Utolsó frissítés: 23/01/2023

Tisztességtelen árképzés

A kereskedőknek az Európai Unió egész területén egyértelműen fel kell tüntetniük a termékek árát annak érdekében, hogy Ön vásárlóként – a termékek csomagolása és a csomagba tartozó egységek száma közötti különbségek ellenére – könnyen össze tudja hasonlítani a hasonló árucikkek árát, és a szükséges információk birtokában megalapozott döntéseket tudjon hozni.

A jog kimondja, hogy a cégeknek a reklámozás és az értékesítés során teljesen egyértelmű tájékoztatást kell adniuk termékeik áráról.

Teljes körű ártájékoztatás

Az árajánlatoknak az adókat és a kézbesítési díjat is tartalmazniuk kell. A fogyasztókat előzetesen tájékoztatni kell arról is, ha az adott termék megvételével kapcsolatban olyan további költségek merülhetnek fel később, amelyeket nem lehet előre összegszerűen megadni.

Konkrét eset

A teljes árnak az adókat és illetékeket is magában kell foglalnia

Stefaan Belgiumban él. Rendkívül olcsó repülőjegyre bukkant az interneten az egyik légitársaság honlapján. Úgy döntött, lefoglalja a jegyet, mely egy spanyolországi járatra szólt. Mire azonban befejezte az online foglalást, az ár megduplázódott: a vételár számos olyan díjtételt is tartalmazott, amelyről a foglalás korábbi szakaszaiban a honlap egyáltalán nem tett említést.

Stefaan a légitársaság ügyfélszolgálatához fordult, ahol arról tájékoztatták, hogy a honlapon feltüntetett jegyár csak irányár volt, nem vételár. Amikor azonban a férfi ezt követően felhívta a belga fogyasztói központot, a központ munkatársai megerősítették, hogy noha a légitársaságoknak valóban joguk van pluszköltséget felszámolni a csomagokkal, a fedélzeti ellátással stb. kapcsolatban, ezeket (az összes többi járulékos díjtétellel, adóval stb. együtt) kezdettől fogva világosan fel kell tüntetniük. Azokat a pluszköltségeket, amelyek automatikusan hozzáadódnak az alapárhoz – így például az adminisztratív és a jegyár kifizetésével kapcsolatos díjakat –, minden esetben bele kell foglalniuk az eredetileg meghirdetett árba.

A szóban forgó légitársaság ma már a foglalási folyamat kezdetén egyértelműen feltünteti az összes pluszköltséget.

Ha a kereskedő valamilyen árut vagy szolgáltatást ingyenes termékként reklámoz, Ön vevőként csak az alábbi költségeket köteles megfizetni:

Egységár: a könnyű ár-összehasonlítás záloga

Az árakat úgy kell a termékeken feltüntetni, hogy a vevők össze tudják hasonlítani a különböző márkák és kiszerelési egységek árát. Ez konkrét példán bemutatva azt jelenti, hogy a vásárló az árjelzésből meg tudja állapítani, mennyi pénzt spórolhat meg, ha egy kisebb doboz helyett a nagy kiszerelésű müzlit vásárolja meg.

Ennek érdekében a termékeken nemcsak az eladási árat, hanem az ún. egységárat – azaz a kilónkénti, literenkénti stb. árat – is fel kell tüntetni. Az is követelmény, hogy ezek az információk érthetők, jól olvashatók és könnyen azonosíthatók legyenek.

Ez a szabály azokra a hirdetésekre is vonatkozik, amelyek említést tesznek az eladási árról.

Konkrét eset

Nézze meg, mennyi a megvásárolni kívánt termék egységára

Nadine öt hónapos kislányával Luxemburgban él, közel a német határhoz. Szeretett volna pénzt spórolni, ezért elkezdett tájékozódni, hogy mennyiért kapható a pelenka Luxemburgban és a határ menti német boltokban.

Talált egy olyan német boltot, amely árulta azt a pelenkát, melyet Nadine Luxemburgban szokott venni. A csomag ára megegyezett a luxemburgi boltokban kapható pelenkák árával, de amikor Nadine megnézte az egységárat is, rájött, hogy a német termék jóval olcsóbb: az azonos áron árult csomag ugyanis 140 pelenkát tartalmazott, szemben a Luxemburgban árult termékkel, melyben csomagonként csupán 90 pelenka volt. Nadine azóta a német boltban szerzi be a pelenkákat kislánya számára.

Kivételek

Az alábbiakban feltüntettük azokat az árukat, amelyekre nem feltétlenül vonatkoznak az egységárral kapcsolatos szabályok – vagy azért, mert az egységár feltüntetése félreértéshez vezetne, vagy mert az árucikk típusa, illetve célja nem teszi lehetővé az egységár meghatározását:

Árcsökkentéssel kapcsolatos félrevezető állítások

Mindannyian találkoztunk már olyan állításokkal vásárlásaink során, miszerint valamely termék féláron kapható. Az ilyen, árleszállításra vonatkozó állítások félrevezetőnek bizonyulhatnak, ha az eredeti eladási árat (az ún. referenciaárat) a kereskedő mesterségesen megemelte. Árengedmények bejelentésekor a kereskedőknek mindegyik uniós országban azt az árat kell megadniuk referenciaárként, amely az adott termék legalacsonyabb értékesítési ára volt a kedvezmény bejelentését megelőző, legalább 30 napos időszakban.
Ennek az információnak a birtokában Ön fogyasztóként meg tudja állapítani, hogy valós árengedményről van-e szó.

Konkrét eset

Ne dőljön be a hamis akciós ajánlatoknak

Basia Lengyelországban él, és miközben hazafelé vonatozott a munkahelyéről, az interneten megnézte az egyik webáruház kínálatát. Látott egy drága és márkás farmert, ami nagyon megtetszett neki. Beletette online bevásárlókosarába, de úgy döntött, majd csak kiárusításkor vásárolja meg a terméket. Amikor két héttel később újra ellátogatott a webáruház honlapjára, hogy megvegye a farmert, kellemetlen meglepetésben volt része. A leszállított ár mellett feltüntetett „eredeti” ár magasabb volt, mint az az ár, amennyibe két hete került a nadrág, így a kiárusítás eredményeként leszállított ár nem volt annyira kedvező, mint Basia várta. A lány csalódottan úgy döntött, nem veszi meg a farmert.

Az uniós szabályok értelmében Önnek fogyasztóként lehetőséget kell kapnia arra, hogy fel tudja mérni, jó vétel-e a leszállított áron kínált termék. Ezért a kedvezményes áron meghirdetett terméket áruló kereskedőknek fel kell tüntetniük, mi volt a kérdéses árucikk legalacsonyabb értékesítési ára az árleszállítást megelőző 30 nap során.

Tilos az árdiszkrimináció

Ha Ön uniós ország állampolgára, és árut vagy szolgáltatást szerez be egy másik uniós országból, a kereskedő nem számíthat fel magasabb árat pusztán azért, mert Ön nem az adott országban rendelkezik állampolgársággal vagy lakóhellyel. Egyes árkülönbségek azonban indokoltak lehetnek, ha a különbséget nem az állampolgárság indokolja, hanem más, objektív okok magyarázzák. A postaköltségek közötti eltérések miatt például előfordulhat, hogy Ön az egyik országban többet fizet a kézbesítésért, mint egy másikban. A kereskedőknek mindazonáltal lehetőségük van arra, hogy eltérő nettó eladási árakat határozzanak meg a különböző értékesítési helyeken, például a boltokban és a webhelyükön, illetve hogy bizonyos ajánlatokkal csak valamelyik tagállam egy adott területét célozzák meg. Az uniós szabályok értelmében ezeknek az ajánlatoknak a többi uniós ország fogyasztói számára is hozzáférhetőeknek kell lenniük.

A következő három helyzetben azonban semmi sem indokolja, hogy az egyes tagállamok fogyasztói eltérő mértékben férjenek hozzá az árukhoz és szolgáltatásokhoz:

Azoknak a webhelyeknek az esetében, amelyeknek több országspecifikus változatuk van – jellemzően ilyenek például az EU-szerte termékeket értékesítő webáruházak –, a kereskedőnek lehetővé kell tennie a vevők számára, hogy maguk döntsék el, melyik változatot kívánják megtekinteni. Az egyik országspecifikus változat csak akkor irányíthatja át a fogyasztót egy másikra, ha a fogyasztó ehhez hozzájárul. A kereskedőnek azt is lehetővé kell tennie, hogy a vevő bármikor módosíthassa választását.

Személyre szabott árképzés

A kiskereskedők algoritmusokat használhatnak arra, hogy feltérképezzék az Ön online böngészési preferenciáit, és ezeknek megfelelően határozzák meg az árakat. A cél az, hogy olyan áron kínáljanak Önnek termékeket, amit Ön hajlandó megfizetni. Ez a módszer nem jogellenes, a kereskedőknek azonban gondoskodniuk kell arról, hogy az árak teljes mértékben átláthatóak legyenek a fogyasztók számára.

Ha a kereskedő automatizált döntéshozatal és az Ön egyedi fogyasztói magatartására vonatkozó profilalkotás alapján személyre szabott árat kínál Önnek, erről köteles Önt tájékoztatnia.

Konkrét eset

Önnek joga van ahhoz, hogy tájékoztatásban részesüljön

Ana Romániában él. Rendszeresen végigböngészi kedvenc webáruházainak kínálatát, és sok termék árának is utánanéz, függetlenül attól, hogy meg akarja-e venni őket, vagy sem. Ennek során feltűnik neki, hogy az árak – az áringadozásokon túlmenően – attól függően is változnak, hogy milyen eszközt használ a böngészéshez. Ennél is jobban meglepi, hogy amikor a barátai vele egy időben ellátogatnak ugyanezekre a webhelyekre, más árakat látnak, mint ő. Ana végképp nem érti az egészet.

Az uniós szabályok értelmében vásárlás előtt Önnek joga van tudni, hogy a kereskedő használ-e, és ha igen, mikor használ algoritmust az Önt érdeklő termék árának megváltoztatására.

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: