Utolsó frissítés : 26/09/2018

Tisztességtelen árképzés

A kereskedőknek az Európai Unió egész területén jól láthatóan fel kell tüntetniük az árat termékeiken annak érdekében, hogy Ön vásárlóként – a termékek csomagolása és a csomagba tartozó egységek száma közötti különbségek ellenére – könnyen össze tudja hasonlítani a hasonló árucikkek árát, és a szükséges információk birtokában hozhassa meg döntéseit.

A jog kimondja, hogy a cégeknek a reklámozás és az értékesítés során teljesen egyértelmű tájékoztatást kell adniuk arról, mekkora árat kell termékeikért a vevőknek fizetniük.

Teljes körű ártájékoztatás

Az árajánlatoknak tartalmazniuk kell az adókat és a kézbesítési díjat. A fogyasztókat előzetesen tájékoztatni kell arról is, ha az adott termék megvételével kapcsolatban olyan további költségek merülhetnek fel, amelyeket nem lehet előre összegszerűen megadni.

Konkrét eset

Steven Skóciában él. Rendkívül olcsó spanyolországi repülőjegyre bukkant az interneten az egyik légitársaság honlapján, és úgy döntött, helyet foglal a járatra. Mire azonban befejezte az online foglalást, az ár megduplázódott: a vételár számos olyan díjtételt is tartalmazott, amelyről a foglalás korábbi szakaszaiban a honlap egyáltalán nem tett említést.

Steven a légitársaság ügyfélszolgálatához fordult, ahol arról tájékoztatták, hogy a honlapon feltüntetett jegyár csak irányár volt, nem vételár. Amikor azonban a férfi ezt követően felhívta a skót fogyasztói központot, a központ munkatársai arról informálták, hogy noha a légitársaságoknak valóban joguk van pluszköltséget felszámolni a csomagokkal, a fedélzeti ellátással stb. kapcsolatban, ezeket (és az összes többi járulékos díjtételt, adót stb.) kezdettől fogva világosan fel kell tüntetniük. Azokat a pluszköltségeket, amelyek automatikusan hozzáadódnak az alapárhoz – így például az adminisztratív és a jegyár kifizetésével kapcsolatos díjakat – minden esetben bele kell foglalniuk az eredetileg meghirdetett árba.

A fogyasztói központ közbenjárásának köszönhetően a kérdéses légitársaság ma már a foglalás legelején világosan és egyértelműen feltünteti az összes pluszköltséget.

Ha a kereskedő valamilyen árut vagy szolgáltatást ingyenes termékként reklámoz, Ön vevőként csak az alábbi költségeket köteles megfizetni:

Egységár: a könnyű ár-összehasonlítás záloga

Az árakat úgy kell a termékeken feltüntetni, hogy a vevők össze tudják hasonlítani a különböző márkák és kiszerelési egységek árát. Ez konkrét példán bemutatva azt jelenti, hogy a vásárló az árjelzésből meg tudja állapítani, mennyi pénzt spórolhat meg, ha egy kisebb doboz helyett a nagy kiszerelésű müzlit vásárolja meg.

Ennek érdekében a termékeken nemcsak az eladási árat, hanem az ún. egységárat – azaz a kilónkénti, literenkénti stb. árat – is fel kell tüntetni. További követelmény, hogy ez az információ egyértelmű, jól olvasható és könnyen azonosítható legyen.

Ez a szabály azokra a hirdetésekre is vonatkozik, amelyek említést tesznek az eladási árról.

Konkrét eset

Nadine Belgiumban él, közel a német határhoz, öt hónapos kislányával. Szeretett volna pénzt spórolni, ezért elkezdett tájékozódni a belgiumi és a határ menti német boltokban kapható pelenkák áráról.

Talált egy olyan német boltot, amely árulta azt a pelenkát, melyet Nadine Belgiumban szokott venni. Az ára megegyezett a belga boltokban kapható pelenkák árával, de amikor Nadine megnézte az egységárat is, rájött, hogy a német termék jóval olcsóbb: az azonos áron árult csomag ugyanis 140 pelenkát tartalmazott, szemben a belga boltokban árult termékkel, melyben csomagonként csupán 90 pelenka volt. Nadine ezt látva úgy döntött, hogy ezentúl kizárólag a német boltban szerzi be a pelenkákat kislánya számára.

Érdemes tehát mindig megnézni az egységárat, mielőtt a kérdéses terméket megvennénk.

Kivételek

Az alábbiakban feltüntettük azokat az árukat, amelyekre nem feltétlenül vonatkoznak az egységárral kapcsolatos szabályok – vagy azért, mert az egységár feltüntetése félreértéshez vezetne, vagy mert az árucikk típusa, illetve célja nem teszi lehetővé az egységár meghatározását:

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérjen segítséget, illetve tanácsot a hazájában működő Európai Fogyasztói Központtólen

Segítségért vagy tanácsért forduljon a nemzeti fogyasztóvédelmi szervezethezen

Oldal megosztása: