Utolsó frissítés: 02/01/2023

Céges autók

A céges autókat abban az országban kell nyilvántartásba vetetni, ahol az adott cég székhelye található.

Ez a szabály mindazokra a gépjárművekre alkalmazandó, amelyeket cég vásárolt meg, függetlenül attól, hogy Ön a cégnek tulajdonosa-e vagy alkalmazottja.  

Céges autó használata külföldön

Hat hónapig

Ha munkája során rendszeresen utazik más uniós országokba, ne feledje, hogy a rendőrség közúti ellenőrzés során bármikor (de különösen éjszaka és hétvégenként) megállíthatja Önt.

Az igazoltató rendőrök elkérhetik Öntől a munkaszerződés másolatát, illetve az arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy az adott uniós tagállamban Ön munkát végez.

Konkrét eset

Andrea kereskedőként dolgozik egy olasz vállalatnál. Munkája során Magyarországra, Bulgáriába és Romániába is közvetíti a cég termékeit, ezért céges autójával rendszeresen utazik ezekbe az országokba. A romániai rendőrség gyakran megállítja a férfit és ellenőrzi, hogy Olaszországban regisztrált autójával legálisan közlekedik-e Romániában.

Andrea ezért mindig magánál tartja munkaszerződését és a vállalat által kibocsátott igazolást, amely szerint az autót üzleti célból használja Olaszországon kívül.

Hat hónapnál tovább

Egyes országokban lehetősége van arra, hogy külföldi céges autóját 6 hónapnál tovább használja. Ehhez mentességet kell kérnie a regisztrációs szabály alól. Ellenőrizze az illetékes hatóságnál, hogy van-e erre lehetősége.

Konkrét eset

Marco egy finn vállalatnál dolgozik. Munkáltatója a férfit egy évre Portugáliába küldte dolgozni. Portugáliában Marcónak a finn céges autóját kell használnia. Ahhoz, hogy finnországi rendszámú autóját Portugáliában fél évnél tovább használhassa, különleges engedélyért („Guia de Circulação") kell folyamodnia a portugál hatóságokhoz.

Az engedély birtokában finn rendszámú autóját kiküldetése végéig használhatja Portugáliában.

Uniós határ mentén ingázó munkavállalók

Azok a munkavállalók, akik nem a munkahelyük szerinti uniós országban, hanem egy azzal szomszédos tagállamban laknak és hetente legalább egyszer hazatérnek, regisztráció nélkül közlekedhetnek céges kocsijukkal a lakóhelyük szerinti országban, ha:

Konkrét eset

Jacobnak fogorvosi rendelője van Belgiumban, de egy évvel ezelőtt Hollandiába költözött. A holland rendőrség egy rutin közúti ellenőrzés során megállapította, hogy Jacob Hollandiában lakik. A férfit megbírságolták és felszólították, hogy regisztrálja gépjárművét Hollandiában.

Jacob jogorvoslati kérelmet nyújtott be a rendőri határozat ellen. Elmagyarázta, hogy az autót a vállalkozása nevében vásárolta (ezt az állítását számlákkal bizonyította) és Belgiumban a vállalkozása nevén jegyezte be, valamint hogy Hollandiában főként hivatalos célból használja.

Miután a holland hatóságok ellenőrizték a dokumentumokat, a bírságot eltörölték.

Nem uniós határ mentén ingázó munkavállalók

Ha a cég székhelye nem az EU-ban van, akkor a céges autó magáncélú használatára nem vonatkoznak rugalmas szabályok.

Nem uniós államban regisztrált céges autóját Ön csak akkor használhatja az EU-ban, ha az otthona és a munkahelye között ingázik vagy ha a munkájával kapcsolatos tevékenységet végez.

Minden olyan tevékenységnek szerepelnie kell a munkaszerződésben, amely keretében Önnek az Unió valamelyik tagállamába kell utaznia.

Ellenkező esetben a cégnek importvámot kell fizetnie a kocsi után.

Konkrét eset

Diana Franciaországban lakik, de Svájcban dolgozik, egy svájci cégnél. A francia rendőrség egyik vasárnap megállította a nőt. A rendőrök figyelmeztették, hogy a Svájcban regisztrált autóját csak munkába menet vagy onnan jövet használhatja Franciaországban, illetve akkor, ha ott a munkájával kapcsolatos tevékenységet végez.

Svájc nem tagja az Uniónak, ezért Dianának bizonyítania kell, hogy céges autóját munkavégzésre használja Franciaországban. Ellenkező esetben a cégének importvámot kell fizetnie a kocsi után.

Céges autó magáncélú használata

Ha céges autóját a munkán kívül magáncélra is használni szeretné, akkor ennek egyértelműen szerepelnie kell a munkaszerződésében.

Figyelmeztetés

Vegye figyelembe, hogy a cégautó legfőképpen szakmai célokat szolgál, és magáncélokra csak alkalmilag vehető igénybe.

Konkrét eset

Magda a Cseh Köztársaságban lakik és Szlovákiában dolgozik. Szlovák rendszámú céges autójával leginkább Szlovákiában közlekedik, illetve arra használja, hogy otthona és a munkahelye között ingázzon vele.

Munkaadójával megállapodott abban, hogy a gépkocsit időnként magáncélból a Cseh Köztársaságban is vezetheti. Ez a lehetőség mindaddig fennáll, amíg a munkaszerződése egyértelműen rögzíti a megállapodást. Így elkerülhető, hogy Magdát emiatt a cseh rendőrség megbüntesse. 

Céges autó kölcsönzése

Amikor céges autóját Ön egy másik uniós országban ideiglenesen használja, nincs lehetősége arra, hogy a kocsit valakinek kölcsön- vagy bérbe adja – még házastársának vagy gyermekeinek sem.

Bizonyos országok kivételt tesznek e szabály alól, amennyiben a munkaszerződésben szerepel annak a személynek a neve, aki az autót kivételesen használja. Utazás előtt tájékozódjon a gépjármű-nyilvántartó hatóságnál.

Az egyes tagállamokban érvényben lévő szabályok

Tájékozódjon a céges autók használatára vonatkozó tagállami szabályokról.

Ország kiválasztása

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: