Utazás és külföldi tartózkodás Európában
Utolsó frissítés:: 15/03/2019

Az anyavállalatokra, illetve leányvállalataikra kivetett adók

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Határokon átívelő nyereségfelosztás

Azoknak a gazdasági egységeknek, amelyeket az EU valamelyik országában működő anyavállalat és egy másik uniós országban működő leányvállalatai alkotnak, lehetőségük van arra, hogy elkerüljék azokat a potenciális problémákat, amelyek az érintett tagállamok között határokon átívelő jelleggel megvalósuló nyereségfelosztás adóztatása kapcsán jelentkezhetnek.

Ez azokra az esetekre vonatkozik, amikor:

Forrásadó alóli mentesség

A társaságok nyereségére forrásadó vethető ki a teljes körű adóbevallás benyújtása előtt. (Az adóbevallás benyújtását követően a levont adó visszatéríthető, illetve további adóösszeg vonható le.) Az anyavállalatok és leányvállalataik közötti nyereségfelosztás mentesülhet a forrásadó alól. Ez mindkét irányra, vagyis az alábbi két esetre egyaránt vonatkozik:

Ez a helyzet mind a leányvállalat székhelye szerinti országban, mind az anyavállalat székhelye szerinti országban, ha mindkét ország tagja az Európai Uniónak.

A kettős adóztatás megszüntetése

Kettős adóztatás (amikor több ország egyidejűleg adót vet ki ugyanarra az adóalanyra) akkor jöhet létre, ha az érintett anya- és leányvállalat nem az adószabályoknak megfelelően jár el. A kettős adóztatás elkerülése érdekében a következőt kell tenni:

Hibrid hitelkonstrukciók – az adóztatás kettős elmaradása

Az adóztatás kettős elmaradása akkor valósulhat meg, ha a határokon átívelő hibrid hitelkonstrukciókkal kapcsolatos hiteltörlesztéseket az érintett vállalatok:

Ennek elkerülése érdekében:

E szabályok hatálya az alábbi vállalattípusokra terjed ki:

Egyes esetekben maguk az uniós országok dönthetik el, mely cégekre terjedjen ki a szabályok hatálya. A kérdéses vállalattípusokról további információk olvashatók az alábbi linken feltüntetett irányelv mellékletében.

Kapcsolódó témák

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Helyi vállalkozástámogatás - Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Oldal megosztása: