A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Utolsó frissítés : 12/01/2018

A hatóságok tájékoztatása rövid idejű (<3 hónap) ott-tartózkodásról

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

  • Kérdések és válaszok az EU és az Egyesült Királyság 2017. december 8-i közös jelentése alapjánEnglish
  • Uniós kiadványok a brexit témakörébenEnglish
  • Az Egyesült Királyság kormányának tájékoztatója és útmutatása a brexittel kapcsolatbanEnglish

Egyes EU-tagországok megkövetelik, hogy a területükre beutazó uniós polgárok - megérkezésüket követően - kellően rövid időn belül tájékoztassák az illetékes hatóságokat (rendszerint az önkormányzati hivatalt vagy a helyi rendőrőrsöt) jelenlétükről. Ennek elmulasztását az adott tagállam büntetheti, például bírsággal sújthatja.

Ha Ön külföldre készül, feltétlenül nézzen utána, hogy a célországban létezik-e bejelentési kötelezettség, és ha igen, milyen határidőn belül, és milyen feltételeket teljesítve kell jelenlétéről az adott ország hatóságait tájékoztatnia.

Uniós ország állampolgáraként ehhez mindössze érvényes személyi igazolványra vagy útlevélre van szüksége. Ha azonban Önt olyan családtagok is elkísérik a célországba, akik nem rendelkeznek uniós ország állampolgárságával, nekik feltétlenül magukkal kell vinniük az útlevelüket. Az eljárás elviekben díjmentes. Ha Ön kinttartózkodása során hotelban száll meg, akkor rendes körülmények között elég, ha kitölti a bejelentőlapot - a többi már a szálloda dolga.

Itt utánanézhet, hol és hogyan tudja bejelenteni rövid idejű ott-tartózkodását a célországban:

Ország kiválasztása

* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

Bővebb tájékoztatásért a tagállami hatóságokhoz is lehet fordulni.

Az EU egyes tagállamaiban pénzbírsággal sújtható az, aki ottlétéről nem tájékoztatja a hatóságokat, ezért azonban senki sem utasítható ki az adott ország területéről.

Konkrét eset

Ha Ön külföldön tölti a szabadságát, csak akkor kell a helyi hatóságoknál bejelentkeznie, ha 3 hónapnál tovább tartózkodik az országban

Hans osztrák állampolgár, aki minden évben az olasz tengerparton nyaral. Tavaly nyáron két hónapot töltött Olaszországban, saját lakásában. Jelenlétéről tájékoztatta a hatóságokat, de azok arra kérték, hogy ezen túlmenően jelentkezzen be a városházán, és igazolja, hogy rendelkezik az önfenntartáshoz szükséges anyagiakkal.

Hansnak azonban joga van három hónapig Olaszországban tartózkodni anélkül, hogy a személyi igazolványán kívül más okmányt be kellene mutatnia. Ha ilyen rövid ideig tartózkodik az országban, az olasz hatóságok megkövetelhetik ugyan, hogy tájékoztassa őket jelenlétéről, arra azonban nem kötelezhetik, hogy bejelentkezzen, és regisztrációs igazolást váltson ki.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz