostopate do spletnih vsebin prek omrežja 3G/4G, se to šteje kot poraba podatkov v okviru pogodbe o storitvah mobilne telefonije. Več o pravilih EU o gostovanju

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: