Nazadnje pregledano: 09/11/2022

DDV pri nakupu in prodaji avtomobila

Preverite, kolikšen je DDV pri nakupu in prodaji avtomobila v EU ali pri uvozu avtomobila v EU, kadar avto kupite v državi zunaj EU.

Na tej strani so informacije o pravilih DDV, ki veljajo, ko avtomobil kupujete ali prodajate kot fizična oseba. Če potrebujete informacije o pravilih o DDV za podjetja, pojdite na stran o poslovanju med podjetji.

Ali avto kupujete ali prodajate?

Kje kupujete avto?

Če ste avto kupili v drugi državi EU, vam ni treba plačati carine, ko avtomobil pripeljete v državo prebivališča.

Kdo je prodajalec?

Če ste avto kupili od fizične osebe, vam ni treba plačati DDV v državi prodajalca. DDV morate plačati v državi, v kateri registrirate avto. DDV se plača na celotno ceno avtomobila – sem štejejo vsi dodatki in povezani stroški, denimo stroški dobave.

Prodajalec bo lahko dobil povrnjen določen znesek plačanega DDV iz države, v kateri je avto kupil. Znesek vračljivega DDV bodo izračunali davčni organi, in sicer sorazmerno glede na čas, ko je prodajalec uporabljal avtomobil v državi EU. Prodajalec naj se za več informacij o pravilih v zvezi z njegovimi obveznostmi in vračilom DDV obrne na pristojne nacionalne davčne organeOdpri na zunanji povezavi.

Ob nakupu avta vam ni treba plačati DDV.

DDV morate plačati v državi, v kateri registrirate avto. DDV se plača na celotno ceno avtomobila – sem štejejo vsi dodatki in povezani stroški, denimo stroški dobave.

Če avto kupujete v eni državi EU in ga nameravate registrirati v drugi državi EU, morate o tem obvestiti trgovca z avtomobili, da vam tam ne bo treba plačati DDV.

Če ste DDV plačali dvakrat, tako v državi nakupa kot v državi registracije, ste upravičeni do vračila denarja. Vračilo denarja morate najprej zahtevati pri prodajalcu ali, kot drugi korak, pri davčnem organuOdpri na zunanji povezavi v državi, kjer ste avto kupili.

Praktični primer

Mario iz Italije kupuje nov avto v Nemčiji. Ker je avto nov, bo DDV moral plačati v Italiji, kjer ga bo registriral. Toda prodajalec je dolžan poslati obračun DDV nemškim finančnim organom in jim priložiti dokazilo, da bo kupec avto prepeljal in registriral v drugi državi EU. Zato od Maria zahteva, da plača nemški DDV kot garancijo.

Ko bo Mario avto registriral v Italiji in tam plačal še DDV, bo dokazilo o tem poslal nemškemu trgovcu in zahteval vračilo plačanega DDV v Nemčiji.

Opozorilo

Datum dobave avtomobila se razlikuje od države do države. Lahko je datum podpisa nakupne pogodbe ali datum izdaje računa.

Če pri trgovcu z avtomobili kupujete rabljen avto, je treba DDV, ki je na računu prikazan ločeno, plačati ali pa tudi ne.

To je odvisno od tega, kako trgovec obračuna DDV na zadevni avtomobil. Tukaj je na voljo več informacij o veljavnih pravilih o DDV. Lahko se obrnete tudi neposredno na davčni organ v državi, v kateri kupujete avto.

Kadar prepeljete rabljeni avto v drugo državo EU, vam ni treba plačati DDV. Avto morate registrirati v državi, v kateri imate stalno prebivališče, ter tam tudi plačati davek na vozilo in pristojbino za uporabo cest.

Za avto boste morali plačati carino in uvozni DDV, tako kot pri vsakem uvoženem izdelku.

Pri carinski upraviOdpri na zunanji povezavi in davčnem organuOdpri na zunanji povezavi v svoji državi se pozanimajte glede carinske deklaracije, plačila davka in davčne olajšave.

Nov ali rabljen avto?

Kot fizični osebi vam ni treba zaračunati DDV, ko prodate svoj avto.

Če avto, ki velja za novega, prodajate kupcu iz druge države EU, bo kupec moral plačati DDV za avto v državi EU, kjer bo avto registriral. V tem primeru boste lahko dobili povrnjen določen znesek plačanega DDV iz države, v kateri ste ta avto sami kupili.

Znesek vračljivega DDV bodo izračunali davčni organi v državi, kjer ste avto prvotno kupili, in sicer sorazmerno glede na čas, ko ste avto uporabljali.

Praktični primer

Delno povračilo plačanega DDV, če svoje novo vozilo prodate

Sofie je na Danskem kupila nov avto za 30 000 evrov in plačala DDV v znesku 7 500 evrov (25 %, stopnja DDV na Danskem). Z avtom je v 4 mesecih prevozila 7 000 km. Nato se je odločila, da ga proda Jonasu za 16 000 evrov. Za namene DDV avto še vedno velja za novega.

Jonas je avto odpeljal domov v Avstrijo in je avstrijskemu davčnemu organu plačal DDV v znesku 3 200 evrov (stopnja DDV v Avstriji je 20 %).

Sofie je upravičena do delnega povračila DDV, ki ga je ob nakupu tega avta plačala sama. Če bi bilo DDV ob drugi prodaji treba plačati na Danskem, bi ta znašal 4 000 evrov (25 % od 16 000 evrov). Ker avto še vedno velja za novega, ima Sofie pravico zahtevati od danskih organov vračilo 4 000 evrov od 7 500 evrov DDV, ki jih je plačala ob nakupu avta.

Opozorilo

Datum dobave avtomobila se med državami razlikuje. Lahko je datum podpisa prodajne pogodbe ali datum izdaje računa.

Kot fizični osebi vam pri prodaji ni treba zaračunati DDV.

Glej tudi

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete več informacij o predpisih v posamezni državi?

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: