Utolsó frissítés: 02/04/2022

Gyógyszerkiváltás külföldön: költségek és költségtérítés

Ha Ön külföldön vált ki vényköteles gyógyszert, elképzelhető, hogy a gyógyszer árát teljes egészében ki kell fizetnie a helyszínen, még akkor is, ha hazájában az adott gyógyszer támogatott áron vagy térítésmentesen kapható. Ha Ön jogosult költségtérítésre, akkor azt hazatérése után az otthoni egészségbiztosítótól igényelheti.

Hogy megkapja-e a költségtérítést, az az Ön egészségbiztosításától, illetve annak az országnak a szabályaitól függ, ahol a gyógyszert kiváltotta.

Az európai egészségbiztosítási kártya használata a patikában

Az európai egészségbiztosítási kártya birtokában Ön ugyanolyan egészségügyi ellátásra jogosult, mint az adott országban egészségbiztosítással rendelkezők. Ha külföldön kell gyógyszert kiváltania, mutassa fel európai egészségbiztosítási kártyáját.

Ebben az esetben Önnek ugyanazért a gyógyszerért nem kell többet fizetnie, mint az ottani, biztosítottnak minősülő lakosoknak. Előfordulhat, hogy egyes országokban Ön térítésmentesen juthat hozzá a gyógyszerhez, más országokban viszont felszámíthatják Önnek a felírt gyógyszer árának egy részét.

Ha Önnek nincs európai egészségbiztosítási kártyája vagy rendelvényét más országban állították ki

Önnek nagy valószínűséggel a vényköteles termék teljes árát ki kell fizetnie a patikában, ha:

Ne felejtsen el a patikában számlát kérni. Hazatérése után igényeljen költségtérítést biztosítójától.

Konkrét eset

Előfordulhat, hogy vényköteles orvosságáért fizetnie kell

Federica allergiagyógyszert szed, amit kezelőorvosa hazájában, Olaszországban írt fel neki. Az orvosság ott ingyenesen kiváltható. Federica úgy gondolja, az orvosságra franciaországi nyaralása alatt is szüksége lehet.

Amikor azonban az olasz rendelvénnyel ki akarta váltani gyógyszerét egy franciaországi patikában, meglepődve tapasztalta, hogy 25 eurót kérnek érte.

Ha Ön hazájában kiállított orvosi vénnyel szeretne orvosságot kiváltani egy másik uniós ország gyógyszertárában, nagy valószínűséggel a termék teljes árát ki kell fizetnie. Ön hazájában azonban költségtérésre lehet jogosult.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: