Vállalkozói tevékenység Európában
Utolsó frissítés: 05/06/2020

A gépjárművásárláskor vagy -eladáskor fizetendő áfa

Önt is érinti a brexit?

Nézzen utána, milyen összegű általános forgalmi adót, vagyis áfát (az uniós jog szerinti hozzáadottérték-adót, röviden: héát) kell fizetnie vagy felszámítania, amikor autót vesz vagy ad el az Európai Unióban, illetve ha nem uniós országban vásárol autót, és azt be kívánja hozni az EU területére.

Ezen az oldalon ismertetjük a gépjárművet vásárló, illetve eladó magánszemélyekre vonatkozó áfaszabályokat. Az oldal tartalma nem terjed ki a vállalkozások közötti adásvételi ügyletekre.

Autót vesz, vagy autót ad el?

Hol vásárolja meg az autót?

Ha Ön uniós ország állampolgáraként egy másik EU-országban vásárol autót, nem kell vámot fizetnie, amikor gépjárművét behozza a lakóhelye szerinti országba.

Ki adja el az autót?

Ha Ön magánszemélytől vásárol autót, nem kell áfát fizetnie az eladó lakhelye szerinti országban. Az áfát csak abban az országban kell befizetnie, ahol a gépkocsit regisztráltatja. Az áfamérték kiszámításához az autó teljes vételárát kell alapul venni – ebbe minden tartozék és járulékos költség, így pl. a szállítási költség is beleszámít.

A gépjárművet értékesítő magánszemély visszaigényelheti az áfa egy bizonyos hányadát abban az országban, ahol az autót eredetileg megvásárolta. A visszaigényelhető áfa összegét az adóhatóság fogja kiszámítani. Ez az összeg arányos azzal az idővel, ameddig a gépjármű értékesítője az autót a kérdéses EU-országban használta. A gépjárművet értékesítő személy kötelezettségeiről és az áfa-visszaigényléssel kapcsolatos tudnivalókról a nemzeti adóhatóságnálfrdeen lehet tájékozódni.

Önnek nem kell áfát fizetnie az autó után.

Az áfát Önnek abban az országban kell befizetnie, ahol a gépkocsit regisztráltatja. Az áfamérték kiszámításához az autó teljes vételárát kell alapul venni – ebbe minden tartozék és járulékos költség, így pl. a szállítási költség is beleszámít.

Ha Ön az uniós tagállamok egyikében vásárol autót, és egy másik uniós országban kívánja nyilvántartásba vetetni, erről tájékoztatnia kell a gépkocsit értékesítő céget, hogy ne kelljen az adott országban áfát fizetnie.

Ha Ön kétszer – az adásvétel helye szerinti országban és a nyilvántartásba vétel helye szerinti országban is – fizetett áfát, jogosult arra, hogy visszatérítésben részesüljön. A visszatérítés kérdését első körben az autó értékesítőjével kell tisztáznia. Ha nem sikerül dűlőre jutnia, forduljon az adóhatósághozfrdeen abban az országban, ahol a gépkocsit megvásárolta.

Konkrét eset

Mario Olaszországban él. A férfi úgy dönt, hogy Németországban vásárol új autót. Az új gépjárművekre vonatkozó szabályok értelmében az áfát Olaszországban kell befizetnie, mert ez az az ország, ahol az autót regisztráltatni fogja. Németországban azonban áfabefizetési kötelezettség terheli az autó értékesítőjét, ha nem igazolja, hogy a járművet a vevő egy másik uniós országba kívánja szállíttatni, és ott fogja regisztráltatni. Ezért a kereskedő – biztosítékként – megfizetteti Marióval a németországi áfát.

Mario, miután regisztráltatta az autót és befizette az áfát Olaszországban, az erről szóló igazolást elküldheti a kereskedőnek, és visszaigényelheti a Németországban befizetett áfát.

Országonként eltérő, hogy mit tekintenek az autóértékesítés időpontjának: a megrendelés aláírásának időpontját vagy a számla kibocsátásának időpontját.

Amikor Ön használt autót vásárol egy gépjármű-kereskedőtől, ez utóbbi az áfát felszámíthatja és feltüntetheti külön tételként a számlán.

Az, hogy a kereskedő felszámítja-e külön az áfát, attól függ, hogy hogyan kívánja meghatározni az áfa összegét az értékesített gépkocsi után. Ha szeretne részletesebben tájékozódni a témáról, kérjük, látogasson el a hatályos áfaszabályokról szóló oldalunkraen vagy forduljon az adóhatóságokhozfrdeen abban az országban, ahol az autót vásárolja.

Önnek nem kell áfát fizetnie, ha használt autót vásárol egy másik EU-országban. Önnek a lakóhelye szerinti országban kell regisztráltatnia a gépjárműveten, és ott kell megfizetnie a regisztrációs adót és az útadót.

Önnek vámot és behozatali áfát kell fizetnie, akárcsak más áruk behozatala esetén.

A vám-árunyilatkozattal, az adófizetéssel és az adókedvezményekkel kapcsolatos kérdésekkel hazájának vámhatóságáhozen és adóhatóságáhozfrdeen fordulhat.

Új vagy használt autóról van szó?

Magáneladóként Önnek nem kell áfát felszámítania, amikor eladja az autóját.

Ha Ön az előírások alapján újnak minősülő autót ad el egy másik EU-országban élő vevőnek, a vevőnek kell majd az áfát befizetnie abban az uniós országban, ahol regisztráltatni fogja a gépjárművet. Ebben az esetben Ön visszakaphatja az áfa egy bizonyos hányadát abban az országban, ahol az autót eredetileg megvásárolta.

A visszaigényelhető áfa összegét annak az országnak az adóhatósága fogja kiszámítani, ahol Ön az autót eredetileg megvásárolta. Ez az összeg arányos azzal az idővel, ameddig Ön az autót használta.

Konkrét eset

Tudta-e, hogy visszaigényelheti a befizetett adó egy részét, ha új gépkocsiját eladja?

Sofie új gépkocsit vesz Dániában, melyért 30 000 euró vételárat és 7500 euró (azaz 25%) áfát fizet. Négy hónappal később Sofie úgy dönt, hogy 16 000 euróért eladja Jonasnak az autót, mely addigra 7000 km-t futott. Ekkor, azaz a második adásvétel idején az autó adóügyi szempontból még új gépjárműnek számít.

Jonas Ausztriában él, ezért a kocsit Dániából Ausztriába szállíttatja. Ausztriában 3200 euró összegű áfát fizet be az adóhatóságoknak (az országban ugyanis 20% az áfakulcs).

Fontos, hogy Sofie tudja, hogy az autó eladójaként bizonyos mértékű áfa-visszatérítésben részesülhet. Ha a második adásvétel után is Dániában kellett volna befizetni az áfát, annak összege 4000 euró (a 16 000 eurós vételár 25%-a) lett volna. Mivel az autó a második adásvétel idején még újnak számít, Sofie 4000 eurót visszaigényelhet a dán hatóságoktól abból a 7500 euróból, amit a gépkocsi megvétele idején áfaként eredetileg befizetett.

Országonként eltérő, hogy mit tekintenek az autóértékesítés időpontjának: a megrendelés aláírásának időpontját vagy a számla kibocsátásának időpontját.

Magáneladóként Önnek nem kell áfát felszámítania, amikor eladja az autóját.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: