Utolsó frissítés: 24/01/2019

A mozgáskorlátozott utasok jogai

Légi közlekedés

Ha Ön csökkentett mozgásképességű, ez nem akadályozhatja meg Önt abban, hogy repülővel utazzon.

Ebben az esetben Ön ingyenes segítségnyújtásra jogosult, nemcsak a be- és kiszállás során, valamint az utazás alatt, hanem a repülőtér területén mindvégig, az utazás megkezdése előtt, illetve a leszállást követően.

Ahhoz, hogy a lehető legjobb segítségnyújtásban részesüljön, azt tanácsoljuk Önnek, hogy vegye fel a kapcsolatot a légitársasággal, a jegyértékesítővel vagy a túraszervező irodával az utazás előtt legalább 48 órával, és magyarázza el, pontosan milyen segítségre lesz szüksége. Náluk szintén hasznos tanácsokat kaphat kerekesszékének vagy egyéb mozgást segítő eszközének elhelyezéséről az utazás során, valamint adott esetben a készüléket működtető elemekkel, akkumulátorokkal kapcsolatban.

A légitársaság az Ön beszállítását mozgáskorlátozottságára hivatkozva nem tagadhatja meg, kivéve akkor, ha a repülő túl kicsi, vagy ha biztonsági aggályok merülnek fel.

A légitársaságoknak a repülőút során nem kötelességük segítséget nyújtani az étkezéshez vagy gyógyszer beszedéséhez. Ha Önnek szüksége van ilyen segítségre, például hosszabb repülőutak során, a légitársaságok kérhetik Öntől, hogy kísérővel utazzon.

Ha Ön nem kapott megfelelő segítséget utazása során, jelezze ezt az érintett repülőtéri hatóságoknak, illetve annak a légitársaságnak, amellyel utazott.

Ha nem elégedett a válaszukkal, panaszával annak az országnak az illetékes nemzeti szervéhezpdfen [176 kB] fordulhat, ahol az eset történt.

Iránymutatásoken a légi járműveken utazó, csökkent mozgásképességű személyek számára

Vasúti közlekedés

Ha Ön csökkentett mozgásképességű, ez nem akadályozhatja meg Önt abban, hogy vonatra szálljon. Ebben az esetben Önnek könnyen tájékozódni kell tudnia arról, hogy az egyes szerelvények akadálymentesítettek-e.

Ön továbbá ingyenes segítségnyújtásra jogosult, nemcsak a be- és kiszálláskor és a vonaton, hanem a vasútállomás területén mindvégig, az utazás megkezdése előtt, illetve a leszállást követően.

Ahhoz, hogy a lehető legjobb segítségnyújtásban részesüljön, azt tanácsoljuk Önnek, hogy vegye fel a kapcsolatot a vasúttársasággal, a jegyértékesítővel vagy a túraszervező irodával az utazás előtt legalább 48 órával, és magyarázza el, pontosan milyen segítségre lesz szüksége.

A vasúttársaság nem tagadhatja meg Öntől a beszállítást mozgáskorlátozottságára hivatkozva, kivéve, ha a társaság biztonsági hozzáférési szabályai ezt szigorúan megkövetelik.

Ha Ön nem kapott megfelelő segítséget utazása során, jelezze ezt az állomásüzemeltetőnek, illetve annak a vasúttársaságnak, amelynek járatával utazott.

Ha nem elégedett a válaszukkal, panaszával annak az országnak az illetékes nemzeti szervéhezpdfen [176 kB] fordulhat, ahol az eset történt.

Az uniós országok mentességet biztosíthatnak e követelmények alól olyan belföldi vonatjáratok esetében, amelyek kizárólag az adott ország határain belüli útvonalakon közlekednek, illetve olyan nemzetközi vonatok esetében, amelyek induló állomása vagy végállomása az EU területén kívül van.

Részletesebb felvilágosításért kérjük, vegye fel a kapcsolatot az Ön lakóhelye szerinti tagállam illetékes szervével.

Utazás autóbusszal

Ha Ön csökkentett mozgásképességű, ez nem akadályozhatja meg Önt abban, hogy autóbusszal utazzon.

Csökkentett mozgásképessége miatt Öntől nem tagadhatják meg a jegyfoglalást, jegyvásárlást vagy a beszállítást - kivéve, ha egészségügyi és biztonsági jogi előírások ezt kifejezetten megkövetelik, vagy ha a közlekedési infrastruktúra miatt nem garantálható a biztonságos szállítás.

Nagy távolságon (250 km-nél hosszabb útvonalon) közlekedő autóbuszjáratok esetében:

A segítségnyújtás ingyenes, de ahhoz, hogy azt tényleg igénybe tudja venni, Önnek az utazás előtt legalább 36 órával érdemes felvennie a kapcsolatot az autóbusz-vállalattal, a jegyértékesítővel vagy a túraszervező irodával.

A közlekedési vállalat vagy az állomásüzemeltető esetleg megkéri Önt, hogy legkésőbb egy órával a menetrend szerinti indulás előtt legyen kint a buszpályaudvaron.

Ha Ön nem részesült megfelelő segítségnyújtásban utazása során, jelezze ezt az állomásüzemeltetőnek, illetve annak az autóbusz-vállalatnak, amelynek járatával utazott.

Ha nem elégedett a válaszukkal, panaszával annak az országnak az illetékes nemzeti szervéhez fordulhat, ahol az eset történt.

Utazás hajóval

Ha Ön csökkentett mozgásképességű, ez nem akadályozhatja meg Önt abban, hogy hajóra szálljon.

Ön ingyenes segítségre jogosult a fel-, le- és átszálláskor, a hajó fedélzetén, valamint a kikötő területén is.

Ahhoz, hogy a lehető legjobb segítségnyújtásban részesüljön, azt tanácsoljuk Önnek, hogy vegye fel a kapcsolatot a hajózási társasággal, a jegyértékesítővel vagy a túraszervező irodával az utazás előtt legalább 48 órával, és magyarázza el, pontosan milyen segítségre lesz szüksége.

De akkor is, ha Ön ezt elmulasztotta, a hajózási társaságnak és a kikötő-üzemeltetőnek minden ésszerű erőfeszítést meg kell tennie annak érdekében, hogy Ön megkapja a szükséges segítséget.

Ha Önnek különleges szükségletei vannak a szállás- vagy ülőhellyel, illetve a segítségnyújtással kapcsolatban, vagy ha orvosi eszközöket fog felvinni a fedélzetre, erről tájékoztassa a jegyértékesítőt a foglaláskor.

A közlekedési vállalat feltételként szabhatja, hogy Ön kísérővel utazzon, ha ezt biztonsági megfontolások indokolják, vagy ha a hajó, illetve a kikötői infrastruktúra ezt megköveteli. Az Ön kísérője ebben az esetben ingyen utazik.

Ha Ön nem kapott megfelelő segítséget utazása során, jelezze ezt a kikötői hatóságoknak, illetve annak a hajózási társaságnak, amelynek járatával utazott.

Ha nem elégedett a válaszukkal, panaszával annak az országnak az illetékes nemzeti szervéhez fordulhat, ahol az eset történt.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: