Utolsó frissítés : 04/04/2018

Szabályozott szakmák

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

  • Kérdések és válaszok az EU és az Egyesült Királyság 2017. december 8-i közös jelentése alapjánen
  • Uniós kiadványok a brexit témakörében
  • Az Egyesült Királyság kormányának tájékoztatója és útmutatása a brexittel kapcsolatbanen

Tudni szeretné, hogy az Ön szakmája szabályozottnak minősül-e más országokban?

Az itt leírt információk akkor válhatnak a hasznára, ha munkát szeretne vállalni egy másik uniós tagállamban, és ebből a célból el kívánja ismertetni szakmai képesítését. Ha külföldi tanulás a célja, akkor a felsőfokú oklevelek elismerése rovatból érdemes tájékozódnia.

Ha Ön egy másik uniós tagállamban szeretne dolgozni, és szakmája ott szabályozott szakmának minősül, akkor a fogadó ország a munkavégzés feltételéül szabhatja a szakmai képesítések (képzés és szakmai tapasztalat) hivatalos elismertetését.

Egy szakma akkor minősül szabályozottnak, ha gyakorlása meghatározott képesítő oklevélhez vagy vizsga letételéhez, illetve szakmai szervezetbeli tagsághoz kötött.

A szabályozott szakmák adatbázisábólen megtudhatja, hogy az egyes uniós tagállamokban mely szakmák számítanak szabályozottnak, és azokat mely hatóságok szabályozzák.

Az adatbázisban a célország nyelvén lehet keresni: ha például pékként szeretne dolgozni Németországban, a „Bäcker" szót adja meg kereséskor.

Ha a kérdéses szakma az Ön hazájában szabályozottnak számít, akkor hazája nyelvén is szerepel az adatbázisban. Érdemes tehát először erre a szóra rákeresnie, hogy megtalálja angol megfelelőjét. Az angol név alapján meg tudja nézni, hogy melyik másik uniós országban számít az adott szakma szabályozottnak. Ha a szakma angol megfelelőjére rákeresve a listán nem jelenik meg az Ön által választott célország, akkor elképzelhető, hogy ott az adott szakma nem szabályozott.

Ha nem találja saját szakmáját az adatbázisban, érdemes felvilágosítást kérnie a célország szakmai képesítésekkel foglalkozó nemzeti kapcsolattartási pontjainaken munkatársaitól. Ők meg tudják mondani, hogy az Ön esetében milyen szabályokat kell követni.

Mi a helyzet akkor, ha az Ön szakmája hazájában nem számít szabályozott szakmának, de a célországban igen?

Ha abban az uniós tagállamban, ahol munkát szeretne vállalni, az Ön szakmája és az alapjául szolgáló képzés szabályozott, hazájában viszont nem, akkor előfordulhat, hogy a célországban csak akkor gyakorolhatja szakmáját, vagy nyújthat – akár ideiglenes jelleggel is – szolgáltatásokat, ha igazolni tudja, hogy hazájában az elmúlt 10 év folyamán legalább 1 évig gyakorolta az adott szakmát.

Kérjen felvilágosítást a célország szakmai képesítésekkel foglalkozó nemzeti kapcsolattartási pontjátólen arra vonatkozóan, milyen okmányokat és igazoló dokumentumokat kell benyújtania.

Mi a helyzet akkor, ha az Ön szakmája hazájában szabályozott szakmának számít, de a célországban nem?

Ha abban az országban, ahol munkát szeretne vállalni, az Ön szakmája nem minősül szabályozottnak, akkor azt ugyanolyan feltételekkel gyakorolhatja, mint az adott ország állampolgárai.

Olyan eset is előfordulhat azonban, hogy egy adott szakma önmagában nem szabályozott a célországban, viszont részét képezi egy másik, szabályozott szakmának. Mindig tudakozódjon az illetékes hatóságoknál, hogy szakmája szabályozottnak számít-e az adott országban, vagy sem. Azt, hogy az érintett országban mely hatóság az illetékes a témában, a szakmai képesítésekkel foglalkozó nemzeti kapcsolattartási ponttólen tudhatja meg.

Konkrét eset

Mielőtt más országba költözne, tájékozódjon a munkavállalás feltételeiről, hogy elejét vegye a problémáknak

Dirk fiatal holland ingatlanügynök, aki Ausztriában szeretett volna a szakmájában elhelyezkedni. Mivel Hollandiában ez a szakma nem minősül szabályozottnak, arra számított, hogy Ausztriában gond nélkül saját vállalkozást indíthat független ügynökként, holland meg belga ügyfélkörnek kínálva üdülőingatlanokat az Alpokban. Ám amikor regisztráltatni akarta magát egyéni vállalkozóként, megtudta, hogy erre csak az ingatlanügynöki képzettség igazolását követően van módja. Ezzel az akadállyal nem számolt.

Risto finn építész. Elhatározta, hogy Olaszországba költözik. Még Finnországban utánanézett a szabályozott szakmák adatbázisábanen , hogy milyen adminisztratív teendői lesznek, és a szakmai szervezeten belül kivel kell felvennie a kapcsolatot. Most, hogy már egyeztetett az illetékesekkel, felkészülten vághat neki az útnak.

Tájékozódjon arról, hogyan ismertetheti el szakmai képesítését ahhoz, hogy egy másik uniós tagállamban gyakorolhassa szabályozottnak minősülő szakmáját.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: