A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 10/07/2017

Lejárt vagy elveszett útlevél

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

 • Kérdések és válaszok az EU és az Egyesült Királyság 2017. december 8-i közös jelentése alapjánEnglish
 • Uniós kiadványok a brexit témakörébenEnglish
 • Az Egyesült Királyság kormányának tájékoztatója és útmutatása a brexittel kapcsolatbanEnglish

Az uniós szabályok értelmében mindenkinek – ideértve a kiskorúakat is –, aki egy másik ország területére utazik, érvényes személyigazolvánnyal vagy útlevéllel kell rendelkeznie.

De mi a teendő akkor, ha:

 • útlevelét elveszti, vagy azt ellopják?
 • utazás közben veszi észre, hogy útlevele lejárt?

Az uniós tagországok az ilyen esetek kezelése érdekében megfelelő rendszereket léptettek életbe.

Az egyes EU-országok saját hatáskörükben döntenek arról, hogy lehetővé teszik-e – és ha igen, milyen feltételekkel –, hogy más tagállamok polgárai érvényes úti okmány nélkül beutazzanak az ország területére, illetve kiutazzanak onnan.

A be-, illetve kiutazásra vonatkozó szabályok és tudnivalók (további információkért látogasson el az adott ország illetékes hatóságainak honlapjára):

Ország kiválasztása

* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

Az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a külső webhelyek tartalmáért.

Mivel nincs előírva uniós szinten, hogy szükséges-e érvényes úti okmány az utazáshoz, az erre vonatkozó szabályok országról országra különböznek (és bejelentés nélkül változhatnak). Ezért, ha már útnak indult:

 • az Európai Unió területén kérdéseivel, problémáival legelőször is forduljon hazája konzulátusához, illetve nagykövetségéhez.
 • (Ha Ön az Európai Unión kívül, olyan országban szembesül nehézségekkel, ahol hazája nem tart fenn konzulátust, illetve nagykövetséget, jogában áll konzuli védelmet English kérnie bármelyik EU-ország helyi konzulátusától, illetve nagykövetségétől.)

Ne feledje: előfordulhat, hogy a célországba Ön beutazhat anélkül, hogy be kellene mutatnia érvényes úti okmányát, miközben azokban az országokban, amelyeken átutazik, szüksége lesz személyigazolványára vagy útlevelére a határátlépéskor.

Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz