Vállalkozói tevékenység Európában
Utolsó frissítés: 31/10/2022

Felírt gyógyszerek kiváltása külföldön: költségek és költségtérítés

Ha Ön külföldön vált ki vényköteles gyógyszert, elképzelhető, hogy a gyógyszer árát teljes egészében ki kell fizetnie a helyszínen, még akkor is, ha hazájában az adott gyógyszer támogatott áron vagy térítésmentesen kapható. Hazatérése után Ön költségtérítést igényelhet, ha az adott gyógyszerre hazája egészségbiztosítója támogatást nyújt.

Az, hogy Önnek fizetnie kell-e a vényköteles gyógyszerért külföldön, az Ön egészségbiztosítási fedezettségétől és annak az országnak a szabályaitól függ, ahol Ön a gyógyszert kiváltja.

Az európai egészségbiztosítási kártya használata a patikában

Az európai egészségbiztosítási kártya birtokában Ön ugyanolyan egészségügyi ellátásra jogosult, mint az adott országban egészségbiztosítással rendelkezők. Ha külföldön szándékozik gyógyszert kiváltani, ott kiállított vénnyel, a gyógyszertárban mutassa fel európai egészségbiztosítási kártyáját.

Ebben az esetben Ön ugyanolyan áron juthat hozzá a gyógyszerhez, mint az adott országban egészségbiztosítással rendelkezők. Előfordulhat, hogy egyes országokban Ön így térítésmentesen juthat hozzá a gyógyszerhez, más országokban viszont felszámíthatják Önnek a felírt gyógyszer árát vagy annak egy részét.

Ha Önnek nincs európai egészségbiztosítási kártyája vagy rendelvényét más országban állították ki

Önnek nagy valószínűséggel a vényköteles termék teljes árát ki kell fizetnie a patikában, ha:

Ne felejtsen el a patikában számlát kérni. Ha egészségbiztosítása alapján Ön jogosult költségtérítésre, hazatérése után a biztosítójához nyújthatja be igényét.

Konkrét eset

Előfordulhat, hogy vényköteles orvosságáért fizetnie kell

Federica allergiagyógyszert szed, amit kezelőorvosa hazájában, Olaszországban írt fel neki. Az orvosság ott ingyenesen kiváltható.

Franciaországi nyaralása alatt Federica elmegy egy patikába, hogy kiváltsa a gyógyszert, mert otthon, az utazásra való készülődés lázában elfeledkezett erről. Meglepve konstatálja, hogy a gyógyszerész 25 eurót kér tőle az orvosságért.

Olaszországban Federica költségtérítésre jogosult, miután hazatért szabadságáról.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: