Utolsó frissítés: 14/09/2020

Tagállamközi követelésbehajtás

Önt is érinti a brexit?

Amennyiben Önnek vagy az Ön cégének pénzzel tartozik egy másik tagállamban székhellyel rendelkező vállalkozás, Önnek lehetősége van kérelmezni, hogy a bíróság rendelje el az adós bankszámláján lévő pénzeszközök befagyasztását.

Mikor lehet élni ezzel a lehetőséggel?

Határokon átnyúló igényérvényesítés esetén, tehát akkor, ha a végzést hozó bíróságnak vagy az Ön cégének (azaz a hitelezőnek) a székhelye nem abban az uniós tagországban található, amelyben az adós bankszámlával rendelkezik.

Az ilyenkor indított ideiglenes számlazárolást elrendelő európai végzés néven ismert eljárás az EU-n belüli követelések behajtását hivatott megkönnyíteni és felgyorsítani.

Az eljárásról nem kell előzetesen értesíteni az adóst: így nem áll fenn annak a veszélye, hogy az illető a bankszámlájáról áthelyezi, eltünteti vagy leveszi a pénzét, még mielőtt Ön be tudja hajtatni követelését.

Milyen országokban lehet ilyen eljárást indítani?

Az Egyesült Királyság és Dánia kivételével minden uniós tagállamban.

Hogyan lehet elindítani az eljárást?

Ehhez elektronikus formanyomtatványt kell kitölteni az interneten, mellékelve az összes releváns igazoló dokumentumot.

Ideiglenes számlazárolást elrendelő európai végzés megtámadása

Ha Ön az adós, és vitatja az Ön ellen hozott végzést, a jogorvoslati kérelem (VII. melléklet) benyújtásával megtámadhatja azt.

Mindkét fél kifogást emelhet a jogorvoslati határozat ellen a jogorvoslatról szóló határozat elleni fellebbezés (IX. melléklet) kitöltésével.

Kapcsolódó témák

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kis értékű követelések európai eljárása

Rendezze más uniós országbeli beszállítóival vagy ügyfeleivel szembeni, 2000 eurót meg nem haladó összegű követeléseit

Helyi vállalkozástámogatás

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Oldal megosztása: